- Çapraşık dişler zamanla kendiliğinden düzelir

Hayır düzelmez. Üst çene ve/veya alt çenesi normalden ileri veya geride olan, üst dişleri alt dişlerini çok fazla örten ya da hiç örtmeyen, dişleri çapraşık veya boşluklu olan, diş eksikliği, diş fazlalığı veya gömülü dişleri bulunan bireylerin ortodontik tedavi ihtiyacı bulunmaktadır.Bundan dolayı 6 aylık düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.Diş hekimi ortodontik tedaviye ihtiyaç olduğu durumda sizi yönlendirmelidir.

- Diş teli, çürük ve leke oluşumuna neden olur

Hayır diş teli çürük oluşturmaz. Diş teli takmadan önce nasıl ağız ve diş bakımımıza özen gösteriyorsak aynı özeni diş teli varken de göstermeliyiz. Çünkü ortodontik tedavi süresince ağız içerisinde diş tellerine bağlı olarak gıda artıklarının mesken edineceği daha çok tutucu alan oluşur. Ağız ve diş bakımı tam olarak yapılmaz, dişler fırçalanmaz, hijyen alışkanlığı kazanılmaz ise çürük oluşumu kaçınılmazdır. Kısaca ağız hijyeni tam olarak sağlandığında diş teli çürük oluşturmaz.

- Dişlerin tel ile yerlerinin değiştirilmesi diş köklerine ve kemiklere zarar verir

Hayır vermez. Öncelikle dişin nasıl hareket ettiğinin bilinmesi gerekir. Ortodonti tedavisinde dişlere en basit tabiriyle itme ve çekme kuvvetleri uygulanır, dişlere uygulanan kuvvetler fizyolojik yani dokuya zarar vermeyen kuvvetlerdir bu kuvvetler sayesinde dişin gittiği yerde kemik yıkımı olurken geldiği yerde ise yeni kemik yapımı olur. Bu sayede tedavi esnasında dişlerde minimal düzeyde sallanmalar olmasına karşın diş yuvasından çıkmaz. Kısaca dişlerin tel ile yerlerinin değiştirilmesi diş köklerine ve kemiklere zarar vermez.

- Tel tedavisinden sonra dişler eski halini almaz

2. aşama tedavisi dediğimiz pekiştirme tedavisi yapılmadığı takdirde dişler eski haline döner. Ortodontide temel bir kural vardır. Dişler daimi tedavi öncesindeki konumlarına dönmek isterler. Bu nedenle pekiştirme tedavisiyle birlikte mevcut düzelmenin kalıcı hale getirilmesi çok önemlidir.Bundan dolayı tedavi sonrası hastaya özel plak veya ince teller takılır. Bu tedavi dişlerin iç kısımlarına retainer denilen tellerin yapıştırılması ve hastanın aktif tedavi sıklığında olmasa da dönem dönem kontrol edilmesi durumudur. Hastalar pekiştirme tedavisi hakkında en çok ‘´Zaten 1.5 senedir tel takıyorum tam çıktı derken simdi de iç kısma mı tel takacaksınız ?´´ diye yakınırlar ancak pekiştirme tedavisinde kullanılan teller son derece ince olan ve takıldıktan 3 gün sonra varlıkları dahi hissedilmeyen tellerdir.

- Yaşça büyük kişiler diş teli takamazmı, taksa bile düzelme olur mu

Hayır, yaşça büyük kişiler de takabilir! Çapraşık dişler yalnızca çocuk yaşlarda düzelir düşüncesi de doğru bilinen bir yanlıştır. Diş teli her yaşta takılabilir. Günümüzde tel tedavisi talebiyle ortodontiste başvuran erişkin hasta sayısı oldukça fazladır. Erişkin hastalarda daimi diş kayıpları sonucu oluşan boşluklara komşu dişler devrilir ve bu durum ideal protez ve/veya implant yapımını imkansız hale getirir. Bu sebeple günümüzde bu tarz problemler için kısa süreli ortodontik tedavi talebi erişkin hastalar arasında oldukça yaygındır

- Tel tedavisi için birçok sağlam dişinizi çektirmeniz gerekir mi

Tel tedavisi sürecinde ağız içerisinde bulunan ve düşmeyen süt dişleri ile tedavi sonrası yirmilik dişlerin tedaviyi bozmaması için çekilmelidir.Bunun dışında çene darlığı bulunan ve ergenlik dönemini tamamlamış olan hastalarda gerekli olduğu takdirde çekimli ortodontik tedavi uygulanır.Yani tel taktıran her hasta diş çektirecek diye bir zorunluluk olmadığı gibi, hiçbir ortodonti uzmanıda zorunlu olarak diş çekimi istemez.