İnegöl Belediyesi, eski Huzurevi bahçesinde hizmete başlayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi´ne (KETEM) taşımalı sistem uygulaması başlattı. KETEM´e gelmek isteyen bayanlar, İnegöl Belediyesinin bu hizmeti sayesinde büyük kolaylık yaşayacak.

Dün başlayan uygulama kapsamında ilk olarak TOKİ´de ikamet eden 50 bayan merkeze getirilerek muayene olmaları sağlandı. Uygulamanın devamında Kurşunlu, Yeniceköy, Tahtaköprü, Cerrah ve diğer kırsal mahallelerdeki bayanlarda taşımalı sistemle KETEM´e getirilecek.

BELEDİYEYE TEŞEKKÜR

Hayata geçirilen uygulamadan dolayı İnegöl Belediyesine teşekkür eden KETEM Sorumlu hekimi Dr. Simge Tezel, “Merkezimizde mamografi, simir testi ve bağırsak testi yapılabiliyor, diyetisyenlik hizmeti de veriyoruz. Diyetisyene başvurmak isteyen vatandaşlarımızın 18 yaş üstü olması ve aile hekimliğinden gerekli tahlilleri yaptırmış olması yeterli olacaktır. Mamografi için başvuracak bayanların 40 ile 69 yaş aralığında olması, simir testi yaptırmak isteyenlerin 30-65 yaş aralığında ve kolon kanseri erken tanısı için bağırsak testi yaptırmak isteyenlerin 50 ile 70 yaş aralığında olmaları gerekmektedir. Ayrıca bağırsak testinden erkek vatandaşlarımızda yararlanabilmektedir. Merkezimizde yapılan tüm işlemler bayan personeller tarafından yapılmaktadır. Bugüne kadar yapılan taramalarda bin 234 mamografi arasından 269´u şüpheli bulunarak sevk yapılmış ve 4 hastaya kanser teşhisi konulmuştur. Yapılan 981 simir testi arasından 16´sı sevk edilmiş ve kanser tanısı konulmamıştır. Yapılan 785 bağırsak kanseri taramasından 48´i şüpheli bulunarak sevk edilmiş ve bunlar arasından da kanser teşhisi konulan olmamıştır” şeklinde konuştu.

SAĞLIK VE EĞİTİM

Başlatılan taşımalı sistem uygulaması hakkında bilgi veren Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin ise, “İnegöl Belediyesi olarak kentimizle ilgili gerçekleştirdiğimiz projelerimiz ve Belediyecilik hizmetlerimizin yanında iki unsur var ki, her zaman bizim için ilk sıralarda yer almaktadır. Bunların ilki sağlık, diğeri de eğitimdir. Bizler belediyeciliği park yapan, yol yapan, altyapı inşa eden, çöp toplayan kurumlar olarak görmedik ve görmüyoruz. İnegöl Belediyesi olarak sosyal belediyeciliğin tüm gereklerini yerine getirerek halkımıza daha kaliteli hizmet götürmenin yolunu arıyoruz. Temel belediyecilik faaliyetlerinin yanı sıra eğitimden sağlığa, spordan sanata pek çok sosyal sorumluluk projesinde üzerine düşen görevi üstlenen İnegöl Belediyesi olarak Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi´ne ilçe halkımızı gruplar halinde kontrole getiriyoruz. Daha öncesinde de Toplum Sağlığı Merkezi ile imzaladığımız protokol neticesinde ilçemizdeki bayanları ücretsiz kanser teşhisi için Bursa´da bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi´ne götürüyorduk. KETEM´in ilçemizde hizmete başlamasının ardından merkez dışında bulunan mahallelerden kadınlarımızı muayene için taşımaya devam ediyoruz” dedi.

“Bilindiği üzere her kanser türünde erken teşhis hayati öneme sahiptir” diyen Şahin, “Bu kapsamda erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak, halkımızı bu konuda bilinçlendirmek için kampanyalar düzenliyor, etkinlikler yapıyoruz. Bugün ki uygulama da bunlardan biri. Bugün TOKİ´de ikamet eden kadınlarımızı merkezimize getirerek onların muayene olmasına olanak sağlıyoruz. Bu uygulamanın devamında Kurşunlu, Yeniceköy, Tahtaköprü, Cerrah gibi kırsal mahallelerden vatandaşlarımızı bu şekilde merkezimize getireceğiz. Bunlar dışında Yenişehir´den de vatandaşlarımız merkezimize geliyor. Bu vesileyle bir kez daha ilçemizin bayanlarını Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine gelerek gerekli tetkikleri yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Unutmayalım ki sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için sağlıklı kadınlara, sağlıklı annelere ihtiyacımız var” diye konuştu.

Erken teşhis ile çağın hastalığı olan kansere karşı önlem alınmasına vesile olan bu uygulamadan yararlanan bayanlarda, İnegöl Belediyesine bu hizmetlerinden dolayı teşekkür ettiler.

Editör: TE Bilişim