Polis camide kadınları uyardı

İnegöl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, vatandaşlara yönelik bilgilendirmelerine ramazan ayında da devam ediyorlar. Vatandaşın ayağına kadar giden emniyet ekipleri, ramazan ayında ise insanların yoğunlukta oldukları camilerde bilgilendirmelere başladılar.

140 ÇOCUK ÖLDÜ

Toplum Destekli Polislik Büro Amiri Ahmet Talak, Serhat camiinde mukabeleye gelen kadınlara çocukların tehlikeli oyunları, cinsel istismar, hırsızlık, dolandırıcılık konularında bilgiler verdi. Mavi balina adı verilen çocukları ölüme sürükleyen oyuna dikkat çeken polis memuru Ahmet Talak, annelere çocuklarıyla ilgilenmeleri konusunda uyarılarda bulundu. Mavi balina oyununu detaylı anlatan Talak, Türkiye genelinde 140 çocuğun bu oyun yüzünden hayatını kaybettiğinin altını çizerek, “Çocuklarınızla iletişim kurun, ilgilenin. Çocuklarınızı asla dışlamayın.” Dedi.

TACİZİ SÖYLEYİN

Taciz olaylarına da dikkat çeken Talak, “Yaşadığınız  taciz olaylarıyla alakalı şikayette bulunmanız gerekiyor. Bazı kadınlar genellikle sır olarak saklıyor, suçlu sokakta geziyor. Yaşadığınız böyle bir olay da savcılığa veya polise gidip şikayette bulunun” diye konuştu.

Talak, dolandırılanlar arasında eğitimli kişilerin, hatta öğretmenlerin dahi bulunduğunu belirterek, "Bunların nedeni insanların polisle iletişim halinde olmayışı. Polisin işleyişini bilmeyenlerin sayısı yüksek. Örneğin, vatandaş cep telefonuna eşinin ismini 'Hatun' diye kaydetmiş. Dolandırıcılar bir yabancı program kullanarak kişinin eşinin numarasını kopyalıyor ve 'Hatun' ismiyle vatandaşı arıyorlar. Vatandaş telefonu açıyor ve bir erkek sesi geldiğini duyuyor. Telefondaki kişi kendisinin polis olduğunu söylüyor. İlk algı polislerin eşinin yanında olduğu algısını veriyorlar. Sonrasında telefona telsiz sesleri iletiliyor. Bu seslerden sonra ‘FETÖ terör örgütü ile bir bağlantınız görüldü, hesaplarınız inceleniyor’ şeklinde ifade kullanıyorlar. O sırada vatandaşın eşi paniğe kapılıyor. Tam bu sırada telefona sahte savcı geçiyor ve para talebinde bulunuyor. ‘Yatıracağınız para 3 gün içerisinde geri ödenecektir’ diyor. " dedi.

SOSYAL MEDYADAN DOLANDIRICILIK

Talak, polis veya savcının kesinlikle vatandaştan para talebinde bulunmayacağının altını çizerken, "Bir polis memurunun Facebook hesabı çalınıyor. Polisin arkadaş listesindeki öğretmenle sohbet ediliyor. Öğretmenden yardım için para talebinde bulunuyor. O duruma inanan öğretmen, hesaba para aktarıyor. Onun için Facebook şifrelerinizi 8 karakterin üzerinde farklı farklı harfler ve sayılardan oluşturun" dedi.

'POLİSTEN KORKMAYIN'

İnsanların polisi aramaktan korktuğunu söyleyen Talak, "İnsanlar polisi arama konusunda çekiniyorlar. ‘Ben deşifre olurum, karakola giderim, hakim, savcı karşısına çıkarım’ diyerek aramaktan çekinenler var. Bu çok yanlış bir algıdır. Emniyetin Yönetmeliğinin 37’inci maddesine göre 155´i arayanın adı, soyadı ve bilgilerinin gizli tutulması esastır. Kesinlikle deşifre edilmeyeceksiniz. Bu bilgilere ne savcı ne de polis ulaşabilir" ifadelerini kullandı.

Hırsızlık konularında bilgilendirme yapan Talak, “aldığınız tüm tedbirlere rağmen evinizde, işyerinizde hırsızlık meydana gelmiş ise; lütfen panik yapmayın. Hırsızın halen içeride olabileceğini düşünerek içeri girmeyin. Hemen ücretsiz olan 155 polis imdat hattını arayın. Polis ekibi gelene kadar hiçbir şeye kesinlikle dokunmayın. Aracınızı; park ettikten sonra mutlaka kapısını ve camlarını kontrol edin. Mutlaka ses ve sinyalizasyon ile ikaz veren bir alarm sistemi taktırın. Güvenli ve aydınlık yerlere park edin. İçinde görünen değerli, değersiz eşya bırakmayın.” Dedi.

EV SAHİPLERİNE UYARI

Ev sahiplerini de uyaran Talak, “ Apartman giriş kapısından zile basıldığında, zili çalan kişiyi tanımıyorsanız kapı otomatiğine basmayın. Evinizden ayrılırken kapınızı mutlaka kilitleyin. Kapınızın göbeğinin kırılmasını veya levye ile açılmasını engelleyici tertibatı çok ucuza taktırabilirsiniz. Kapı ve pencere kilitlerinizin sağlam olmasına dikkat edin” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim