Halil İnalçık Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri okul bahçesine kurdukları seralarda ürün yetiştiriyorlar. Coğrafya dersi kapsamında okulun bahçesine seralar kuran öğrenciler, domates, biber, salatalık, patlıcan, patates, kabak gibi ürünleri yetiştirerek uygulama yapıyorlar. Dersin dışında günlerini seralarda geçiren öğrenciler, toprakla buluşmanın mutluluğunu yaşıyorlar. Yaklaşık 2 ay sonra ürünlerin hasadını yapacak olan öğrenciler, kendi yetiştirdikleri ürünleri tüketecekler.


DOĞAL ÜRETİYORLAR
Coğrafya Öğretmeni Hüseyin Demirtaş, “Doğanın öğrencilere sevdirilmesi, benimsenmesi amacıyla böyle bir çalışmaya başvurduk. 2 saatlik coğrafya dersi tam olarak anlaşılamamakta. Biz burada elimizdeki imkanları değerlendirme fırsatı bulduk. Öğrencilerimize uygulamalı olarak coğrafyayı öğretmeye çalışıyoruz. Doğa sevgisini kazandırmaya çalışıyoruz. Ayrıca bu çalışmayı yapmamızdaki diğer amaç; öğrencilerin grup çalışma içerisinde olması, birbirine destek vermesi, dayanışma içerisinde olması ve belli bir sorumluluk kazandırılması sağlanmaktadır. Günümüz koşullarında bilgide üretim yapılmakta, biz aynı zamanda toprakta da üretimi öğrencilerimize yansıtmak istiyoruz. 10. Sınıflardan oluşan sınıfa ayrı ayrı sera yaptırdık. Okulumuzun bahçesindeki yeşil alanda 4 adet seramızda ürün yetiştiriyoruz. Öğrencilerimizle kendi ürünlerimizi doğal olarak yetiştiriyoruz. Şimdilik domates, biber, salatalık, patlıcan, patates, kabak gibi ürünlerin fidelerini ektik. Birkaç ay içerisinde hasat yapacağız. Gübre, ilaç gibi katkı malzemeleri vermeden doğal olarak yetiştiriyoruz.” Dedi.


TOPRAK İNSANI OLGUNLAŞTIRIR
10. sınıf öğrencisi Ahmet Sami Çiğdem, “Çoğu arkadaşım gibi bende bir soğan ekmeyi bilmezken, şimdi tüm ürünleri ekebilir duruma geldik. Arkadaşlarımız ile ürün yetiştiriyoruz. Toprakla haşır neşir olduk. Toprak insanı olgunlaştırır.”  Diye konuştu.


KENDİLERİ ÜRETİP KENDİLERİ TÜKECEKLER
Okul Müdürü Durmuş Karadeniz de, “Öğretmenimizin talebi üzerine böyle bir çalışma yapıldı. seralar kuruldu. Öğrenciler ürün ektiler. Derslerin dışında boş zamanlarında gelip öğrenciler çalışıyorlar. Derslerin dışındaki etkinlikleri genellikle öğrenciler katılmak istemiyorlar ama bu sera etkinliğine maşallah hepsi katılıyor. Ülkemizin üretimine katkı sağlıyorlar. Üretici gençler yetiştirmek için çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim