İnsan aldıkça cimrileşir, verdikçe cömerttir. Vermenin metaı bir eşyadır veya bir değer. Sadaka vermenin en basit yöntemidir. Siz bir ihtiyacı olana yardım ettiğiniz gibi, bir hayvancağıza bir parça yiyecek verdiğiniz gibi susuz bir toprağa can vermenizde sadakadır.

Sadaka Kutusu Eğitimine gelince evinizde bir para kutunuz olmalı hani eskiden çiftçibabanın eteğindeki tohumları toprağa savururken bu ailemin rızkı için, bu kurt -kuşun hakkı dediği gibi bu kutudaki para ihtiyacı olanlar için diyebileceğimiz. Çocuklarımıza tasarruf yapsın diye kumbara edinmesi hoşunuza gider ya, aslında bunun çocukta cimrilik duygusunu geliştirdiğini söyleyen eğitimciler var. İşte tamda yerine geldi. Bir taraftan kumbarası olsun çocuğun, cimrilik duygusunu ortadan kaldırmak için sadaka kutusu da olsun güzel olur.

Az sadaka çok bela defeder misali ile belalardan uzak kalmak için ihtiyacı olan birinin sevinci, bizi de belalardan uzaklaştırarak sevindirir.

Güllerin efendisinin cömertin üstünlüğünü belirttiği şu sözü: “Veren el, alan elden üstündür.” Kulagınıza küpe, hayat düsturu olmalı.

Paylaşmak güzeldir, sadaka pay etmenin, paylaşmanın ilk basamağıdır. Çocuklarda paylaşma duygusu geliştirme duygusu, onlarla birlikte ve onların kendi elleri ile ihtiyacı olan birini sevindirir zevki tattırılmalı.

Geçenlerde seyrettiğim bir sinema filminde, şu diyalog çok ibretlik ve tanıdık geldi: “Üniversite yıllarında sosyal adalet ve paylaşım ideali taşıyan beş genç arkadaş biz bozulmayacağız derler; ama yıllar geçer herbiri ayrı yollara savrulur. İdealini yitirmeyen adam, şirket sahibi zengin arkadaşını eleştirir idealini yitirdiği için zengin adam evet para pul yokken öyle düşünüyordum; ama şimdi paranı paylaş deseler paylaşmam. Çünkü insanlar fosur fosur uyurken ben gece, gündüz demedim çalıştım.” Biraz tanıdık gelmiyor mu?
Fakir insan cömerttir , fıtrat gereği; zengin ise cimri. Tersine olmalı bu durum.

İnsan paylaşmalı, bir sadaka kutusu eğitmeni olmalı. Bunu sadece paraya indirgemekte doğru değil. Bilgi paylaşılması, sevgi paylaşılması, iyi niyetler paylaşılması, bir küçük gülümseme bile sadaka kutusu eğitimi konusudur.