Recep Şaban ve Ramazan ayları Yüce Allah´ın Mü´min kullarına sunduğu manevi kazanç aylarıdır.  Bünyelerinde önemli geceler mevcuttur. (Regaip, miraç, beraat, kadir geceleri gibi.) İşte kandiller geçiti, mübarek üç aylara 29 Mart 2017 tarihinde yani bugün Allah´ın izniyle kavuştuk. Bu ayların ilki Recep ayıdır. Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib Kandili, 27. Gecesi de Miraç Kandilidir. Regaib, ragibenin çoğulu olup çok rağbet edilen,kıymetli, değerli anlamlarına gelmektedir.. Geçen hafta perşembeyi cumaya bağlayan gece kutladığımız Regaib kandiliniz ve üç aylarınız mübarek olsun.
Recep ayı Hicrî ayların yedincisi ve Ramazan ayının iki ay öncesidir.
Fazileti bakımından ayrı bir yeri vardır Recep Ayının.
Regaip ve Mi´rac gibi mübarek geceleri içinde bulundurması faziletini arttırmaktadır. Ayrıca, Kur´ân´da haram ayları olarak geçen dört aydan birisi olması, Müslüman kalplerdeki yerini bir kat daha artırmıştır.
 Recep ayında işlenen ibadet,yapılan iyilik ve hizmetlerin manevî sevabı bire yüz verilmektedir. Bunun için mü´minler bu aydaki nasiplerini arttırmak maksadıyla daha çok gayret sarf ederler. Hayır ve hasenata biraz daha ağırlık verirler.
Recep tevbe ve pişmanlık ayıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu ayın önemine binaen hadisi şerifinde bize şöyle söyler;
Recep benim ümmetim için mağfiret dileme ayıdır. Bu ayda istiğfar edin zira Hak Teâlâ, çok bağışlayan ve rahimdir.
 
Bu ayda bizim yapmamız gereken oruç tutmaktır.
Peygamber efendimiz(s.a.v) bu ayda tutulan oruç için bir hadisi şerifte şöyle söylemektedir;
 Cennette öyle köşkler vardır ki, onlara ancak Recep ayında oruç tutanlar girer.
 
Recep tevbe ve pişmanlık ayıdır, Şaban muhabbet ayıdır, Ramazan kurbet (Allah´a yakınlık) ayıdır.
 
Recep hürmet ayıdır, Şaban hizmet ayıdır, Ramazan nimet ayıdır.
 
Recep ekme ayıdır, Şaban sulama ayıdır, Ramazan derleyip toplama ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer, ne yaparsa cezasını çeker. Bir kimse ekimi bırakırsa, hasat zamanı ekmediğine pişman olur. Kıyamet gününde ise çok kötü duruma düşer.
 
Recep ayında bizde Peygamber Efendi´mizin(s.a.v) duasını yapalım.
 
Allahümme barik lena fi Receb´e ve Şa´ban ve belliğna Ramazan”
 
Allah´ım! Recep ve Şaban aylarını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır”.  Üç ayların ilki olan recep ayı girdiğinde bu duayı sıkça yapalım, Rasulullah(s.a.v) bu duayı yapardı ve ümmetinin de yapmasını istemiştir.

 Peygamberimiz (sav) Efendimiz Recep ve Şaban aylarının hakkını vererek, kalben mutmain, vücuden sıhhatli olmayı, Ramazan ayına günah ve hatalardan arınmış, amel defterlerinde sevapların, ecirlerin artmış olarak kavuşmayı istemektedir. Ümmetinin bu konuda dikkatli olmalarını tembih ederek, bu manevi atmosferden yararlanmış olarak çıkmamızı arzulamaktadır.
Recep ve Şaban aylarında yapılan her hayrın karşılığında yedi yüz misli sevap alma hakkımız vardır. Bu zaman diliminde ne kadar çalışırsak o kadar karşılığını bol alırız. Bu aylar kusurlu hallerden kurtulma, hayra erme aylarıdır. Daha fazla Allah´a yakın olma, hem dünyayı ve hem de ahireti kazanmaya vesile olan zaman dilimleridir. Bu bakımdan birer manevi nimet olan üç ayların hakkını verme adına Allah´ın bizlerden beklediklerine cevap vermeye çalışalım.
 Yüce Mevla, Kur´an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır: “Rabbinizin bağışlamasına ve genişliği gökler ve yer kadar olan cennete koşunuz. Cennet muttakiler için vaat olunmuştur.” Ali İmran,133.İçinde bulunduğumuz mevsimi, günahlardan, kusurlardan arınma, hayırlı işlerde yarış edeceğimiz zaman dilimi olarak kullanmamız bizleri mutlu kılar. Allah´ın Müslüman kulları için bir nimet yeri olarak yarattığı cennete doğru koşma zamanı bu aylardır. Rabbimize doğru koşmak, onun emirlerini yerine getirmek, yasaklarından kaçınmak, peygamberimiz (sav) efendimizin sünnetini ihya etmekle mümkün olur. Bu bağlamda hayırlı sözler, ifa edilen güzel ameller, Tefekkür, zikir, tehlil, tekbir, şükür, salat ve selamlar, bizleri cennete taşıyacak olan vasıtalardır. Aynı zamanda yapılan bu ibadetler, dünya hayatımızın da huzur, güven ve bereketli olmasını sağlar. Aile içi saygı ve sevgi, dirlik ve birliği, toplumsal barışı, huzur ve güvenliği oluşturur.
Ramazan ayı rahmet, mağfiret ve kötü akibetten kurtuluş mevsimidir. İlahi rahmetin tecellisi yüzlerde ve davranışlarda tezahür etmekte, sabır ve tahammülün olgunlaştırdığı ruhlar; bedenleri kötü söz ve davranıştan uzaklaştırmakta, kardeşlik hukukunun gereğini yapmaya sevketmekte, orucun sadece yemeyi içmeyi terketmek olmadığını, oruca bütün uzuvların katılması gerektiğini anlatmakta, günahların bağışlanmasına vesile olmaktadır.
Öz ve şekil şartlarını taşıyan oruç için vaat edilen ödülün büyüklüğü, Ramazan ayındaki dünyevi ve uhrevi kazançların büyüklüğünü fark etmeye bağlanmıştır. Namazla birlikte oruç, zekât, fıtır sadakası; öksüzleri, yetimleri, muhtaçları görüp gözetme, hastaları ve yaşlıları ziyaret etme, komşularla iyi geçinme, imkânları paylaşma gibi hayatın her alanında hâsıl olacak kazanımlarla bilinçli bir şekilde değişim ve yenilenme gerçekleştirilmeli ve bu halin bütün yıla egemen olması sağlanmalıdır.
Bizler üç aylar diye isimlendirdiğimiz zaman dilimini, en iyi şekilde değerlendirme adına; Elimizden geldiği kadar Kur´an okuma, namazlarımızı düzenli olarak kılmaya çalışma, nafile oruç tutma, Allah´tan bağışlama dileme, komşularımıza, dostlarımıza, ikramda bulunma, hayır yapma, hayra vesile olma, kendimizi geliştirmek için boş zamanlarda kitap okuma gibi bir dizi yararlı ameller işlemeliyiz.
Üç aylarımız mübarek olsun ALLAH´ın selamı üzerinize olsun.