Kötü beslenme birey ve toplum sağlığını bozar, birbirini zincirleme etkileyen çok çeşitli sağlık ve toplumsal sorunlara yol açar. Yapılan araştırmalar, ortalama ömür uzasa da günümüz insanının bundan 30 sene önce doğanlara göre daha sağlıksız olduğunu ortaya çıkardı. Türkiye´de sağlıkta dönüşümle hastaneye ve hekime ulaşımın kolaylaşması artışın son dokuz yılda geldiği noktayı gösteriyor. 2002 yılında hastane müracat 124 milyon iken 2011 yılında bu rakam 335 milyona ulaştı. 2015 yılı için ise durum daha kötü gibi gözüküyor, 414 milyona yaklaştı. (Kaynak:http://rapor.saglik.gov.tr/istatistik/rapor/) 2016 yılı daha fazla olmuştr.

Yediklerinizi dikkatle seçerek, bol hareket ederek, sistemli bir hayat yaşayarak ideal kilonuzda kalabilir ve sağlıklı bir ömür yaşayabilirsiniz.

Sağlıksız ve kilolu olmak sadece yenilen şeylerle ilgili değil. Hastalıkların yüzde 51´i psikolojik sorunlardan, yüzde 49 ise sağlıksız beslenmeden kaynaklanmaktadır. Son zamanlarda doktorlarımız hastaları doğru yönlendirmektedir. Televizyonlarda doktorlarımızın sunduğu ve bizleri bilgilendirdiği programlar yapılmaktadır. Programlarda anlatılanlar herkesin dilinde dolaşmakta, fakat uygulama yapılmamaktadır. Genelde aramızda kanı şudur, mesela saçınız dökülüyorsa, ırsi olarak görülür, yani soydan kaynaklandığı söylenir. Araştırmalar göstermiştir ki Anne babanın saçlarının dökülmesine neden olan sağlıksız beslenmenin çocuklarda devam ettiği gözlemlenmiştir.

Şimdiye kadar uzun ve sağlıklı yaşama konusunda yaptığım araştırmalar ve topladığım notlardan oluşan bir derlemeyi paylaşayım. Bir şeyin reçetesi ya da garantisi değil, sizin görüşlerinizle de çelişebilir ama yine de aklınızda bulunsun;
Kan grubunuza göre beslenmek, Hazır gıdalardan uzak durmak, İyi bir seks hayatı, Mutlu olmak, Evlenmek (garip gelebilir ama evli olanlar ortalama 10 yıl daha uzun yaşıyor), Daha fazla hareket (vücudumuzun her bileşeni hareket etmek için programlanmış. Aynen makineler gibi hareketsizlik öldürüyor), İdeal kiloyu korumak, Daha az yemek (fazla beslenmenin en büyük sorunu bin bela içeren serbest radikalleri coşturması), Soğan ve sarımsak, Deniz ürünleri, Neşeli Olmak, Daha az uyumak (evet), İyi arkadaşlıklar,  Evcil hayvan (stresi yok etmenin en sağlıklı yolu),  Amaç sahibi olmak (öylesine geçen günler yıkımı tetikliyor), Şükretmek (hayatınızda şükredecek ne kadar çok şey olduğunu çoğu zaman düşünmezsiniz. Her zaman beterin beteri olduğunu da.).

Yıllar boyu kilo problemi yaşadım. Çeşitli bitkisel ilaçlar ile zayıfladım. Her yıl defalarca kilo vermeme rağmen yeniden kilo aldım. En son çareyi yine kendi bilim adamımızda buldum. İbni sinayı okudum. Mizacıma ve Kan grubuna beslenmeye başladım, 2 yılda 40 kilo verdim, birçok rahatsızlığımdan kurtuldum.

“I know what it is to be young…” Ben genç olmanın ne olduğunu biliyorum

114 yıllık yaşamıyla ‘dünyanın en uzun hayata sahip insanı´ unvanıyla 2011 yılında vefat eden 1896 doğumlu Walter Breuning, kendisiyle yapılan bir röportajda uzun yaşamın sırrını 3 maddeyle özetliyordu:
- Az yemek (günde 2 öğün yiyordu),
- Çok çalışmak (67 yaşında emekli oldu)
- Spor Yapmak
- Değişime açık olmak. Breuning demişken hep ideal kiloda yaşadığını, 64 yaşında yakalandığı kolon kanserini atlattığını, 108 yaşında kırılan kalçasının 21 günde iyileştiğini ve 14 Nisan 2011 tarihinde uykusunda huzur içinde öldüğünü de hatırlatmış olayım.

Yazımın sonunda Bol kitap okumanızı ve hayata dair bilgileri okuyarak daha iyi öğrenebileceğiniz dileğiyle, Hepinize uzun, mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir hayat dilerim.