Koronavirüs Bilim Kurulu saat 16.00'da video konferans yöntemiyle toplandı. Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kameralar karşısına geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının satır başları:

Türkiye'nin toplam sağlık personeli sayısı 1 milyon 61 bin 635'tir. Bunun 165 bin 363'ü doktor, 204 bin 969'u hemşiredir.

Yoğun bakım kapasitesinde Avrupa'nın en avantajlı ülkesiyiz. Türkiye en başından biri hiçbir kafa karışıklılığı yaşamamıştır. Bir halk sağlığı tehdidini diğer konulardan ayıran stratejiye güvenin. Bütün sağlık çalışanlarımız uzun nöbetler yapıyor. Onların cesaret dolu çabalarıyla birçok hastamız taburcu oldu. 2 bin 423 hastamız taburcu oldu.

Virüsü kesin taşıdığı bilinenler tedavi altındadır. Dışarıda kimin taşıdığı belli değildir. Taşıyıcılardan biri siz de olabilirsiniz. Sizlerde belirti olmaması sizleri yanıltmasın.

Virüse karşı bir şey olmaz düşüncesi yanlıştır. Virüs bu güveni boşa çıkartacaktır. Toplumda tanısı konmayan hastalar olabilir.

Sizler dahil herkes virüsü taşıyabilir. Lütfen tedbirli olun. Gevşeklik gösterirsek başarı çok zaman alır.

Sayıların nerelere varabileceği tüm dünyada gözler önündeyken bunu tarihi bir sorumluluk görmemek mümkün değil. Türkiye'nin bütün illeri...

Hepimiz bu mücadelenin kurallarına adapte olursak o kadar hızlı sonuç alırız. Kuralları tavizsiz uygularsak hastalığın yeni kişilere bulaşmasını önlemiş olacağız. Kontrol altına aldığımız ise özlediğimiz hayatın güneşi doğmuş olacak.

Sağlık çalışanlarına dönük şiddetin toplum vicdanına göre cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum. Değerli vekillerim, bu yası tasarısının evet oyuyla bir an önce yasalaştırılmasını istiyorum.

Son 24 saatte 4747 yeni vaka ortaya çıktı, bir günde hayatını kaybedenlerin sayısı ise 98. Toplam can kaybı sayımız ise 1.006 kişi oldu.

Türkiye'de vaka sayısına göre ölüm oranı yüzde 2.15. Nüfusu 10 milyonu aşan ülkeler arasında 12. sıradayız.

Hastalıkla Türkiye'nin bütün şehirlerinde mücadele ettiğimiz bir aşamadır.

Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Trabzon ve Rize'nin genel olarak durumunun haritalarda görmüş oluyorsunuz.

Hep birlikte coronayı yeneceğiz.

Editör: TE Bilişim