İnegöl Belediyesi´nde veteriner hekim olarak görev yapan Musa Subaşı, son yıllarda ölümcül sonuçlarla gündeme gelen Kırım Kongo Kanamalı Hasta Ateşi (KKKA) hastalığı başta olmak üzere kenelerin bulaştırdığı diğer hastalıklara karşı vatandaşları uyardı. Kene tutunmalarının Nisan-Ağustos dönemlerinde sıklaştığına dikkat çeken Subaşı, kent merkezlerindeki park ve mesire alanları ile kırsal bölgelerde piknik yapan vatandaşların bireysel önlemler almaları gerektiğini hatırlattı.

BÖLGEMİZDE 21 ÇEŞİT KENE VAR

Veteriner Hekim Musa Subaşı, yaptığı açıklamada yaz döneminde vatandaşların sıkça piknik ve dinlenme amaçlı kırsal bölgelere ve yeşil alanlara gittiğine dikkat çekerek, kenelerin oluşturduğu tehdit karşısında alınacak önlemleri anlattı. Kenelerin tüm dünyada kan emerek beslenen ve birçok hastalığın taşıyıcısı olarak hayvan ve insan sağlığını tehdit eden parazitler olduğunu söyleyen Subaşı, Bursa ve İnegöl´ün de içinde bulunduğu Güney Marmara Bölgesi´nde 21çeşit kene bulunduğunu bildirdi.

LYME HASTALIĞINA DİKKAT

Son yıllarda bazı insan hastalıklarında başrol oynamaları nedeniyle kenelerin güncel hale geldiklerini ifade eden Musa Subaşı, “Keneler birçok mikrop taşıyarak hastalıklara yol açarlar. Ancak en bilineni kuşkusuz son yıllarda ülkemizde de ölümcül sonuçlara yol açan KKKA hastalığıdır. Bunun yanı sıra yine kenelerin bulaştırdığı bakterilerin yol açtığı LYME hastalığı da yeni tehdit olarak görülmektedir. Tüm bunlar ülkemizin bulunduğu coğrafyada ciddi bir tehdit altında olduğunu göstermektedir” dedi.

KIRSAL BÖLGELER DAHA RİSKLİ

Subaşı, Bursa´da son 3 yıllık verilere göre şehir merkezlerinde KKKA hastalığının görülmediğini, bu alandaki esas tehlikenin kırsal bölgelerde olduğunu açıkladı. Subaşı, şehir merkezi ve şehre yakın bölgelerdeki riski, yine keneler tarafından taşınan LYME hastalığı ve Riketsial enfeksiyoların oluşturduğuna dikkat çekti.

KORUNMA YOLLARI

Musa Subaşı, kenelerle savaş ve korunma yollarına da değindi. Kenelerin farklı konaklama unsurlarında tutunma gerçekleştirmesi nedeniyle ilaçlama ile yok edilmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Veteriner Hekim Musa Subaşı, özellikle mera kenelerinin üç konakçıda gelişimini tamamladığını söyledi. Subaşı, alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

“Mera ve piknik alanlarındaki uzun otlar biçilmeli, çalılık alanlar temizlenmeli. Aşırı otlanmış alanlar sürülerek bir dönem yani 10 ay gibi bir süre boş bırakılmalı. Ahır, ağıl ve hayvan barınakları sıvalı olmalı ve kenelerin barınabileceği çatlaklar kapatılmalı. Özellikle büyük baş havyalar, mayıs haziran ve temmuz aylarında 25 gün ara ile 3 defa ilaçlanmalı.”

KARINCA VE KUŞLARLA DOĞAL MÜCADELE

Keneler üzerinde parazit hayat süren örümcekler, bazı karınca ve kuş türlerinin kene ve yumurtalarını yok ettiğini kaydeden Subaşı, “Özellikle ahır ve kapalı alanlarda bu canlıların yuvaları bozulmamalıdır. Keneler kuşlarla ve yabani hayvanlar tarafından sürekli olarak bu alanlara taşınırlar. Bu nedenle ilaçlamalar kene yayılımına ve yumurtalarına karşı çözüm değildir. Kullanılan ilaçlar hem doğayı kirletip yararlı canlıları ve bitkileri yok etmekte hem de halk sağlığını tehdit etmektedir” dedi.

HAYVAN PAZARININ RUTİN İLAÇLAMALARI YAPILIYOR

Musa Subaşı, kurban bayramlarının son yıllarda yaz aylarına denk gelmeye başladığına da dikkat çekerek, hayvan nakillerinin bayramdan 15 gün önce durdurulması ve hayvan pazarlarının ciddi bir şekilde denetim altında tutulması gerektiğinin altını çizdi. İnegöl hayvan pazarının da rutin kontrollerinin ve ilaçlamalarının yapıldığını ifade etti.

BİREYSEL ÖNLEMLER

Kene tutunma süresinin KKKA hastalığının bulaştırılması açısından önemli olduğuna vurgu yapan Subaşı, kenelerin ilk 4-5 saat içinde taşıdıkları hastalık etkenlerini bulaştıramadıklarını, bu nedenle kene tutunan kişilerin hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurup keneyi vücuttan uzaklaştırması gerektiğini belirtti. Musa Subaşı, “Çalılık, su kenarları ve gür otların bulunduğu alanlara giren insanlar pantolon paçaları çorap içinde olacak şekilde ve uzun kollu giymeli ve pet hayvanları kontrol etmeli ve elbiselere kovucu insektisitler uygulanmalı. Bu bölgelere giren insanlar daha sonra başta koltukaltı ve kasık bölgeleri olmak üzere tüm vücutlarını kontrol etmeli. Vücutta keneye rastlanırsa hemen sağlık kuruluşuna başvurmalı, kene ezilmemeli, yapay ısı uygulanmamalı, keneyi uzaklaştırmak için herhangi bir kimyasal madde uygulanmamalıdır” dedi. 

Editör: TE Bilişim