Taban;“Mağdur etmeyeceğiz”

İnegöl Belediyesi’nde aylardır süren toplu sözleşme görüşmeleri adeta tıkanma noktasına geldi. Grev tehdidinde bulunan işçiler, çalışanlar arasında ayrımcılık yapılmaya çalışıldığı ve eski işçilere düşük maaş zamları verilerek iş feshi yapmaya zorlandıkları iddia ediliyor. Bugüne kadar yemek parası olarak ödenen 5 TL’nin 8 TL’ye çıkarılmasını öneren belediyenin, eski işçilere ise 200 TL arasında zam önerisi yaptığı, yeni işçilere ise %30’lara varan iyileştirme önerdiği konuşuluyor. Başkan Taban ise çeşitli platformlarda yaptığı açıklamada iddiaları yalanlarken, belediyenin bütçesine göre hareket ettiğini savundu. İşçiler ise bu savunmayı gerçekçi bulmuyor.  İşçiler “8 TL’ye artık çorba bile satılmıyor. Belediye tarafından işletilen İNESMEK’te 3 çeşit yemeğin bedeli ne kadar başkan Taban açıklasın” diyen işçiler, “Bursa genelinde ki tüm belediyeler işçileriyle davullu zurnalı sözleşmeler imzalarken, bizim belediyemiz işçileri grevi zorluyor” suçlamasında bulunuyor. İşçiler seçimlerin ardından birimleri dolaşan Başkan Taban’ın işçilere verdiği sözleri hatırlatarak, “Toplu sözleşme görüşmelerine Belediye Başkanımız Alper Taban’ın direk dahil olmasını rica ediyoruz. Sendikalar arasında yapılan görüşmeler tıkandı. İnegöl Belediyesi mali açıdan Türkiye genelinde, hatta Bursa genelinde en borçsuz belediyeler arasında gösteriliyor. İşçilerimiz yaklaşık 2 yıldır büyük bir sabırla toplu sözleşmeyi bekledi. İşçilerimiz şimdi kendilerine müjde verilmesini bekliyor” açıklamasında bulundular.

Konunun gündeme gelmesinin ardından açıklamada bulunan Başkan Taban ise işçileri mağdur etmeyeceklerini açıklamıştı. Enflasyon karşısında işçi maaşlarının eridiğini kabul eden Başkan Taban, titiz bir çalışma yürüttüklerini ve görüşmelerin ardından işçileri memnun eden bir zam vermeyi öngördüklerini dile getirmişti.

İnegöl Belediye’sinin mali bütçesini zora sokmak istemeyen Başkan Taban’ın ekibine şartları zorlama talimatı verdiği öğrenilirken, görüşmelerin bilirkişi heyetine taşınmadan çözümlenmesi hedefleniyor.

Bu arada Taşeron yasasının çıkmasının ardından Belediye şirketlerine geçiş yapan işçilerin, eski düzende asgari ücretin %50’sinden fazla maaş aldıkları bugün ise mevcut maaşların yeni açıklanan asgari ücret civarlarında olduğunu söylediler.

Beklentilerin eski kaybedilmiş hakların geri getirilmesi olduğunu savunan işçiler, “Hükümetimiz taşeron yasasını işçilerin daha iyi ekonomik şartlarda kendilerini idame ettirmesi için çıkardı. Ancak gelinen süreçte bu durum fayda değil , büyük bir zarar getirdi” iddiasında bulundular.

Maaş zamlarının ayrım gözetilmeksizin eşit oranda zamlanmasını isteyen işçiler, işe yeni alınmış personelin maaş yükü, yıllardır İnegöl Belediyesi için gece gündüz demeden çalışan işçilere yük edilmemesini istediler.

İnegöl Belediye Başkanı maaşı ile Başkan Yardımcılarının tavan maaş aldıklarını ancak kendilerine taban zamlar önerildiğini ısrarla savunan işçilerin önümüzdeki günlerde taleplerinin geri çevrilmesi durumunda grev yapıp yapmayacakları ise merak konusu oldu.

Gelişmeleri yakından takip eden İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın kurmaylarıyla sık sık istişare ederek konunun çözümü noktasında çalıştığı, art niyetli spekülasyonların artmadan uzlaşılması talimatını verdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre; Belediye tarafından görevlendirilen sendikanın, işçi sendikasına %8 ila %30 arasında zam önerileri yaptığı, düşük maaş alan işçilere tavan, yüksek maaş alan işçilere sadece 200 TL artış önerdiği iddia edildi.

Sosyal haklar konusunda da işçi sendikası ila işveren sendikası arasında ciddi bir fark olduğu, işçilerin genel olarak %30’un üzerinde zam talebinde bulundukları belirlendi. Nevzat Kahveci

Editör: TE Bilişim