Dünya.. O nokta burası.. Yuvamız.. Biziz.. Üzerinde sevdiğiniz herkes, tanıdığınız herkes, adını duyduğunuz herkes. Gelmiş geçmiş bütün insanlar kendi hayatlarını yaşadı. Her neşemiz ve ızdırabımız. Binlerce din, ideoloji ve ekonomik doktrin, her avcı ve toplayıcı, her kahraman ve her korkak, uygarlığı kuran ve yıkan herkes, her kral ve her köylü, aşka düşmüş her genç çift, her anne ve her baba, umut dolu her çocuk, her mucit ve her kaşif, her bir ahlak hocası, her bir yolsuz politikacı, her süper star, her büyük lider, her aziz ve her günahkar, türümüzün tarihindeki herkes burada yaşadı.

Güneş ışınlarına asılı duran bir toz zerreciğinin üzerinde. Dünya engin bir kozmik sahnenin çok küçük bir parçası. Bütün o generaller ve imparatorlar tarafından akıtılan kan nehirlerini düşünün. Bu sayede zafer anlarında bir noktanın ufacık bir kısmının anlık hakimleri olabildiler.

Edilen sonsuz zulmü düşünün. Bu noktacığın bir köşesini mesken tutmuş sakinlerinin, başka bir köşenin zar zor fark edilebilen sakinlerine yapmış olduğu zulmü. Ne çok yanlış anlaşılma yaşadılar. Birbirlerini öldürmeye ne meraklıydılar. Nefretleri ne kadar büyüktü. Tavrımız, kendimizi önemli sanışımız, evrende ayrıcalıklı olduğumuz yanılgısı, bu soluk nokta olan dünyada sınava tabi tutuluyor.

Gezegenimiz onu çevreleyen geniş kozmik karanlıkta yapayalnız bir nokta. Bu enginlikte, bu önemsizliğimizde bizi kendimizden kurtaracak yardımın başka bir yerden geleceğine dair işaret yok diye düşünüyor modern insan. Müslüman ise Allah’ın yardımına sığınarak sürdürür hayatını.

Dünyamız şimdiye kadar yaşama ev sahipliği yaptığı bilinen tek dünya.

Türümüzün göç edebileceği başka bir yer yok. En azından yakın gelecekte. Hoşunuza gitsin, gitmesin şu an için, dünya barınabileceğimiz tek yer.

Astronominin tevazu öğrettiğini ve karakter şekillendirdiğini söylerler. İnsanın ahmakça kibrini, dünyanın evrende o toz zerreciği görüntüsünden daha iyi temsil edcek bir şey olacağını sanmam... Bence bu sorumluluğumuzun altını çiziyor. birbirimize karşı daha nazik olmalı. Ve soluk mavi noktayı koruyup el üstünde tutmalıyız. Bu evrende bildiğimiz tek yuva o.