TÜRK SİNEMASININ YAŞAYAN EFSANE AKTÖRÜ ENGİN ÇAĞLAR İLE BİR KONUŞMA

Dünya sinemasının, sinema adamlarının, sizin aktörlüğünüzden, haberi var mı? Sizi bir Aktör olarak biliyorlar mı?

Sanmam. Fakat gene de az çok bilen vardır. Mısırlı meşhur Aktör Ferit Şevki ile Mısır’a gezmeye gitmiştik. Mısır’da herkes bizi tanıdı. Filmlerinizi seyrediyoruz dediler. Nil turuna, Mısır’a gitmiştik. İran ve İtalya gibi ülkelere, ortak film çalışmaları olmuştu. Onun için bizim oyuncuların çoğu, oralarda da tanınıyor.

Oyuncu olmanız için sizi yönlendirenler oldu mu?

Yok olmadı. Yarışmaya katıldım, kazandım. Kendim karar verdim. Ondan sonra sinema maceramız başladı.

Yılların usta tecrübeli Aktörü olarak, hiç Yönetmenlik çalışmamız oldu mu?

Yönetmen olarak hazırlık yapıyorum. Kendim ile ilgili bir belgesel film çektim. Bu filmi kültür Bakanlığı için çektik. Ayrıca şimdi de konulu bir film üzerine hazırlanıyoruz.

Türk sinemasından çok oynamak isteyip te bir araya gelemediğiniz oyuncu oldu mu?

Yok olmadı. Oynamak istediklerimin hepsi ile oynadım.

Filmlerde araba kullanan aktör Engin Çağlar, gerçek hayatta da araba kullanmayı sever mi? Bugün hala araba kullanıyor musunuz?

Evet. Hala severek araba kullanıyorum. Şehirlerarası araba kullanmayı daha çok severim. Yazın Tekirdağ’da oturuyorum. Kendim kullanarak gidiyorum. İstanbul’da mecbur, kalmadıkça araba kullanmıyorum. İstanbul’da araba kullanmak çok stresli olduğu için.

Filmlerinizde ilk olarak kullanmış olduğunuz arabayı hatırlıyor musunuz?

Evet hatırlıyorum. Ben ilk olarak 1958 model Chevrolet marka arabayı kullandım. Daha sonra ise 1968 model Opel kullandım.

Filmlerde kullandığınız arabalar sizin miydi?

Evet ikisi de benimdi. Bize o zamanlar oyunculara şimdiki gibi her şeyi vermezlerdi. Şimdiki oyunculara Kravat, çorap bile veriyorlar. Biz eski oyuncular o zamanlar elbiseleri bile kendimiz alırdık. Şimdiki oyuncular çok şanslılar. Biz eski oyuncular bu işin çilesini çektik.

Filmlerinizde, iyilikten ve iyilerden yana olarak, hep kötülere ve kötülüklere karşı mücadele ettiniz. Oynamış olduğunuz filmlerinizi rüyalarda gördüğümüz oluyor mu?

Yok, rüyalarda gördüğüm hiç olmadı.

Şahsınıza ait senaryo çalışmanız oldu mu?

Hayır olmadı. O zaman, senaryoları yazanlar vardı. Sadece bu işle uğraşan, bu işten kazanç sağlayan senaristler vardı. Biz o dönemde senaryo yazmayı düşünmedik. Daha çok oyunculuğu ağırlık verdik.

Film çekerken en rahat olduğunuz yönetmen kimdi?

Yönetmen olarak en rahat olduğum yönetmen Rahmetli Metin Erkan’dı.

En çok beğendiğiniz yönetmen kimdi?

Metin Erksan’ı çok beğenirdim. Çok kültürlü birikimli ve çalışkan bir yönetmendir. Metin Erksan, Türk sinema tarihine ismini altın harflerle yazdırmıştır.

En çok hangi yönetmen ile çalıştınız?

Metin Erksan ile çalıştım. Ben en çok onunla film çektim.

Usta bir aktör olarak yönetmenlik mi, oyunculuk mu daha zor size göre?

Yönetmenlik daha zor tabii. Mesuliyet, sorumluluk istiyor. Çok kafa yormak gerekiyor. Ayrıca birikim istiyor, kültürlü olmayı gerektiriyor.

Film çekerken çalışma esnasında yönetmenlerin azarladığı, kalbinizi kırdığı olur muydu?

Benim için öyle bir şey olmadı. Yardımcı olurlardı. Şöyle bak, şöyle dur, şöyle hareket et gibi. Fakat bazı oyuncular için, bazı yönetmenlerin bu adamı, bu filme koymayın bu adam çok film yakıyor diye duyduklarım oldu. Eskiden, o zamanlar, film oyuncudan önde geliyordu. Film daha kıymetliydi.