Pandemiyle birlikte Türkiye, dünya mobilya sektörünün kadrajına girdi. Çin ve Uzakdoğu'daki üretimlerini çeşitlendirmek ve batıya kaydırmak isteyen büyük sektör oyuncularının, Türkiye'de üretim fırsatlarını araştırmaya başladığını söyleyen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, "Şu anda 2 Amerikalı şirketin gizlilik anlaşması çerçevesinde yürüttüğü görüşmelerde sona yaklaşıldı. 2023'e kadar İnegöl ve Kayseri'ye 3 milyar $'lık mobilya yatırımı gelecek" diye konuştu.

"Mobilyada Türkiye'ye yeni yatırımların gelmesi öngörülüyor mu?" sorusunu cevaplayan Güleç, "Global markaların üretim süreçlerinin bir kısmının Türkiye'ye taşınmasının tartışıldığı bir dönemdeyiz. Tabii bu görüşmelerde gizlilik sözleşmeleri imzalandığı için isim veremem. Ama Kayseri'de, İstanbul'da, İnegöl'de ve Ankara'daki mobilya organize sanayilerinde yer arama aşamasında olan büyük Amerikalı ve Avrupalı şirketler var. Milyar dolar cirolu şirketler, üretimlerinin bir kısmını Çin ve Uzakdoğu'dan Türkiye'ye kaydıracaklar. Sıfırdan yatırım yapacaklarla birlikte mobilyada 2030'a kadar Türkiye'ye 10 milyar dolardan fazla yatırım gelir. 2023'e kadar da rakam 3 milyar doları bulur. Burada bir yer sıkıntısı var. Sanayi arsası sorunu var. Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgelerini yaygınlaştırmak lazım. Eğer bu yaygınlaşırsa tarih 2030'dan öne de çekiliebilir" diye konuştu. 

Mobilya ihracatını değerlendiren Başkan Ahmet Güleç, "Kasım ayı itibarıyla geçen yılki ihracat rakamını aştık. Bu sene 4.3 milyar dolara ulaşacağız. Orada da hedefimiz 4.5 milyar dolara ulaşmaktı. Ancak hammadde temini sorunları buna engel oldu. Mobilya sektörü şu anda dünya pazarından yüzde 2 pay alıyor. Ve Türkiye'nin hiçbir sektör global ticaretten bu seviyede pay almıyor.2022 için 5.5 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Ama orta vadede dünya ticaretindan aldığımız payı yüzde 5'e kadar çıkaracağımızı düşünüyoruz. Dünya üretimi 2030'da 500 milyar doları aşacak. Bunun da yüzde 50'si uluslararası ticarete konu olacak. Yani 250 milyar dolarlık hacmin yüzde 5'i yani 12.5 milyar dolar bize gelecek. Amerika'ya ihracatımız bu yıl yüzde 80, Almanya'ya ihracatımız yüzde 60, İngiltere'ye yüzde 75 artıyor. Sonraki hedefimiz buralarda 2 kat büyümek. 2022'de ABD'de 1 milyar dolara ulaşırız. 2023'te de 2 milyar dolara çıkacak potansiyelimiz var. Mobilya sektörü 2000 yılında dünyaya 160 milyon $ ihracat yapıyordu. Buna karşılık 260 milyon ithalatımız vardı. Bu yılsonunda ihracatımız 4.2 milyar $, ithalatımız 350-400 milyon $ olacak. Yani neredeyse 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyoruz" dedi. 

Editör: TE Bilişim