Estetik dediğimiz olay hayatımızın her alanında olduğu gibi ağız ve diş sağlığında da oldukça önemli duruma gelmiştir.Dolayısıyla geleneksel protezlerin yerine hastalar artık daha estetik olan protezleri tercih etmektedirler.Bunlardan birtaneside zirkonyum materyalidir. Zirkonyum dişler, beyaz renkli bir metal üzerine porselen kaplama uygulaması yapılan dişlerdir.Kullanılan porselen Zirkonyum adı verilen bir metalin üzerine kaplanmaktadır. Bu metalin en önemli özelliği, doğal dişlerle uyum sağlamasına imkan veren ışığı geçiren bir yapıda olmasıdır. Zirkonyum, diş hekimliğinde sadece kaplama değil ,başka şekillerde ve uygulamalarda da kullanılan bir metaldir. 

Zirkonyum, köprü ve diş kaplama yapımında öncelikli tercih edilen bir elementtir. Doğal dişlerle sağladığı hem biyolojik hemde estetik uyum sebebiyle diş yaptırmak isteyenler tarafından çok daha fazla talep görmektedir. Oldukça sağlam bir metal olan zirkonyum, üzerine kaplanan porselene de yüksek dayanıklılık kazandırmaktadır. İnsan sağlığı açısından herhangi bir zararı bulunmayan zirkonyum, diğer metallere nazaran çok daha estetik olduğundan dolayı öne çıkmaktadır. 

Metal destekli protezler içinde kullanılan malzemelerden dolayı bazı bireylerde alerjik reaksiyonlar oluşturabilmektedir.Sağlık yönünden bir sakıncası olmayan zirkonyumun alerjik bir yan etkisi de bulunmamaktadır. Bundan dolayı da zirkonyum dişler diş etiyle de uyum içindedir. Ayrıca zirkonyum dışında kullanılan diğer metallerden yapılan dişler, zamanla gri bir renk almaktadır.Uzun yıllar sorunsuzca kullanılma özelliğine sahip olan zirkonyum dişler, besinlerin çiğnenmesinde de herhangi bir olumsuzluğu yoktur. Zirkonyum, dişlerin arkasında yer alan azı dişleri yapımında da kullanılabilmektedir, çünkü oldukça sağlam bir metaldir. CAD-CAM denen bilgisayar destekli cihazlar tarafından üretilen zirkonyum dişler sıfıra yakın hata payı ile üretilmektedir. 

Zirkonyumun avantajları ;
-Beyaz bir materyaldir, bu yüzden geleneksel metal alaşım altyapılı porselen dişlerde olan siyah metalin yansıması olmaz.

-Işık geçirgenliği vardır, özellikle ön dişlerde gülümseme sırasında en ideal estetiği yakalamak için zirkonyumun bu özelliğinden faydalanılır. Estetik diş kaplaması için en önemli kriterlerden birisi budur. 

– Çiğneme kuvvetlerine karşı direnci çok yüksektir. Bu özelliği sayesinde arka dişlerde de rahatlıkla kullanılabilir. 

– Biyolojik olarak uyumludur. Toplumda bazı insanların metale karşı alerjisi vardır. Bu kişiler diş kaplaması yaptırmak istediği zaman zirkonyum kaplama yaptırması gereklidir. Aksi halde diş etlerinde iltihap, diş eti çekilmesi, diş etlerinde kanama, diş eti şişliği, kızarıklık vb. gibi birçok diş ve diş eti rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilir. 

– Diğer kaplamalara göre zirkonyum kaplama, ısı iletkenlik özelliği düşük olduğu için, ısıyı daha iletir. Böylece ağız içinde sıcak ve soğuktan etkilenmezler, dişte hassasiyete neden olmazlar. 

-Zirkonyum dişlerin ekstra bir bakımı yoktur. Düzenli diş fırçalama ve iyi bir ağız hijyeni yeterlidir.