İnsan Kaynakları (İK) tarihsel sürece baktığımızda, 1980 yılından sonra gelişen teknoloji, rekabet ortamları sanayicilerin bakış açıları değiştirmiş ve buna paralel olarak “Personel Yönetimi” kavramı yerini çeşitli gereksinimlere de ihtiyaç duyulmasıyla “İnsan Kaynakları Yönetimine” devrettiği bilinmektedir. Günümüzde ve özellikle ülkemizde hala Personel Yönetimi kavramı kullanılıyor.

Ülkemizde 1990 yılından itibaren inovasyon geçiren Personel Yönetimi, daha etkin ve profesyonel uygulamalara geçerek yönetim şekli İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) olarak gerçekleştirilmeye başlandı. (mı?) 

2015 yılındayız ve hala güçlü firmaların dahi İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY) anlayışı maalesef gelişmedi. Bırakalım İnsan Kaynakları Yönetimini, Personel Yönetimi kavramını dahi kullanmayan birçok işletme ve sanayi kuruluşu bulunuyor. 

Peki Neden?

Ülkemizde, en büyük sanayi bölgelerinin bulunduğu şehrimiz ve ilçemizde bırakalım İnsan Kaynakları Yönetimini, Personel Yönetimi kavramı dahi oluşmamış birçok işletmeler var. Ne kadar küçük, orta veya büyük ölçekli olursak olalım, insan kaynağı olan her süreçte İnsan Kaynakları Yönetim sistemi olmalı.

Öncelikle şunu sorgulamalı veya bilmeliyiz. Personel Yönetimi kavramının bittiği ve İnsan Kaynakları Yönetimi sistemi kavramının olduğu bir dünyada neden hala uygulamıyoruz.

Birçok işletme, işe alınacak personellere işe giriş işlemleri ve işten ayrılacak personellere işten çıkış işlemlerini hukuksal bir süreç oluşturduğu için ve maaş hesaplamaları için farklı kaynaklarla gerekli işlemleri yaptırıp rekabet ortamında işletmesini yaşatmaya çalışıyor. (Kar mı elde ediyor? – Zarar ediyor mu?  Peki ya bunu tespit edebilir mi?)

 

Teknolojik gelişmelerin, rekabet ortamının her gün hızlandığı, üret ve sat mantığının her geçen gün arttığı ve zorlaştığı ülkemiz ve dünyamızda, İşletmeler rekabet etmeyi öğrenmek ve işletmelerini yaşatmaya devam ettirmek için bilgiye doğru ve hızla ulaşarak,  değişime hızlı ayak uydurmak zorundalar.  Rekabet koşullarına ve dengelerine uyum sağlamak için en önemli faktör İnsan olduğu için insan kaynağını en etkin ve en verimli kullanılması gereki- yor. (En etkin ve en verimli kullanıyor musunuz?)

 

Bülent Levent

İnsan Kaynakları ve Personel Yöneticiliği Derneği Başkanı