Normal şartlarda sağlıklı diş ve dişetine sahip bireylerde diş hassasiyeti gibi bir olumsuzluk ortaya çıkmaz. Ancak normal havada sorun çıkarmayan ağız içerisinde bulunan çürük dişler, dişeti çekilmeleri, kök kırığı ve çatlaklar, hatalı diş fırçalama alışkanlıkları ve hatalı beslenme alışkanlıkları özellikle soğuk havalar ile birleştiğinde dişlerde sızlama ve ağrılara yol açabilir. Veya çürük olmamasına rağmen diş yüzeylerinde olan abrazyon diye isimlendirdiğimiz mine ve dentin tabakasındaki aşınmalar bu durumdan daha çok etkilenmektedir.

Bu durumda nelere dikkat etmeliyiz;

- Özellikle dişleri daha iyi temizlediğini düşündüğümüz ve parlattığını düşündüğümüz sert fırçalar ne yazık ki aşındırıcı özelliği ile diş yapısına zarar vermektedir. Yine hatalı diş fırçalama tekniği sonucu dişetlerinde meydana çekilmeler gelebilmektedir. Bu durumda da kök yüzeyinde aşınma oluşmakta ve hassasiyet artmaktadır.

Dolayısı ile diş hekiminin sizin ağız ve diş yapınızı göz önünde bulundurarak vereceği diş fırçasını kullanmanız bu durumun önüne geçecektir.

- Tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerde önem arz etmektedir. Özellikle asitli içecekler diş yüzeyinde çürüksüz madde kaybı oluşturur ve dişte hassasiyeti artırır. Ağız kuruluğuna sebep olabilen bazı ilaçlarda tükürük miktarını azaltmakta ve dişlerde çürük başlangıçlarını hızlandırabilmektedir.

Dolayısı ile bu gibi hassasiyetin arttığı durumlarda doğrudan diş hekimine başvurmalısınız. Diş hekiminiz hassasiyetin sebebini bularak gerekli önlemleri alacaktır.