Anne ve babalar açısından genellikle süt dişlerini çürüdüğü zaman tedavi ettirmeye gerek olmadığına dair genel bir kanı vardır. Bu düşünce tabi doğru bir düşünce değildir.Süt dişlerinin ağızda belirli süre kalmaları altlarından gelen daimi dişlerin doğru pozisyonda yerleşmesi açısından önemlidir.Bir diğer deyişle süt dişleri kapladıkları alanla yerlerini alacak sürekli dişler için yer tutarlar. Süt dişleri yan atarfında bulunan komşu süt dişleri ile temas ettikleri bölgelerde oluşan çürükler, süt dişlerinin genişliklerini kaybetmelerine ve ilerleyen zamanda yerlerine gelecek daimi dişlerde yer darlığı ve çapraşıklık gibi sorunların görülmesine neden olur.

Diğer bir önemli noktada, var olan çürüğün süt dişlerinde daimi dişlere oranla çok daha hızlı ilerlediğidir. Süt dişlerinin yapıları ve boyutları nedeniyle, dişlerde var olan çürükler daha hızlı büyür ve dişin sinirlerinde hasara ve iltihaplanmaya yol açabilir.

İşte bu yüzden süt dişlerinde görülen çürük başlangıçları, hem dişlerin kapladıkları genişliği koruyabilmeleri hem de daha karışık ve uzun süreli tedavilere ihtiyaç duyulmadan mutlaka tedavi edilmelidirki hem çocuğu ilerleyen dönemlerde ağrı ile başbaşa bırakmasın hemde daimi dişlerin daha doğru bir şekilde çeneler üzerine yerleşimi sağlansın..

SÜT DİŞLERİNE
KANAL TEDAVİSİ YAPILMALI MI?

Süt dişleri yapısal olarak daimi dişlere oranla daha gözenekli olduğu için oluşan çürükler daimi dişlere oranla daha hızlı ilerlemektedir. Bu nedenle toksinler dişin sinirine daha kolayca iletilip, sinirde hasar oluşturur. Daimi dişlerde görülen çok büyük çürükler bile sadece dolguyla tedavi edilebilirken, süt dişlerinde bu gözenekli yapı nedeniyle daha küçük çürükler için süt kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

Süt dişleri önemli mi? 
Zaten yerine yenisi gelecek...

Diş fırçalama alışkanlığı çocukluk çağında kazanılmaktadır. Süt dişleri çıkmaya başladıktan sonra çocuğa uygun, ilgisini çekebilecek renk ve desenlerde bir diş fırçası alınmalı ve çocuk fırçayla tanıştırılmalıdır. Bebeklik çağında fırça daha çok alışılması gereken veya diş kaşımak için kullanılan bir araçken, var olan dişlerin temizliği diş temizleme mendilleri veya steril gazlı bezler yardımıyla anne/baba tarafından kesinlikle  yapılmalıdır. Çocukların el koordinasyonları gelişene ve fırçalama bilinçleri tam oluşana kadar yapılması gereken günlük ağız bakımları ebeveynler tarafından sürekli kontrol edilmelidir.

Düzenli yapılan günlük temizlik, 6 aylık diş hekimi kontrolleri ve koruyucu tedavilerle hem ağızda bulunan süt ve sürekli dişler korunmuş hem de çocuğa ömür boyu ihtiyacını duyacağı ağız ve diş sağlığı bilinci aşılanmış olur.Ve bu sayede daha sağlıklı dişlere sahip olunur.