Süt dişleri ile ilgili yapılacak en önemli şey onlara çok iyi bakmak. Nasılsa değişecek, bunlar gidecek yerine başkaları gelecek gibi düşünmek yapılacak en büyük yanlış ve uzun yıllar yapıldı. Ama artık süt dişlerinin önemi biliniyor.

Düzenli fırçalama, sağlıklı beslenme ve 6 ayda bir diş hekimi kontrolü çocuğunuzun süt dişlerini korumaya yeter. İyi fırçalanamayan, ya da fazla öğürme refleksi olan veya ağzına fırça girmesi zor olan çocuklara havuç, elma gibi bol lifli sert gıdalar yedirmek, doğal bir mekanik fırçalama etkisi yaratabilir. İyi fırçalayamıyorsak şeker ve çikolata yedirmemek, sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat etmek gerekir. Bunlara rağmen çürük oluştuysa çürükler çok küçükken yakalamak ve hemen dolgularını yapmak, iyi temizlenemeyen ve beslenmesi karbonhidrat ağırlıklı çocuklarda 6 ayda 1 flor ve fissürsealant uygulaması yapmak tekrar çürük oluşmaması adına yardımcı olacaktır.

Çocuklarda ağız bakımında neler dikkat etmeliyiz?
Henüz daimi diş gelmemiş dişetinde hassasiyet veya acı olmaz, varsa yanlış diş fırçalama veya diş eti iltihabı düşünülebilir. Süt dişlerinin zamanında düşmesi doğal bir süreçtir, yeni diş gelene kadar doğru süresi kadar boş kalması da doğal bir süreçtir. Doğal süreçlerde asla acı veya sorun ile karşılaşmayız. Ancak zamanından önce düşmüş bir süt dişi, önlem alınmamış kontrol altına alınmamış uzun süreli boşluklar, komşu dişlerin boşluklara devrilmesi, temizlenmesi güç alanların oluşması, enfeksiyon, çürük başlangıçları ağrıya sızıya sebep olabilir, çok çürümüş, kırılmış süt kökleri dişetinde bir tahribat yaratmış olabilir, iyileşmesi biraz daha sürebilir. Çocuğun yaşına göre verilen gargaralar, doğru diş fırçalama, çok ödemli kanamalı dişetleri söz konusu olduğunda tuzlu su ile gargara ve koşullara göre alınacak önlemler ile ağız bakımına yardımcı olabiliriz.

Çocuğun daimi dişleri yamuk çıkıyorsa ne zaman müdahale edilmeli, bütün dişlerin çıkmasını beklemeli miyiz?
Her çocuk 6 yaşında mutlaka bir ortodonti uzmanına görünmelidir. 6 yaş, ortodonti uzmanınızın size çocuğunuzun tüm ağız-diş- çene yapısıyla ilgili bilgi verip, aşağı yukarı ağız sağlığınızın geleceğini planladığı yaştır diyebiliriz. Ortodonti tedavisi, dişsel, kemiksel ve kas kaynaklı sorunlara çözüm üreten ağız ve yüz yapısını en çok irdelemiş bir branş olarak arzu edilen estetik ve fonksiyonel çene kapanışını elde etmenizi sağlayacak en doğru tedavi biçimidir. Kemiksel veya kas kaynaklı sorunlardan bazıları acil ve olabildiğince erken müdahale gerektirir.

Yamuk dişlerde tedaviye hangi yaşta başlanması gerekir?
Her ortodonti tedavisi kişiye özel, onun yüz ve çene kemik yapısına, dudak inceliği veya kalınlığına, rest pozisyonu veya maksimum gülüş sırasında gözüken diş ve dişeti miktarına göre planlanır ve tedaviye başlama yaşı da herkesin vakasına göre farklılık gösterir. Bazen biz bekleyelim deriz ama çocuğun psikolojisi görünümünden o kadar etkilenmiştir ki, tedaviye başlanmasını ister. 6 yaşında kontrole gittiğinizde hiçbir ortodonti uzmanı başlanmayacak tedaviye başlamaz. Ortodonti uzmanı hastasına dürüst olduğu sürece başarılı olabilir. Çünkü ortodonti tedavisi anca bittiği zaman mutlu eder hastasını. Yani komşum 12 yaşında başladı demek ki ortodonti tedavisi 12 yaşında yapılıyor diye bir şey yoktur. Kimi vaka 6-10 yaş arası tedavi edilmelidir, kimi 10 yaş ve sonrası, nadiren de olsa bazı vakalar için 15-16 yaş beklenir.

Sallanan süt dişini yerinden çıkarmak gereklimi?
Diş sallanıyorsa, çocuk için yemek yemek zorlaşır, can acısı ve hatta bazen minik diş eti kanamaları söz konusu olabilir. Artık kök desteği azalmış sallanan bir dişi (ani travma ve kaza koşulları söz konusu değilse) ağızda tutmak için çabalamak doğru değildir. Çocuğun da konforu düşünülerek dişi minumum travma ile ağızdan profesyonelce çekmek en doğrusu olacaktır. Ev tipi oyunlarla dişi çekmeye çalışmak çocuğun ağız ve diş bakımını hiç önemsememesine, diş hekimine gitmeyi son çare olarak görmesine sebep olabileceği gibi, kanama, acı, dişeti yırtıkları gibi sıkıntılara yol açabilir.