6 yıl önce çıkan yangın sonucu tamamen yanan ve uzun süren restorasyon çalışmaları sonucunda tekrar faaliyete geçen tarihi Cafer Paşa Beylik Hanına alışveriş için gelen vatandaşlar dışarıdaki sıcak havaya rağmen üşüyor.
İnegöl´de 1827 yılında Cafer Paşa tarafından yaptırılan tarihi Beylik Han´ında 20 Ekim 2013 tarihinde yangın çıktı. 20 işyerinin bulunduğu 185 yıllık tarihi Beylik Hanı´ndaki işyerleri küle döndü. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılı sonunda ihale edilerek Mayıs ayında restorasyonu başlayan han yeni yüzüyle 2018 yılında tekrar hizmete girdi. Beylik Han'ın iç avlusunun tamamı kadın girişimcilere tahsis edilirken dış avlusundaki 22 dükkanda ise erkek işletmeciler yer alıyor. Caferpaşa Beylik Hanı kadınların istihdamını hedef alarak Türkiye genelinde çok az sayıda olan bir alışveriş merkezi konseptiyle müşterilerine hizmet veriyor. İçinde bulunan 38 mağazanın tamamı kadınlara yönelik ürünler satarken ve işyerleri de kadın girişimciler tarafından işletiliyor. Fakat bu hanın başka bir özelliği de var.


DIŞARIDA 30 İÇERDE 20
Hana alışveriş için gelen vatandaşlar, içeride bulundukları kısa süre içinde serinlemeye başlıyorlar. Dışarıdaki 30 dereceye varan sıcak havadan bunalan bazı vatandaşlar da hana girerek serinliyor. Hanın içindeki sıcaklık 20 dereceye kadar düşüyor. Bazı esnaflar ise işyerlerinde mont ve kabanlarla durmak zorunda kalıyorlar. Ramazan ayında sıcak günlerinin başlamasıyla beraber, beylik hanı vatandaşların serinleme mekanı haline geldi. Hana giren vatandaşlar hem alışveriş yaparken hem de serinlemenin keyfini yaşıyorlar.
Caferpaşa Beylik Hanı Hanımlar Çarşısı Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Kara Şahin “Caferpaşa Beylik Hanı Hanımlar Çarşısı 38 esnaftan oluşuyor ve kadınların işletmesinde bulunuyor. İnegöl için değişik bir kimlik barındırıyor. Türkiye’de bu konseptteki ilk handır. Buranın güzel bir ambiyansı daha var, esnaf da birbirine destek anlamında çocukluğumuzdaki mahalle havası bulunuyor. Güzel dostluklarımız oluştu, gelenlerden çok güzel izlenimlerimiz var. Burası aynı zamanda müşterilerimizi de serinleten bir havası var. Dışarıya göre hanımızın içi oldukça serin. Sıcaklık 20 dereceye kadar düşüyor. Gelen müşterilerimiz burada zaman geçiriyor” dedi.
CAFER PAŞA KİMDİR?
Hanı yaptıran Cafer Paşa, Enderun´da yetişip Kanuni Sultan Süleyman´ın silahtarlığını yapmıştır. Daha sonra hizmetlerinden dolayı Kapıcı Başılığa ve Yeniçeri Ağalığına yükselmiştir. Ardından Rumeli Beylerbeyi ve Kubbe Veziri olmuştur. İstanbul Eyüp´te bir medresesi ile Halvetiye Tarikatı mensuplarına mahsus zaviyesi ve türbesi vardır.

Editör: TE Bilişim