Düzenli bir ağız bakımı sayesinde mübarek Ramazan Ayı boyunca dişlerimizi rahatlattık. Fakat bayramın başlayacak olması ile birlikte tatlı ve şeker ikramlarından ne kadar kaçmak istesek bu ikramları geri çeviremediğimiz oluyor. Bu durumda bayramımızın ağrılı, mutsuz geçmesine sebep olabiliyor.

Yapacağımız aile ziyaretlerinde bu güzel tatlılardan kaçma şansımız olmadığı zamanlarda oluşabilecek diş ağrılarımızı önlemek için ağız hijyenine dikkat etmemiz gerekiyor.

Bayramda ağız ve diş sağlığını koruyarak özellikle bu ziyaretlerden sonra şeker tüketiminden sonra mutlaka dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Bunun çok büyük yararı olacaktır. Bununla beraber bazı küçük önlemlerle ağız ve diş sağlığımızı koruyabiliriz.
 
Diş çürüklerinin önüne geçmek için diş fırçalama imkanı olmadığı zamanlarda tatlıdan hemen sonra havuç ve salatalık yemek, şekersiz sakız çiğnemek faydalıdır. Özellikle havuç az şekerli olması ve fazla çiğneme gerektirmesi nedeniyle ağızdaki şeker kalıntılarının temizlenmesinde önemli rol oynar
Yapılan çalışmalarda peynirin diş ve diş sağlığının üzerin de ciddi olumlu bir etkisi olduğunu kanıtlanmıştır. Çünkü peynirde çürük engelleyici bir özellik vardır. Araştırmalarda ağız ve diş sağlığımızı koruya bileceğimiz diğer bir yolda sakız çiğnemesidir. Özellikle şekersiz sakızlar ve dişleri koruyan sakızlar ağız ve diş sağlığının korunmasında bayram süresince ciddi bir etkileri olacaktır.

Bunun dışında bilinmesi gerekenler;

- Tatlı ve şeker tüketiminin hemen arkasından su içilmeli ya da şekersiz veya tatlandırıcılı sakızlar çiğnenmeli.

- Asidik ortamı azaltmak için ağzı bol suyla çalkalamalı.

- Şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyecekler ağız içerisinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürük oluşumuna neden olur. Dolayısıyla bu tarz gıdaları mümkün olduğunca öğünlerden hemen sonra tüketmeli.

- Bayramda tüketilen tatlı yiyeceklerin içerisinde en riskli olan, lokum gibi yapışkanlı şekerlemelerdir. Çünkü bu gıdaları suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez. Diş aralarında kalan bu şekerlemeler diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir.

- Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlerinkine oranla çok daha derindir. Dolayısıyla bu bölgeler daha zor temizlenir. Özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlerden sonra diş fırçalanması sırasında ebeveynlerin çocuklarına mutlaka yardımcı olmaları, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini kendilerinin fırçalamaları gerekir.

- Çocukların yanı sıra özellikle hareketli ya da sabit protez kullanan kişiler için de bu şekerlerin tüketimi, protezlerin yerinden çıkmasına, kırılmasına ve fark edilmeden yutulmasına neden olabilir.