İnegöl’de yaşanan yeni sanayi alanları sorunu çözüme kavuşuyor. İşadamlarının talebi üzerine harekete geçen AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, Orman vasfını taşımayan arazilerin imara açılması ve Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesine devri noktasında hazırlanan projeyi ilgili bakanlıklara kabul ettirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da onay vermesi üzerine arazilerin iş dünyasına kazandırılmasının önü açıldı. Alınan karar resmi gazetede yayınlanarak, yürürlüğe sokuldu.

Yaklaşık 5 yıldır yeni fabrika alanları konusunda sıkıntı yaşayan başta İnegöllü mobilya ve yan sanayi firmalarını rahatlatacak müjdeli haber geldi. Yeni sanayi alanlarını üretmelerini talep eden STK’lar, çeşitli proje ve öneriler geliştirmişlerdi. Bunun üzerine harekete geçen İşadamları, fikir alışverişinde bulunmalarının ardından Hamzabey bölgesinde yer alan hazineye ait, vasfını kaybetmiş orman arazilerinin sanayi alanına döndürülmesi konusunda adım attılar.

Uzun süredir üzerinde çalışılan konu hazırlanan projeyle Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel aracılığıyla başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklarla görüşmeler yapıldı. Bakanlıkların onaylarının alınmasının ardından konu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletildi. İnegöl ile ilgili hassasiyeti olduğu bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş dünyasının önünü açmak için Hamzabey bölgesinde yer alan devlete ait arazilerin, orman sınırları dışarısına çıkarılması yönündeki teklifi onayladı.

CUMHURBAŞKANI İMZALADI

25 Kasım 2020 ve 3227 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında “Orman sınırı dışına çıkartılan alanlar MADDE 1- (1) Bursa İli, İnegöl İlçesi, Hamzabey Mahallesi ile Yenişehir ilçesi, Çayırlı Mahallesinde bulunan, bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan ekli krokiler ile listelerde sınır ve koordinatları gösterilen alanların orman sınırlan dışına çıkartılmasına karar verilmiştir.” Denildi.

Alınan karar 26 Kasım 2020 tarihli resmi gazetede yayınlandı.

YENİ FABRİKALAR KURULACAK

Mobilya İhtisas Organize Sanayi bölgesi çevreleyen bölgelerde yer alan yeni araziler, fabrika yapmak için sırada bekleyen iş insanlarına büyük umut verdi. Kısa süre içerisinde resmi devirlerin tamamlanmasıyla 2. Etap çalışmalarının resmen başlatılması ve arazilerin uygun fiyatlarla sanayicilere satılacağı öğrenildi.

YENİ FABRİKALAR KURULACAK

2. etap bölgesinde hazırlanacak projelerin önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı öğrenilirken, bölgede fuar alanı, Kobiler için yeni sanayi siteleri ve yeni fabrika alanlarının oluşturulacağı konuşuluyor.

Özellikle MÜSİAD ve Mobilyacılar Odası, Küçük ve orta ölçekli işletmeler için 500-2500 Metrekarelik işyerlerinin olduğu site önerisini gündeme getirmişlerdi. Yine Keresteciler Odası da benzer bir istekte bulunarak, Mobilya OSB’den yer talebinde bulundu. Diğer taraftan İnegöl’de yaşanan yeni fuar alanı tartışmaları esnasında bazı işadamları yatırımın yine bu bölgeye kaydırılmasını önermişlerdi.

Öte yandan 1. Etapta yer bulamayan bir çok işadamının da yeni fabrikalarını kurmak için başvuru da bulunduğu da öğrenildi.

MOBİLYA SANAYİ BÜYÜYOR

Mobilya ihtisas Organize Sanayi bölgesi alanına, alınan kararla 137 bin 100 metrekare alan da kazandırılmış oldu.

2020112a

ALINAN KARAR

-6.pdf

Editör: TE Bilişim