Okulların açılmasına kısa bir zaman kala yine gündemin en önemli konusu şüphesiz okula uyum süreci olacaktır. Her çocuğun okula uyum ve kabul şekli farklılık gösteririr, önemli olan bu süreçte sabırlı ve anlayışlı olmamız gerektiğidir. Çocuklar için belki de ilk defa anneden ayrılacak olmak en büyük kaygı ve korku nedenidir. Okullar açılmadan aileler çocuklarını karşılarına alıp açık ve anlaşılır bir iletişim sağlamalıdır.

Okullar açılmadan yine değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan biri çocuğun duygusal, sosyal ve bilişsel açıdan okula hazır olup olmadığıdır. Bu durum mutlaka uzman kişilerle birlikte netlik kazanmalıdır. Bu durumu netlik kazanmadan okula başlayan çocuk derslerde ve sosyal etkinliklerde güçlük çekecek ve bu durumda olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Çocuğun okula uyum sürecinde ailelerin yapması gerekenler kısaca şunlardır.

-Çocuk mutlaka okul hakında bilgilendirilmeli gideceği okul ziyaret edilerek güzel hikayeler eşliğinde okulun tüm birimleri çocuğa tanıtılmalı,

-Rutini değişen çocuk okulda zorlanacağından okuldan geldikten sonra çocuğa “sen artık okula gidiyorsun oyun oynamayı bırak” demek çocuğu kaygılandıracaktır.

-Oyun, öğrenme ve gelişimde en önemli etmenlerdendir. Çocuğun Oyun rutinine devam etmesi okula uyumu daha da kolaylaştıracaktır.

-Evde okul ile ilgili sürekli ve uzun olmamak şartıyla kısa ve olumlu konuşmalar yapmak

-Uyku düzeninin okul saatlerine uyumlu hale getirilmesi de fiziksel ve zihinsel olarak zinde olmasına imkan verecektir.

-Okul kıyafetlerinin ve kırtasiye malzemelerinin hazır olması ve bu alışverişin birlikte yapılması çocuğun kendisini okula hazır hissetmesine katkı sağlayacaktır.

Yapılan tüm hazırlıklara rağmen çocuğun okulla ilgili korku ve tedirginlik süresi 1- 2
 haftayı  geçiyorsa zaman kaybetmeden mutlaka bir uzmandan yardım alınması önemlidir. 

Okul hayatına alışmak çocuklar için zevkli olabileceği gibi onu rahatsız edebilen bir sürece de dönüşebilir. Bunu gidermenin yolu ailenin, öğretmenin ve çevrenin çocuğa okulu ve eğitimi sevdirmesinden geçer. Sevgi ile alınan yol uzunsa kısalır, zorlu ise kolaylaşır. İnsan sevgi ile yaptığı işten mutlu olur.