ORMANLARIMIZDAKİ YABANİ MEYVE AĞAÇLARI KESİLMESİN

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ormanlardaki meyve ağaçlarının kesilmesine yasak getirilmesi ve yeni ağaçların dikilmesi için girişim başlattı. İTSO´dan yapılan açıklamada, ormanlardaki meyve ağaçlarının kesilmesi, satılması ve meyvelerinin toplanmasının serbest olması nedeniyle yaban hayvanlarının yiyecek bulamayıp, ekili alanlara yöneldiği belirtildi.

Yazılı bir açıklama yapan İTSO Başkanı Metin Anıl, ormanlarda kendiliğinden yetişen meyve ağaçları olduğunu söyledi. Ayı, domuz başta olmak üzere çok sayıda yaban hayvanının bu meyvelerle beslendiklerini vurgulayan Başkan Anıl, “Yasalarımıza göre meyve ağaçlarının kesilmesi, satılması ve meyvelerinin toplanmasının önünde engel yok. Vatandaşlarımız bu ağaçları keserek veya meyvelerini toplayarak yaban hayvanlarını aç bırakıyorlar. Son yıllarda ormanlarımızda yabani meyve ağaçları oldukça azaldı” dedi.

YABAN HAYVANLARI AÇ KALIYOR

Ormanlardaki meyve ağaçlarının yok olmaya yüz tutması yüzünden domuz, ayı ve diğer otçul hayvanların yiyecek bulabilmek için yerleşim birimlerine kadar gelerek ekili alanları veya meyve bahçelerini talan ettiklerini söyleyen Metin Anıl, “İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi´ne başvurduk. Bu konuda acil önlem alınmazsa, yaban hayatı büyük zarar görecek. Yaban hayvanları ekili alanları daha çok talan edecekler” dedi.

BAKANLIK TEHLİKENİN FARKINDA

Orman ve Su İşleri Bakanlığı´nın 2013 yılında bu konuda ciddi bir adım attığını da söyleyen Metin Anıl, “Bakanlık sorunun farkında. Bunun için ayrıntılı bir eylem planı da hazırladı ve ormanlarda yabani meyve ağaçlarını yetiştirilmeye başladı. Ancak, diğer taraftan vatandaşlarımız bunları kesiyorlar veya meyvelerini topluyorlar. Buna da bir engelleme getirilmesi gerekiyor” dedi.

İTSO olarak her geçen gün artan bu soruna çözüm için İnegöl Orman İşletmesi ve Orman Fakültesi´ne başvurduklarını söyleyen Metin Anıl, “İlgili kurumlardan görüş aldıktan sonra bir rapor hazırlayacağız. Bize göre sorunun çözülmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Ormanlardaki meyve ağaçlarının kesilmesine ve meyvelerinin toplanmasına yasak getirilmesi gerekiyor” dedi. Anıl, yabani meyve ağaçlarının kesilmesi ve meyvelerinin toplanmasının yol açtığı tehlikenin vatandaşlara anlatılması için eğitim seferberliğine de ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim