Dünya Astım Günü nedeniyle İnegöl Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Talha Dumlu tarafından İnegöl Salih İbrahim Kırcalı Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine interaktif olarak eğitim verildi.

Her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü Dünya Sağlık Örgütünce “Dünya Astım Günü” olarak kabul ediliyor. Ülkemizde de “Astımınızla Sağlıklı Yaşayabilirsiniz” teması ile İnegöl Salih İbrahim Kırcalı Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine konuya ilişkin farkındalığın artırılması ve bilgilendirilmesi amacıyla İnegöl Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Talha Dumlu tarafından interaktif olarak eğitim verildi.

Dumlu, astımın akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler ataklar ile seyreden müzmin kronik bir akciğer hastalığı olduğunu hatırlatarak, “Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir. Astım hastalığının ortaya çıkmasında etken olan faktörlere risk faktörleri denir. Bu faktörler kişiyle ve çevreyle ilgili olmak üzere iki gruptur. Kişisel risk faktörleri içinde genetik yapı, cinsiyet ve şişmanlık sayılabilir. Çevresel risk faktörleri ise alerjenler, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, sigara dumanına maruz kalmak, bazı ilaçlar, iç ve dış ortam hava kirliliği ve beslenme tarzıdır. Astım tanısı, yakınmaları olan hastalarda yapılan muayene ve nefes ölçüm testleri ile konulur. Dünyada olduğu gibi, ülkemizde de bu hastalığın tedavisi ile ilgili gerekli her türlü ilaç ve malzeme bulunmaktadır. Uygun ilaç tedavisi ile, astım hastaları iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar.”

Editör: TE Bilişim