Uzun süredir Çin zulmünden kaçıp Türkiye’ye Hicret eden Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz ülkemizde üvey evlat muamelesi görüyordu. Türkiye’de ne kadar kötü şartlar altında yaşadıklarını iyi bilenlerdenim. 

Türk coğrafyasına hakim olan Rusya ve Çin, Türkiye’nin soydaş ülkelere olan desteğinin önündeki en büyük engel. 

Özellikle İstanbul’da yapılan Reina katliamında saldırganın ‘Asyalı bir Türk’ olması ülkemizde yaşayan Türki Devletlerden göç etmiş tüm kardeşlerimizin birinci derecede terörist damgası yemesine sebep oldu. 

Ne yazık ki devletimiz de Asyalı Türkleri bu gözle gördü. Bu sebeple Doğu Türkistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerden gelmiş bir çok erkek göç idarelerinde aylarca sebepsiz yere tutuldu. Geride kalan eşleri ve çocukları bir başına zor şartlar altında yaşamaya çalıştı. 

Neyse ki misafirperver Türk milleti kardeşlerine yardımcı olmaya çalıştı. Özellikle İHH’nın sessiz ve derinden yardımları takdiri haketti. Kendilerine bu vesile ile teşekkür ediyorum. 

Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin umutları sönmeye başlamışken imdatlarına İçişleri Bakanı Süleyman  Soylu yetişti. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu desteğiyle, Doğu Türkistan Teşkilatlar Birliğince Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Türkistanlılarla Bayramlaşma Buluşması"na katılarak gönülleri fethetti. 

“Şunun altını çizerek söylüyorum; Hiçbir çocuğunuzun Türkiye'de eğitim sorunu olmayacak. Hiçbir çocuğunuzun Türkiye'de diploma sorunu olmayacak. Burada yaşayan, güvenliği konusunda gerekli tahkikatları yaptığımız tüm kardeşlerimize ilk önce geçici ikametgah vereceğiz ve onları 'Bu ülkede acaba ne olacağım?' diye bir endişeden kurtaracağız.” diyen Soylu bir miladın da ilanını yaptı. 

TÜRK OLMAK ÖNCELİK SAYILACAK

İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamalarına göre, çok önemli bir sorun da ortadan kalkmış olacak. Türk topluluklarına mensup olan kardeşlerimiz ile yabancılar göç idarelerinde aynı muamele görmeyecek. Göç İdaresi'ne gidildiğinde Türk kimliği ve soyu öncelik olacak. Bu Türk kimliğinin ve Türk olmanın öncelik olduğunun da örneğidir. 

Soylu ayrıca “Bütün arkadaşlarımız, ben dahil emrinize amadeyiz. Bu topraklar sizindir. Anadolu sizindir. Kim ne derse desin, kim ne ortaya koyarsa koysun; bizim inancımız bize bir şey söylüyor: 'Her insan bir alemdir.' Biz ona talibiz. Biz size, sizin gönlünüze, sizin duanıza ve sizin rızanıza talibiz." diyerek Türkiye Cumhuriyetinin asırlardır kazanmış olduğu kardeş sevgisini de göstermiş oldu. 

Allah kendisinden razı olsun. Açıklamalar bir an önce gerçekleşir ve kardeşlerimiz Allah’ın izniyle rahata kavuşur. 

BU TOPRAKLAR HEPİMİZİN

Süleyman Soylu “Biz aynı yollardan geçerek bu Anadolu coğrafyasına geldik. Siz biraz sonra geldiniz. Ama şimdi bu topraklarda hep biz olduk. Bilesiniz ki biz sizlerle daha büyüğüz. Bilesiniz ki biz sizlerle daha güçlüyüz, daha kudretliyiz ve daha inançlıyız." açıklaması ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinde bir çok şeyin değiştiğinin de sinyalini vermiş oldu. 

Çözüm süreci, Ermeni Açılımı, Avrupa Birliği Uyum Yasaları gibi safsatalardan Türk ve Müslüman olmanın ayrıcalık olduğu günlere gelmenin sevinci her şeye değer. 

Süleyman Soylu gönüllere tercüman oldu. Kendisi devletin asıl sahipleri tarafından yönetildiğini de ispatlamış oldu. 

Yazımın başında söylediğim gibi bu bir milattır. Bu sadece Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz için değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti için de bir milattır. 

Bu adım sadece bir Göç İdaresi sorununun çözümü değil, devletin fikir sisteminin değiştiğinin göstergesidir. Bu değişim geç kalınmış bir değişimdir. Bu değişim olması gereken bir değişimdir. 

AMAÇ SURİYELİLERE KİMLİK VERMEK Mİ? 

Bu gelişmelerin Suriyelilere kimlik vermek için tepkileri düşürmek amaçlı yapıldığını söyleyenler var. “Hükümet sağ gösterip sol vuruyor, Türk deyip Suriyelilere kimlik verecekler” eleştirileri de azımsanmayacak düzeyde. Olabilir mi -olabilir fakat önümüzdeki dönemde bunu daha net göreceğiz. O ihtimal bu olaya sevinmemizi engellememeli. 

Dün Ahıskalı kardeşlerimizin kimlik sorunları çözüldü. Yarın da Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin çözülecek inşallah. 

Buna tepki gösteren varsa bir zahmet soy kütüğünü araştırsın. Devletimizin bunun için de hizmeti var. 

Velhasıl... 

Güçlü bir Türkiye kucağını kardeşlerine açan bir Türkiye’dir. 

Güçlü bir Türkiye kabul edendir. 

Güçlü bir Türkiye ensardır. 

Güçlü bir Türkiye tam olarak budur. 

Allah devletimize zeval vermesin. 

Yüce Allah’a hamdolsun.