31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için geri sayım başlarken, bugünkü köşe yazımda siyasi partilerin seçim performanslarını değerlendirmek istedim.

Yapacağımız değerlendirmeleri 5 başlık altında toplayacağız. Projeler, seçim gezileri, tanıtım (basın yayın-sosyal medya, afiş, ve bilbordlarda ki etkinlik), kadın ve genç seçmenlere ulaşım ve bir önceki seçime oranla oy arttırma beklentisi…

10 üzerinden değerlendirme yapacağımız puanlarımıza geçmeden önce, partilerin İnegöl’ün seçmenler üzerinde ki etkisine şöyle bir göz atalım.

Şuan için hiçbir partinin bir aday göstermemiş olduğunu düşünelim. Adaysız bir seçim hayali kurduğumuzda partilerin kemikleşmiş olduğunu düşündüğüm rakamları şu şekilde;

Recep Tayyip Erdoğan: %55-60
CHP: %10-13
MHP: %8-12
İYİ Parti:  %8-12
Saadet Partisi:%6-10
HDP: %4-6

Kısacası normalde bir tahmin yürütmeye bile gerek yok. Yalnız dikkat ederseniz partilerin oy oranlarını yazarken, bir tek AK Parti yerine Recep Tayyip Erdoğan yazdım. Çünkü seçmenler partiye değil, partinin liderine oy veriyor.

Şimdi yukarıdaki oranlara bakıp şöyle bir sağlama yapalım; AK Parti ve MHP’den oluşan ittifakın normalde % 65-70 oranında oy alması gerekiyor. Yine bu sağlamaya baktığınızda, CHP-İYİ Parti ittifakının oy oranlarının ise % 20-25 bandında olduğunu görüyoruz.

Yani kısacası ittifak yapan partiler, yerel seçimlerde yukarıda dile getirdiğimin üzerinde bir oy alırsa, işte o zaman gösterilen adayın başarısı demektir. Ancak bu rakamların altında oy alırsa o adayın başarısızlığı anlamı taşır. Eminim ki bu konuda hepimiz hemfikirizdir…

Peki İnegöl’de partiler seçim çalışmalarında ne kadar etkili oluyorlar? En başarılı seçim çalışması yapan partiler hangileri? 5 kriter üzerinden yapacağımız değerlendirmeleri, 10 üzerinden puanlamaya çalışacağım.

PROJELERDEKİ BAŞARI
Cumhur İttifakı : 6
Millet ittifakı : 6
Saadet Partisi : 6
Diğerleri : 4

NOT: (Hiçbir parti bana göre vatandaşları heyecanlandıracak projeler ortaya koymadı)

TANITIM-MEDYA
Cumhur İttifakı : 3
Millet İttifakı : 7
Saadet Partisi : 6
Diğerleri : 3

NOT: Seçimleri kesin kazandım gözüyle bakan AK Parti, tanıtım konusunda bu seçimde medyaya gereksinim duymadı. Bu görevi bir tek Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş üstlendi. Alper Taban bu konuda pasif kaldı. Millet ittifakında ise Hakan Özdemir ciddi bir bütçe ayırdı. Yine Büyükşehir adayı Mustafa Bozbey’de İnegöl’de ismini kısmen de olsa duyurmayı başardı.

SEÇİM GEZİLERİ
Cumhur İttifakı : 7
Millet İttifakı : 7
Saadet Partisi : 7
Diğerleri : 2

NOT: Cumhur ittifakı–Millet ittifakı ve Saadet Partisi seçim gezileri noktasında gerçekten büyük çaba harcadılar. Gece-gündüz köy mahalle demeden dolaşmaya devam ediyorlar.

KADIN VE GENÇ SEÇMENLERE ULAŞIM
Cumhur İttifakı : 7
Millet İttifakı : 6
Saadet Partisi : 6
Diğerleri : 1

Not: AK Parti kadın ve genç adaylarla direk temas yöntemini kurdu. Parti içi gençlik ve kadın kollarını aktif olarak gördük. Ev gezilerini çok fazla gördük. Millet ittifakı ise sosyal medya ve konser programlarıyla etkileşim kurmayı başardı. Saadet Partisi ise yine gençlerin başrolde olduğu tanıtım videolarıyla farkını hissettirdi.

BİR ÖNCEKİ SEÇİME ORANLA OY
ARTTIRMA  BEKLENTİSİ
Cumhur İttifakı : 0
Millet İttifakı : 9
Saadet Partisi : 4
Diğer : 1

NOT: Bu seçimde bana göre bir önceki seçime oranla en fazla oyunu arttıracak olan parti İYİ Parti olacak. Aslında bu seçimde İYİ Parti ve CHP’lilerin dışında Hakan Özdemir faktörü var. Özdemir, her iki partiye ciddi bir oy kazanımı sağlayacak. Cumhur İttifakı oylarında ise bir artış beklenmediği gibi oy kaybı beklentisi de yüksek. İzlenimlerimi bu zamana kadar yapılan performanslara göre değerlendirdim. Seçimlere 3 gün kala yeni bir değerlendirme daha yapacağım…