İnegöl Fırıncılar Kooperatifi’nin ekmeğe zam talebinin nedeni ortaya çıktı. Yaklaşık 6 aydır Bursa genelinde fırınlar aracılığı ile satılan en ucuz ekmeğin İnegöl’de olduğu belirlendi. 50 kilogramlık un fiyatları ise dün itibariyle 130 TL’den 170 TL’ye yükseldi. Fırıncılar isyan noktasına gelirken, “Bizde Bursa’nın bir ilçesiyiz. Bursa merkez ve ilçelerinde ekmek kaç paraysa bizde de o olsun. Tek talebimiz bu” dediler.

İnegöl’de fırıncılar, bağlı bulundukları kooperatif aracılığı ile İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın kapısını aşındırarak zam talebinde bulunmuşlardı. Maliyet hesabı yaparak detaylandırdıkları dosyada  fırıncıların yaşadığı sıkıntılar anlatıldı.

İnegöl’deki esnafların ekmek üretiminde zarar ettikleri ve dayanacak güçlerinin kalmadığını öne sürerek 200 grm ekmeğin 1.75 TL olması istendi. Ancak zam talebinin iletilmesinden birkaç gün sonra un fiyatları yeniden artış gösterdi. 50 kilogramlık bir çuval unun fiyatı ülke genelinde 130 TL’den 170 TL’ye yükseldi.

2. şoku yaşayan fırıncılarda ekmek fiyatının 2 TL’ye yükseltilmesi kanaati oluşsa da, 1.75 TL olan önerilerini tepki çekmemek adına yenilemedikleri belirlendi.

EN UCUZ EKMEK İNEGÖL’DE

Fırıncılar, en ucuz ekmeğin satıldığı yerleşim biriminin İnegöl olduğunu savundular. Gazetemizin yaptığı araştırma ise İnegöllü fırıncıları haklı çıkardı. Bursa genelinde 200 gramlık ekmek fiyatı Ocak 2021’den buyana 1.75 TL, 230 grm ekmek ise 2 TL’den satılıyor. Bursa’da en ucuz ekmeği ise Büyükşehir Belediyesi şirketi olan BESAŞ sunuyor.

Belediye tarafından vatandaşa, 400 gramlık ekmek, 1. 75 TL’den sunuluyor.

FIRINLAR MAĞDUR EDİLMESİN TALEBİ

İnegöllü fırıncılar şu maliyetler nedeniyle esnafın zor durumda olduğunu ve zam taleplerinin onaylanmasını istiyor. “Bizlerin talebi ekmek fiyatlarının Bursa ve genelindeki satış rakamlarına çekilmesi.  İnegöl’deki komisyonlar ekmek fiyatlarının Bursa Fırıncılar Odası’nın fiyat listelerine göre güncellemeli. Her seferinde zam konuşmak istemiyoruz. Bursa ve ilçelerinde ekmek kaç paraysa, bizde de her zaman o olsun. Bunun dışında eksta bir talebimiz yok. Biz önerimizi İTSO’ya sunduk. Nihai kararı komisyon verecek. Komisyonda belediyemiz ve bazı ilgili kurumlarımız da var. Umarım fırıncılarımız mağdur edilmez” dediler.

Editör: TE Bilişim