Uzun zamandır piyasada bulunamayan ve yüksek fiyatıyla gündemde olan ham MDF ve yonga levhanın ihracatıyla ilgili yeni bir karar alındı.

Daha önce konuyla alakalı MDF ve yonga levha üreticileriyle bir araya gelen ve üretim arttırma ile alakalı sektör temsilcileriyle uzun görüşmeler yapan AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, sosyal medya hesabından bir duyuru yaptı.

Ticaret Bakanı Mehmet Şimşek ziyaretinden bir kare paylaşan Gürel;

“Şükür beklenen önemli bir sorunu daha çözdük. Mobilya üreticilerimizin MDF ve sunta             - tedarikinde yaşadıkları güçlük - fiyat  oranlarındaki artış yakınmaları, sona eriyor. Değerli Bakanlarımız  @mehmedmus ve @VahitKirisci nezdinde yürüttüğümüz temaslar neticesinde, Sunta/Suntalam ve MDF gibi yarı mamül ürünlerinin ihracatı kayıt altına alındı. Üreticimizin, ihracatçımızın her daim yanındayız. Hayırlı olsun” diyerek duyuru yaptı.

Özellikle pandemi sonrası, MDF ve Yonga Levha tedarikinde sıkıntı yaşandığı, iç pazarda ihracata bağlı daralma yaşandığı, hususu  ilk defa İMOS’da  sektör temsilcileri ile yapılan müzakere cemiyeti toplantısında Vekil Gürel’e aktarılmıştı. Gürel'in, bundan sonra konuyu hassasiyetle takip ettiğini, iki önemli tedarikçi ile bizzat görüştüğünü  sonra da konuyu Bakana aktardığını biliyoruz. Girişimler sayesinde bulunamayan MDF, sunta bulunur olmuş, fakat bu defa fiyatlara sık sık zam gelmesi ile sıkıntı oluşmaya başlamıştı. Bu defa yine durumu Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a aktaran Gürel, sevindiren haberi sosyal medya hesabından paylaştı.

Ticaret Bakanlığı, 2021’in Haziran ayında aldığı kararla, mobilyacıların hammaddesi olan MDF ve yonga levhada üretimin yüzde 20’sinin ihracına izin verirken, 13 Nisan itibariyle uygulamaya giren yeni kısıtlama kapsamında ham MDF (lif levha) ve ham yonga levhanın (sunta) ihracatını kotalı bir oran olmaksızın yüzde 100 oranında kısıtlama yoluna gitti. Böylece MDF ve yonga levha üreticileri artık üretim kapasitelerinin yüzde 100’ünü iç piyasaya verecek.

Konu ile alakalı Vekil Gürel, “Başlıca, pazarın %60 oranlarında büyüdüğü mobilya sektöründe hammadde üretim kapasitesinin aynı kalmasından kaynaklı olarak, iç piyasada ciddi anlamda hammadde ihtiyacı oluşmaya başlamıştı.  Bakanlık nezdinde yaptığımız toplantılarda, ahşap mobilya üretiminde kullanılan sunta ve MDF’nin temininde hem fiyat hem de bulunabilirlik bakımından ciddi sorun yaşandığını dile getirmiştik. Akabinde, bahse konu ürünlerin ihracatının yakından takip edilebilmesi ve gerekli tedbirlerin ivedilikle alınabilmesi amacıyla, 16.06.2021 tarihinden itibaren sunta ve MDF’nin ihraç edilmesi belirli şartlara bağlanmıştı. İhracata şartlı izin verilmesi uygulaması kapsamında: imalatçı olmayan firmaların ihracat gerçekleştirmesine izin verilmemekte, işlenmiş (kaplanmış, boyanmış, vb.) ürünlerin ihracatına imalatçı-ihracatçının üretim kapasitesinin %20’sini aşmayacak miktarda izin verilmekte, işlenmemiş (ham) ürünlerin imalatçılarca da olsa ihracına izin verilmemekte, inşaata yönelik işlenmiş ürünlerin (laminat parke, profil, süpürgelik, mutfak dolabı, vb.) ihracına izin verilmektedir. Buna ve daha önce hatırlayacağınız üzere İnegöl ilçesinde mobilya sektörü temsilcilerinin talebi doğrultusunda Kastamonu Entegreden ayda 2 bin metreküpten az olmamak şartıyla İnegöl’e ekstra MDF temin ettirmiş olmamıza rağmen, İnegöl mobilya üretim ve ihracat hacminin hızla artmasına bağlı olarak arz talebe karşı yetersiz kaldı. Bu nedenle tekraren konu ile ilgili bakanlık ile görüşmeler yaptık. Ve bu defa dahilde işleme rejimi kapsamında yapılan ihracata izin verilmiş olmakla birlikte 11.04.2022 tarihinden itibaren DİR kapsamında ham ürün ihracatına izin verilmemekte. DİR kapsamında işlenmiş ürün ihracatına ise imalatçının kotası kapsamında izin verilmektedir.  Ezcümle ihracat kayıt altına alınmıştır. Ve kararın mobilya sektörüne olumlu yansımaları olacağını öngörüyoruz. Bakanlığımızın talebimiz doğrultusunda aldığı bu karar, kısa sürede, piyasayı rahatlatacaktır, kanaatindeyim. Üretici ve ihracatçı firmalarımızın yanındayız. Hayırlı olsun” dedi.

Editör: TE Bilişim