İnegöl siyaset ve ekonominin yanı sıra Türkiye’de sporcu sektöründe de önemli izler bıraktı. 1950’li yıllarda Türkiye Milli takımının yanı sıra büyük takımlara futbolcu ihracatına başlayan İnegöl’den üst liglere futbolcu gönderimi 2012 yılında Sinan Kurumuş ile sona erdi. Bu tarihler arasında 16 futbolcumuz İnegöl’ü Türkiye’de temsil ettiler. Aralarında bazı futbolcular teknik direktör olarak halen görev yapmaktadır.


RIZA PALASKA
İnegöl’ün futbol tarihinin  Rıza Palaska ile başladı.  Ordu Milli Futbol takımının futbolcusu, kaptanı,  subay.  1930 İnegöl doğumludur. 1944-45 İnegöl Ortaokulu mezunu olup öğrenimine Kuleli Askeri Lisesi’nde devam etmiştir. Harp Okulu Öğretimi sonrası levazım teğmen olarak başladığı subaylık mesleğini muhtelif aşamalar sonrası Levazım yarbay olarak emeklilikle noktalamıştır. İnegöl’de bulunduğu yıllarda  futbola Doğanspor forması altında başlamış olup İdmanyurdu, Muhafızgücü ve Adanademirspor ve Ordu Milli Takımı formaları altında yıllarca sürdürdü. 50’nin üzerinde Ordu Milli Takımı Forması giymiştir. Levazım Ütğm. rütbesi  ile görev yaptığı  27 Mart 1955 tarihinde İtalya’yı 3-2 yenerek Ordulararası Dünya Şampiyonu olan Ordu Milli takımımızın futbolcusudur. 23 Aralık 2003 tarihinde vefat etmiştir.


EROL ERKAL
Üç Büyüklerin formasını giyen ilk İnegöl’lü futbolcu. 1937 yılında İnegöl’de doğdu. İlkokulu Dündar İlkokulu’nda okudu. 1951 yılında İnegöl Ortaokulu’ndan dosyası Bursa erkek Lisesi’ne gönderildi. Lise eğitimini Bursa Erkek Lisesi’nde aldı. Küçük Erol olarakta bilinir. İnegöl İdmanyurdu takımının futbolcusu olarak Bursa Karmasına seçildi. Bursa Karması’nda kendisi ile beraber Kemal Girginer (Keklik Kemal) de seçilmiş idi. Ankara’da düzenlenen Türkiye şampiyonasında forma giydiler. Aynı turnuvada Ankara Karmasının futbolcusu olarakta Üsteğmen Rıza Palaska ve askerliğini Ankara’da yapan Hıfzı Doğdubay iki İnegöllü olarak vardılar. Başarılı maçlar çıkaran Erol Erkal  Beşiktaş’a transfer yaptı. Hazırlık maçlarında A takımı forması ile bazı maçlarda görev alsa da sezonu Beşiktaş Genç Takımı’nın futbolcusu olarak tamamladı. Üç Büyükler’in formasını giyen ilk İnegöllü futbolcudur. 1957-58 sezonunda transfer olduğu Karşıyaka’da uzun yıllar forma giydi.  1964-65, 1965-66, 1966-67 sezonlarında Bursaspor futbolcusu idi. İkinci Milli Lig’de katıldığı Bursasporun Birinci Milli Lige çıktığı kadronun sporcularındandı.


İSMAİL ARCA
Futbola İnegöl İdmanyurdunda başlayapı Eskişehirspor’a transfer oldu. 53 kez milli olarak şeref madalyasını aldı. 9 kez milli takım kaptanı olarak sahaya çıkan Arca, Türkiye’nin gelmiş geçmiş 11 futbolcusu arasında yer alıyor.


RÜZGARIN OĞLU; ZEYNEL SOYUER
1939 yılında doğan Zeynel Soyuer, İnegöl Gençlik Takımında futbola başladı. Gençlerbirliği ve Milli Takımda oynayan Soyuer, 5 kez milli oldu. Süratinden dolayı "Rüzgârın Oğlu" ismini alan Soyuer, oyunculuğu bıraktıktan sonra çeşitli kulüplerde çağdaş antrenör anlayışı ile görev yaptı. Gençlerbirliği ve Türk futboluna adı, efsane olarak geçmiş. 1960'ta Beşiktaş ile oynadıkları maçta 3 gol birden atmış. Maraton tribünündeki bir seyirci, maç sırasında, "Haydi rüzgarın oğlu" diye bağırınca adı "Rüzgarın oğlu" kalmış. 


HAYRETTİN ENDERSERT 
13 yaşında İnegöl Demirspor’da futbola başlayan, İnegöl İdmanyurdu’nda yıldızı parlaşan Hayrettin Endersert dikkatleri üzerine çekerek, başkent temsilcisi Gençlerbirliği’ne transfer oldu. Üç sezon Gençlerbirliği formasını giyen Endersert, başkent ekibi ile yollarını ayırakak Bursaspor’a transfer oldu. Yeşil-Beyazlı ekipte üç sezon forma giydikten sonra faal futbola nokta koyan Hayrettin Endersert, 33 kez A Milli takım formasını giyerken, Ümit Milli Takım kaptanı olarak Akdeniz Oyunları şampiyonluğunu yaşadı. 1963 yılında Bursa şampiyonu olan İdmanyurdu takımının kaptanlığını da yapan deneyimli isim, Teknik Direktörlük kariyerine 1984 yılında, İnegölspor’un kurulduğu ilk yılda şampiyon yaparak başladı. Bursaspor yardımcı antrenörü Mutlu Topçu, Nafi Bilaloğlu, İslam, Cengiz gibi isimleri Türk futboluna kazandıran Endersert, son olarak İnegölspor’da Menajerlik görevinde bulundu.


İBRAHİM ORTAKÇI
Doğanspor’da futbola başlayıp uzun süre Bursaspor, Diyarbakırspor ve A milli takımın kalesini korudu.


MUTLU TOPÇU
Mutlu Topçu, (d. 16 Kasım 1970 Bursa), sol kanatta oynayan eski millî futbolcudur. İnegölspor'dan Beşiktaş'a transfer edilmiş ve kısa sürede kadroda kendine yer bulmuştur. Türkiye 1. Futbol Ligi'nde 173 maçta sahaya çıktı. 20 kez Türkiye Millî Futbol Takımı formasını giydi. Fatih Terim'in 1993 Akdeniz Oyunlarında şampiyonu yaptığı Türkiye U-21 takım kadrosunda yer almıştır. 20 kez milli takımlara çağrılan Mutlu Topçu 9 kez Türkiye U-21 ve 9 kez de Türkiye A Milli olmak üzere 18 kez milli takım formasını giymiştir. 2003 yılından itibaren Ertuğrul Sağlam'ın yardımcılığını yapmaktadır. Sırasıyla Samsunspor, Kayserispor, Beşiktaş, Bursaspor, Eskişehirspor kulüplerinde ve Türkiye Millî Futbol Takımın da yardımcı antrenör olarak görev yapmıştır. Temmuz 2014 tarihinde Kayserispor'da teknik direktörlük görevine başlamyan Topçu, 5 maç sonunda takımdan ayrılmıştır. Topçu ile 5 maça çıkan Kayserispor bu maçların ikisini kazanırken, iki maçta ise beraber kalmıştır. Sadece tek maçta sahadan mağlup ayrılmıştır.


CENGİZ ALP
İnegölspor’dan Ankaragücü’ne transfer oldu. Ankaragücü'nde profesyonel futbolcu oldu ve dört sezon burada oynadıktan sonra 1993 senesinde Fenerbahçe'ye transfer oldu. Bir sezonun ardından Adana Demirspor'a transfer oldu. Daha sonra birçok Süper Lig ve 1. Lig ekiplerinde oynadı. 2004 senesinde profesyonel futbola veda etti. Üç sezon amatör olarak futbol oynadıktan sonra futbolu tamamen bıraktı. 10 kez milli takımlara çağrılan Cengiz Alp, 6 kez Türkiye U-21, 3 kez de Türkiye Olimpik forması olmak üzere toplam 9 kez milli formayı giymiştir. Türkiye A Milli Takımı bir sefer çağrılmasına rağmen o müsabaka da görev alamamıştır. Türkiye Olimpik Milli Futbol Takımı ile 1991 oynanan Akdeniz Oyunları katıldı ve final müsabakasında Yunanistan Olimpik Milli Futbol Takımı yenilerek ikincilik kazanan kadro da bulundu. Cengiz Alp son olarak İnegölspor’un teknik direktör yardımcılığı görevini de üstlenmişti.


İSMAİL GÜLDÜREN
1979 doğumlu futbolcu. Profesyonelliğe Gençlerbirliği' n de geçmiştir. Gençlerbirliği'nde 200 den fazla maça çıkmıştır. Bursaspor'da savunma oyuncusu olarak da görev yaptı. Fenerbahçe, Ankaraspor, Konyaspor gibi takımlarda çalışan futbolcu daha sonra bir çok takımın başında da yer aldı. Güldüren şuan inegölspor’da teknik direktör olarak görev yapıyor. 


AYHAN AKMAN
Ayhan Akman, futbol kariyerine ilk olarak 1987 yılında doğduğu kentin takımı olan İnegölspor’da başladı. 7 sene boyunca burada minikler, yıldızlar ve genç takımlarda forma şansı buldu. 1993-1994 sezonunda ilk kez A takıma yükseldi ve ilk sezonunda 21 maça çıkıp bir gol attı. 1994-1995 sezonunda Gaziantepspor’a transfer oldu. 4 yıl boyunca görev aldığı takımda 98 maça çıkıp 23 gol attı ve adını burada duyurmaya başladı. Sonraları Beşiktaş'a transfer olan Ayhan, 1998 - 2001 yılları arasında Beşiktaş formasını giydi. 2001 sonlarında yaşadığı sakatlıklar nedeniyle, son sezonun üç ay gibi büyük bir dönemi kadroya giremedi. 2001 senesinde orta saha arayışı içinde olan Galatasaray'a transfer olan Akman, burada tam 11 sene forma giydi ve kariyeri boyunca 237 maça çıkıp 10 kez fileleri havalandırdı. 12 Mayıs 2012 tarihinde Fenerbahçe maçı sonrası yaptığı açıklamada futbolu bıraktığını söyledi. Ayhan Akman kariyeri boyunca Türkiye U-15’ 5 maç, Türkiye U-16’da 8 maç, Türkiye U-17’da 5 maç, Türkiye U-18’de 16 maç, Türkiye U-21’de 13 maçta forma giydi. 1988 yılında ilk kez katıldığı Türkiye A Milli Takımı’nda ise 22 maçta forma giydi. Ayhan Akman, 2012 yılında futbolu bıraktıktan sonra ilk olarak Galatasaray Kulübü’nde çalışmaya başladı. 2013-2014 sezonunda Galatasaray’da yardımcı antrenörlük görevinde bulundu. Bir dönem Galatasaray A2 takımını çalıştırdı. 2014-2015 sezonunda eski takım arkadaşı Bülent Korkmaz’ın Kayseri Erciyesspor ile anlaşması sonucunda kendiside burada yardımcı antrenörlük görevinde bulundu. 2015-2016 sezonun öncesinde ilk teknik direktörlük deneyimini Karşıyakaspor’da yaşadı ancak alınan başarısız sonuçlar gerekçesiyle kısa sürede takımdan ayrıldı. 2017 yılı itibariyle Galatasaray'da yardımcı antrenör olarak görev almaktadır.


İSMAİL PEHLİVANOĞLU
1972 İnegöl doğumlu olan futbolcu, İnegölspor’un önemli futbolcularındandı.


İNANÇ GÜLTEKİN
1975 doğumlu olan sporcu, İnegölspor’la başladığı futbolculuk yaşamını Manisaspor, Orduspor, Karşıyakaspor, Malatya, Altay, Aydın, İskenderunspor, Adana Demirspor’da mücadele verdi. 


SERKAN ARSLAN
1974 doğumlu futbolcu, İnegölspor, Bursaspor, Bolu, Adana, Orduspor, Göztepe gibi takımlarda mücadele verdi. 


HÜSEYİN YOĞURTÇU
1983 İnegöl doğumlu olan futbolcu İnegölspor, Kayseri, Kasımpaşa, Mersin, Bolu, kayseri Erciyes takımlarında mücadele verdi.


GÖKHAN GÜLEÇ 
25 Eylül 1985 İnegöl doğumlu forvet mevkiinde oynayan Türk millî futbolcu. Kulüp takımları kariyeri İnegölspor'da profesyonel futbol hayatı başladı. Daha sonra Gaziantepspor takımına transfer olup orada 2 sezon yedek bekledikten sonra Jean Tigana onu genç milli takımda görüp beğenmiştir. 2005/2006 sezonunu devre arasında Gaziantepspor'dan Beşiktaş'a transfer oldu.


SİNAN TURAN
İnegöl doğumlu olan futbolcu İnegölspor’da futbol hayatına başlayarak önemli takımlarda yer aldı.


SON TRANSFER; SİNAN KURUMUŞ
İnegöl doğumlu futbolcu; Manisa Büyükşehir Belediyespor, Hatayspor, Kırklarelispor ,Pendikspor, Bayrampaşa, Tepecikspor, Boluspor, Kahramanmaraş, Beşiktaş ve Ankaragücü takımlarının formasını giydi.

Editör: TE Bilişim