İnegöl’ün Fatihi Osman Bey'in yanında bulunmuş komutanlardan Turgutalp’İn türbesindeki mezar taşı görüntüsü görenleri şaşırttı. Gerçek sonradan ortaya çıktı.

Osmanlı’nın önemli komutanlarından ve İnegöl’ü fetheden Turgutalp’ün türbesi, İnegöl’ün Turgutalp mahallesinde yer alıyor. Zaman zaman yapılan restorasyonlarla türbe görüntüsü güzelleştiriliyor. Fakat Turgutal’in izminin yazdığı mezar taşı yapılan son restorasyon ardından, mezarının yanına konulması vatandaşların dikkatini çekti. Gören vatandaşlar bu duruma tepki gösterirken, gerçeği öğrenince şaşırdılar.

Alınan bilgiye göre; son yapılan restorasyonla mezar ve türbede önemli çalışmalar yapıldı. Eski olan mezar taşı ise, restorasyonun ardından bozulmasın diye türbenin yanına konuldu.

TURGUTALP KİMDİR?

İlk Osmanlı kaynaklarındaki rivayetlere göre Turgut Alp, Osman Bey'in yanında bulunmuş ve Yarhisar'ın alınmasına katılmış ve ardından İnegöl'ün fethiyle görevlendirilmiştir. Kaynaklarda Turgut Alp'in şehri kuşatırken Osman Bey'in de yardıma geldiğine değinilmektedir. Ayrıca İnegöl'ün fethi sırasında şehrin tekfuru Aya Nikola'nın Türkler'e karşı düşmanca hareketleri yüzünden idam edildiği ve şehrin idaresinin Turgut Alp'e verildiği kaydedilmiştir. Daha sonra Turgut Alp, Köse Mihal ile birlikte Orhan Gazi'nin yanında Atranos yani Orhaneli'nin fethine katılmıştır. Orhan Bey'in geldiği haberini alan Atranos hâkimi hisardan kaçarken bir kayadan düşüp ölmüştür ve kale kolayca ele geçirilmiştir. Aynı zamanda Atranos'un alınması Bursa'nın da fethini kolaylaştırmıştır.

Editör: TE Bilişim