Necip Fazıl Kısakürek denilince akıllara hemen her ne kadar çile, Sakarya gelse de, Necip Fazıl’ın mısralarında, kaldırımlar, sokaklar, evler ve oteller hakkında yazdıklarını unutmamız mümkün değildir.

Necip Fazıl, otel odalarında çok vakit geçirmiş, otel havasını koklamış olan büyük şairlerimizden birisi.

Kimbilir bir şair olarak otel odalarının havası kendisine nasıl ilham veriyordu.

Üstad, 1927 tarihli “Otel Odaları’’ şiirini oğlu Mehmet Kısakürek’in verdiği bilgiye göre Paris’te yazmış. Fakat üstad İş Banka-sı Müfettişliği yaptığı dönemde de Anadolu’nun birçok otelinde konaklamış. Necip Fazıl, otellerde çok kalarak otellerden etkilenen ve bunu şiir haline getiren bir şair. Otel hayatını tanıyan ve bizzat yaşamış olan birisi.

Necip Fazıl’ın oğlu Mehmet Kısakürek bu yüzden, bence bütün kasaba otelleri babamı etkilemiştir diyor. Özellikle İzmir Ödemiş’te 1927 yılında açılan “Yıldız Oteli’’ üstadın İzmir’e her geldiğinde uğradığı bir me-kan olmuş. Bu otel o dönemlerde yörenin en lüks ve popüler otellerinden birisiymiş.

Ayrıca “Yıldız Oteli’’ Safiye Ayla, Zeki Müren, Ad-nan Menderes gibi sanat ve siyaset hayatının simalarını ağırlamış zamanında. Rahmetli Adnan Mende- res’in otelin balkonuna çıkıp halka seslendiği de olmuş.

Yıldız Oteli’nin mimarı Sanayi Nefize mezunu olan Mario Efendiymiş. Otelin altında Müzisyenler ve çobanlar kahvesi varmış. “Yıldız Oteli’’ üstad yüzünden burada kaldı diye, belgesellere, yazılara konu alınır hale gelmiş.