Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi üyelerine yönelik “Gelecekte İşadamı olmak” konulu konferansla, konferanslar serisinin startını verdi. Konferansların ilk konuğu ünlü Ekonomist Hikmet Baydar oldu.

Önceki akşam MÜSİAD İnegöl Şubesi çok amaçlı salonunda düzenlenen, Ekonomist Hikmet Baydar´ın konuşmacı olduğu konferansı Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mobilya Sanayicileri Derneği Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Halil Malkaç ile MÜSİAD üyeleri takip etti.

‘GELECEKTE İŞADAMI OLMAK´

Konferans öncesi konuşan MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Halil Malkaç, “MÜSİAD´ımız ülkemizin ve ilçemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biridir. Ülke ekonomisine ciddi katkılar veren ve geliştirdiği projelerle örnek olmaya çalışan derneğimiz, ticari ahlakı ön planda tutan saygın insanlardan oluşmaktadır. Bugün burada siz saygın toplulukla bir arada olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Yeni dönemde ‘Gelecekte İşadamı olmak´ konulu konferanslar zincirinin ilk adım toplantılarından birine başlıyoruz. Özellikle önümüzdeki kış döneminde ülkemizde kendisini ispat etmiş, fikir ve görüşleriyle geleceğe ışık tutmuş isimlerle sizleri bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Bizim bu akşamki konuğumuz ekonomist Hikmet Baydar olacak. Bu akşamki konu başlıklarımız ise, 2016 yılında mali piyasalardaki gelişmeler ve geleceğe yönelik beklentiler, 2016 yılında olası senaryolar ve bu senaryolara göre şirketlerin alması gereken tedbirler, şirket varlık ve yükümlülüklerin yönetimi ile faiz ve kur riskinden korunma yolları olacak” dedi.

MÜSİAD´DAN ÖZEL OKUL

Başkan Malkaç, “Kıymetli üyelerimiz, konferansımıza başlamadan önce önemli bir konuyu da sizlere hatırlatarak, sözü değerli misafirimize bırakmak istiyorum. MÜSİAD Genel Merkezimiz tarafından İstanbul Avrupa yakasında bir konut projesi hazırlandı. Öncelikle yatırım amaçlı olarak değerlendirilmesi gereken güzel bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 320 bin TL´ye mal olacak ama tamamlandığında ciddi anlamda değer kazanacak bu projeye sizlerinde dahil olmasını tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra İnegöl´de yapmayı planladığımız özel okul çalışmasının da startını vermiş bulunmaktayız. Şu anda projeye ortak olmak isteyenlerden arsa payları toplanmaya başlanmıştır. Her iki proje hakkında bilgi almak isteyenlerin şube Müdürümüz Erdal Bayraktar´dan bilgi almalarını önemle rica ediyorum. Bu hatırlatmaların ardından ben sözü Hikmet Baydar beyefendiye bırakırken, akşamımızın verimli geçmesini dilerim” dedi.

Başkan Malkaç´ın ardından konuşmasına başlayan, konferansın konuşmacısı Ekonomist Hikmet Baydar, Türkiye ekonomisi, ihracat ve ithalat rakamlarından bahsederek, mobilyacılara paralarını değerlendirmeleri noktasında önemli tüyolar verdi. Reel sektörün varlığının 108 milyar dolar olduğunu ifade eden Baydar, “Kısa vadeli yükümlülükler ile kısa vadeli varlıklar arasındaki farktan dolayı dolardaki dalgalanmalar meydana geliyor. Uzun vadeli kimse bakmıyor. Çünkü uzun vadeli, ihtiyaç değil. Doların dip yaptığı zamanlar reel sektörün o dönem hiç ihtiyacı olmuyor. Şuan reel sektörün kısa vadede problemi yok. Türk lirasının değer kazanması başka ülkelerde başka sorunlara yol açıyor. Türkiye´nin bölgesel hakimiyetinin önüne geçiyorsun. Diğer ülkeler için Türk lirasının güçlenmemesi gerekiyor” dedi.

MOBİLYANIN CİROSU YÜKSELMİŞ

Türkiye ekonomi değerlerinin şirket yetkilileri tarafından her zaman incelenmesi gerektiğini vurgulayan Baydar, “Bu değerlerin eğer altındaysanız, oturup düşünmeniz lazım. Türkiye´nin toplam sanayisinin Ekim ayı değerlerinin geçen yılın Ekim ayına göre cirolara yüzde 11 oranında artmış. İmalat sanayi yüzde 12, mobilyanın ise yüzde 14.1. Türkiye ortalamasına göre mobilyanın cirosu yükselmiş. Yüzde 14.1 ortalamanın altında kalan mobilyacılar varsa sistemlerini gözden geçirsinler. Mobilya sektörü Türkiye´ye göre daha iyi durumdadır” dedi.

MOBİLYA ÜRETİMİ AZALMIŞ

Üretim değerlerini de paylaşan Baydar, “Türkiye üretimde bir yılda yüzde 4.6´lık bir artış sağlamış. İmalat sanayinin üretim artışı yüzde 5. Mobilya imalatındaki artış yüzde 4.1. Türkiye ortalamasının altında. Geçen yılın Eylül´üne göre mobilya sektöründe daralma olmuş. Ciro da iyisiniz, üretimde kötü. Stoklar erimiş demek ki” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim