Diş hekimleri her bireyin günde en az üç defa diş fırçalaması gerektiğini söylemektedirler. Ortodonti tedavi gören hastalarda ağız, diş ve diş teli bakımı daha fazla önem taşımaktadır. Bu yüzden bu hasta grubunun dişlerini daha fazla fırçalamaları gerekmektedir. Ortodonti tedavisi görecek hastaların en çok dikkat etmesi gereken konudur. Çünkü dişlere takılan braketler çürüğe olan yatkınlığı daha fazla artırmaktadırlar. Diş teli temizliği oluşacak diş eti iltihaplanmalarına, diş çürüklerine ve ağız kokularına engel olmaktadır. Bu nedenle gerekli olan şekilde temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Diş teli tedavisi gören hastaların diş teli taktırmadan önce dişlerine gösterdiği özenin daha fazlasını göstermeleri gerekmektedir.
Diş teli kullanan her hasta her gün düzenli olarak dişlerini temizlemelidir. Eğer gerektiği şekilde dişler temizlenmez ise bakteriler braketlerin ve tellerin üzerine birikir. Bu durum sonucunda ise diş taşları oluşmakta hatta bazı durumlarda diş eti iltihaplanmaları ve çürükler oluşabilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak dişler ve diş teli temizlenmelidir. Oluşan diş taşları ve plaklar ortodontik tedaviyi daha zora sokmaktadır.

TEMİZLİK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLİR?
Bu tedaviyi gören hastalar, mutlaka doktorlarının önereceği diş fırçasını kullanmalıdır. Bu diş fırçaları genellikle yumuşak uçlu, baş kısmı küçük boyutlu ve düz model fırçalar kullanılmalıdır. Elektrikli diş fırçaları da faydalı olmasın rağmen tel takan hastalara çok fazla önerilmemektedir. Ancak doktor tarafından müsaade edilir ise kişi düşük hızda kullanmalıdır. Çünkü yüksek hızda kullanır ise diş tellerine ve braketlere zarar verebilir. Bu durumda hekimin ve hastanın istemeyeceği bir sonuç doğurur. Hatta diş tellerinin kopmasına ya da braketlerin kaymasına, lastiklerin düşmesine neden olabilir.

Bu yüzden genellikle ortodonti tedavisinde önerilen diş teli kullananlar için özel üretilen diş fırçasını kullanmak doğru bir karar olacaktır. Diş teli tedavisi görmeyen kişiler normal olarak günde üç defa diş fırçalamalıdır. Diş teli kullanan kişiler daha fazla fırçalamalılardır.

SADECE DİŞ FIRÇASI YETERLİ DEĞİLDİR
Her yemek sonrası dişler ve diş tellerinin temizliği ve bakımı yapılmalıdır. Aksi takdirde kötü durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gerekir. Gece yatmadan önce mutlaka ağız bakımı ve hijyeni özenli olarak yapılmalıdır. Kullanılan diş fırçasının yanı sıra diş aralarına ulaşmak için arayüz fırçaları kullanılmalıdır. Bunların yanı sıra diş ipleri, ağız hijyeninde yardımcı olan ağız gargaraları da kullanılmalıdır. Dişler ve diş telleri hafif ve nazik hareketlerle fırçalanmalıdır.
Diş tellerini temizlemek amaçlı kullanılan özel diş fırçalarının yanı sıra ek olarak farklı ürünlerde kullanılmalıdır. Genellikle diş macunu olarak fluoridli olmasına dikkat edilmelidir. Diş macunun yanı sıra ağız bakım suları da kullanılmalıdır.

Ağız bakım suları da yine fuoridli olması gerekir. Aynı zamanda diş ipi kullanımı da önemlidir. Günde bir kez ya da iki günde bir diş ipi kullanılmalıdır. Braketler için uygun ve özel olarak üretilmiş tek ucu sertleştirilmiş diş ipleri tercih edilmelidir. Diş ipi kullanımını hastalar doktorlarından kullanımını öğrenmelidir. Bunların yanı sıra ağız duşu yani diş duşu kullanılabilir.

Diş duşunu yine doktorunuzdan bilgi alarak gerekli durumlarda uygulayabilirsiniz.