SADECE DİŞLERİNİZİ FIRÇALAMAK YETMEZ

Diş Hekimi Dr. Dt. Serdar Nalcı, “Mübarek Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kaldı. Ramazan Bayramı'nda sıklıkla tüketilen şekerleme, çikolata, tatlı ve asitli içecekler ise dişlerin çürümesine zemin hazırlayabilir. Bayramda sadece dişlerinizi fırçalamak ne yazık ki yetmez; diş aralarında kalan tatlı artıkları veya lokum gibi dişlere yapışan şekerlemeler için kürdan değil, mutlaka diş ipi kullanılması gerekiyor” dedi.

BAKTERİLERİ BESLEMEKTEDİR

Dr. Dt. Serdar Nalcı, “Ağır gıdalar, baklavalar, börekler, şekerlemeler elbette bayramda bolca tüketilmektedir. Tüm bunlar aynı zamanda diş sağlığı içinde tehdit oluşturuyor. Bayramda bolca tüketilen tatlı ve hamurlu gıdaların en önemli dezavantajı, ağızda çürük yapıcı mikroorganizmaların beslenmeleri için uygun bir alan yaratması ve diş eti hastalığına zemin oluşturmasıdır. Bunların dışında tüketilen asitli içeceklere karşı da dişlerde duyarlılık söz konusu olabilmektedir. Yapılan diş temizliği sonrası oluşan diş eti kanamaları, ağız ve diş sağlığının başladığının göstergesi olabilir. Sert şekerlemelerin uzun süre ağızda emilerek kalması bakterileri beslemektedir. Bu nedenle bayramda tatlı yeme oranına ve ağız temizliğine daha fazla dikkat edilmelidir” diye konuştu.

CİDDİ AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI SORUNLARINA SEBEP OLABİLİR

Dr. Dt. Serdar Nalcı sözlerine şöyle devam etti: “Bayramlarda tatlı ve şeker tüketimi arttığından, dikkat edilmediği takdirde bu durum ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına sebep olabilir ve beraberinde vücudumuzun genel sağlığı için de olumsuz etkiler olabilir. Özellikle şeker ve benzeri tatlı yiyecekler yenildikten sonra diş fırçalama imkanı olmayanlar için bol su ya da sütle ağzın çalkalanması ya da şekersiz sakız çiğnenmesi ağız ve diş sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca bayramlarda dişlerin baş düşmanı olan lokum gibi dişlerin arasında kalan ve uzun süre dişlerden uzaklaştırılamayan tatlılar, ağızda kalan kalıntılar bakteri üremesini artırır, bakteriler de asit oluşturarak diş çürüklerine neden olur. Ayrıca bayram ziyaretlerinde de sıkça tüketilen kola gibi asitli içecekler de bu süreci hızlandırır.”

TATLI YENİLDİKTEN SONRA BOL BOL SU İÇİLMELİ

“Bayram ziyaretlerinde özellikle şekerli gıdalar ara öğünlerde daha sık yer almakta. Bu nedenle, dişleri fırçalamak her yerde mümkün olmuyor. Bu durum da şekerli atıkların tüm dişlerde kalmasına neden oluyor. Gün içerisinde tatlı yendikten sonra eğer diş fırçalama şansı yoksa, ağızın su ile çalkalanması, bir bardak su içilmesi artıkların temizlenmesine ve diş üzerine yapışmış olan şekerli maddelerin yok olmasını sağlayacaktır. Suyun bir diğer faydası da ağız kokusunu temizleye yardımcı olmasıdır. Ramazan ayı boyunca dişlerin üstündeki plaklar uzun süre biriktiğinden dolayı kokuya neden olur. Ağızda tükürüğün salgılanması yavaşladığı için sıkıntılar meydana gelir. Bu nedenle su tüketimi ağız sağlığı bakımından oldukça önemlidir.”

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINIZ İÇİN ÖNERİLER

-Tatlı, şeker, lokum veya çikolata gibi yiyecekler ağız içerisinde asidik bir ortam oluşturarak dişlerde çürümeye neden olur. Bu çeşit gıdalar, mümkün olduğunca öğünlerden hemen sonra tüketilmeli.

- Asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağladığından dişlerinizi fırçalayamadığınız yerlerde peynir yiyin.

- Asidik ortamı azaltmak için ağzınızı bol suyla çalkalayın.

- Tatlı tüketiminin hemen arkasından bol ılık su için ya da şekersiz sakız çiğneyin. Bol su tüketimi ağız kokusunun giderilmesinde de fayda sağlar.

-Diş aralarına sıkışan gıda artıkları kürdan gibi sert maddeler kullanılarak uzaklaştırılmaya çalışılmamalı, diş etlerine zarar verilmemeli.

-Lokum gibi yapışkan şekerlemeler tükettiğiniz zaman dişlerinizi fırçalamak yeterli olmaz, diş aralarında kalan bu şekerlemeler ancak diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir.

-Hazır meyve suları, asitli içecekler veya hamur işleri tüketildikten sonra dişlerinizi fırçalayamıyorsanız; en azından ağzınızı bol su ile çalkalayın.

Editör: TE Bilişim