Normal şartlarda sağlıklı dişler soğuk havalarda dahi kolay kolay sızlamazlar.Eğer soğuk havalarda dişleriniz sızlıyorsa kesinlikle altında yatan bir neden bulunmaktadır.Pekala bu nedenler nelerdir;

-Sağlıksız beslenme alışkanlıkları:

Asitli içecekler, taze sıkılmış ve hazır meyve suları, bazı meyveler ve gazlı içecekler ciddi bir şekilde dişlerizde erozyona yol açıyor.Bu erozyon dediğimiz aşınmalarda özellikle soğuk havalarda sızlamalara neden olur. Asitli içecekler içildikten hemen sonra dişler en kısa sürede temizlenmelidir ancak asit nedeniyle yumuşayan diş minesi fırçalama ile zarar görür. Bu nedenle diş hemen değil su ile çalkalandıktan bir süre sonra fırçalanmalıdır.Tükürük üretimini artırdığından şekersiz sakız çiğnenmesi ya da suyla ağzın çalkalanması asidik olan ortamın temizlenmesini sağlar.

-Burun tıkanıklığı diş sağlığınızı olumsuz etkileyebilir:

Özellikle kış aylarında ani ısı değişimlerine bağlı olarak ya da mevcut bir rahatsızlık nedeniyle burun tıkanıklığı şikayetlerinde artış görülmektedir.Bu durumda ağızdan nefes alma olayı artacağından dolayı dişler etkilenir. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları da burun tıkanıklığı ile beraber ağız solunumuna neden olabilir ve buna bağlı ağız kuruluğu görülebilir. Burun solunumu yapamayan kişide havadaki mikroorganizmalar kolaylıkla ağza ulaştığından diş çürükleri ve diş eti problemleri ortaya çıkabilir.Ve bu durumda sızlamaları artırır.

-Yanlış diş fırçalama:

Diş fırçasının özelliklerine çok dikkat edilmelidir. Fırçanın ne çok sert ne de çok yumuşak olması önerilmemektedir. Doğru seçilmeyen fırça, olması gerekenden fazla kullanılan diş macunu ve gereğinden çok sert fırçalama diş yüzeyinde aşınmalara neden olabilir.Aşınan yüzeylerden dolayıda sızlamalar görülebilir.

 Bu ve bunun gibi durumlardan kaçınmak için ağız ve diş sağlığını hiç ihmal etmeyin.Düzenli günlük diş fırçalamaları ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile gerekli durumlarda sıkıntılı dişlerede doğru müdaheleler sonrasında soğuk havalarda diş sızlamaları ile karşılaşmazsınız...