Çocukluk ve gençlik yıllarını illaki aktör olacağım diye hayalleriniz var mıydı? Hayal kurar mıydınız?

Ben Erzurum´un köylerindenim. Köy çocuğuyum. Aktör olayım diye bir hayalim olmadı. Ailemizde sanat ile ilgilenen pek yoktu. Bir tek rahmetli ağabeyim güzel Mandalin çalardı onun dışında sanatla uğraşan ilgilenen pek yoktu.

Aktör olmasaydınız ne olmak isterdiniz?

Birçok işte çalıştım fakat aktörlük dışında başka bir iş düşünmedim. Aktör olmaktan memnunum mutluyum.

Oyunculuk dışında başka hangi işlerde çalıştınız?

Ben Sultanahmet Erkek Sanat Okulu´nda okudum ayakkabı boyacılığı, ayakkabı tamirciliği, Ayakkabıcılık, Marangozluk, Tornacılık gibi işlerde çalıştım. Ayrıca Ses Tiyatrosu´nda Balet olarak da çalıştım.

Yanılmıyorsam bir ara balıkçılıkta yapmıştınız?

Evet Doğru söylüyorsunuz.

Balıkçılık işine nasıl başladınız?

İhtilal olduktan sonra başladım. Sinema sektörünün hammaddesi yurt dışından geliyordu. Bugünlerde hiç film çekilmez hale gelmişti piyasada ne yapacağım diye düşünüyordum Kasımpaşa´da otururken mahallemizde Ekrem diye bir arkadaşımın marangozhanesi vardı. ‘Gel beraber çalışalım ortak olalım´ dedim, O da kabul etti. O dönemde Allah´ın bereketi çok balık vardı arkadaşımla balık tutup satalım diye konuşarak anlaştık. Hemen 10 kuruşa kayık kiraladık geceden sabaha kadar balık tuttuk. 2 yıl balıkçılık yaparak evimi geçindirdim.

Sizi balık tutarken görenler şaşırıyor muydu?

Aksine herkesin Eşref abisiydim. Avdan gelir Haliç Balıkhanesinde balıkları satardık. Hikaye gibi gelebilir ama her bir Palamut´un boyu 1 metreydi. Bir gün hiç unutmuyorum tek başıma 170 çift palamut balığı avlamıştım.

Balıkçılığı kimden öğrendiniz?

Babamdan. Rahmetli babam ile Çoruh Nehrine gidip orada balık tutardık. O zamanlar sazan balığı avlardık.
Sonra devam ettiniz mi balıkçılığa?

Yok sektörü canlanıp filmler çekilmeye başlayınca sinemaya geri döndüm.

Yılların usta tecrübeli aktörü olarak yeni bir filme başlarken hala heyecanlandığınız olur mu?

Gayet tabii. Hem de nasıl elim ayağım birbirine dolaşır.
Hiç Amerika´ya gittiniz mi Hollywood´u gördünüz mü?

Yok gitmedim Hollywood´u görmedim.

İlk olarak izlemiş olduğunuz sinema filmini ismini ve nerede izlediğinize hatırlaya biliyor musunuz?

Maalesef ilk izlemiş olduğum sinema filmini hatırlamıyorum. Fakat ben eski bir sinema seyircisiyim yaşım itibariyle sessiz film zamanını hatırlıyorum çok sessiz film izlemiştim.
Eğer imkan olsaydı dünya sinemasından beğendiğiniz hangi oyuncularla bir filmde olmak isterdiniz?
Ben dünya sinemasından sadece Cary Cooper ile oynamak isterdim. Çünkü benim gençlik idolüm Cary Cooper´di.

Filmlerde araba kullanan aktör Eşref Kolçak gerçek hayatta araba kullanmayı sever mi bugün hala araba kullanıyor musunuz?

Ben şoförüm sürücü değil ilkokul öğrencisi gibi kursa gittim. 3 ay kurs gördüm araba kullanmayı seviyorum. Yaşım 92 hala da kullanıyorum.

Rahmetli anne ve babanız filmlerinizi seyrederler miydi?

Babam oyuncu olmamı hiç istemedi, hep karşı çıkmıştı. Anacığımı1948´de kaybettim. Beni bir tek ses Tiyatrosu´nda bir çalışmam esnasında gelip seyretmişti. Anacığım her şeyden evvel anaydı. Övünür sevinirdi. Beni severdi. Anaların yeri doldurulamaz boşuna dememişler. Peygamberimiz boşuna Cennet annelerin ayakları altındadır dememiş. Allah rahmet eylesin.

Çok canlandırmak isteyip de canlandıramadığınız, içinizde ukde olarak kalan bir yol oldu mu?

Olmaz olur mu içinde her zaman mutlu eder bir ukde olarak kalmıştır. Cihan Sultanı Fatih Sultan Mehmet´in çok oynamak isterdim. Yanılmıyorsam Bora Ayanoğlu canlandırmıştı. Daha başkaları da oynamıştı.

Fatih Sultan Mehmet´in tam olarak anlatabildi mi bu
filmler? Yeteri kadar ele alabildiler mi?

Ne yazık ki tam olarak bugüne kadar anlatılamadı ve yeteri kadar ele alınamadı.

Hakkını verememiş denilen bir filminiz oldu mu?

Hayır hiçbir filmde oynamış olduğunu böyle kötü olmuş demediler.

İnternet ile aranız nasıl?

Zaman zaman televizyon izliyorum. Normal telefonunu kullanıyorum cep telefonu ile sadece mesaj atabiliyorum. Bunların haricinde kafamı yormuyorum ve kullanmayı da sevmiyorum cep telefonunu bile yerine göre dikkatli kullanıyorum. Araba kullanırken cep telefonu kullananları görüyorum. Çok yanlış ve tehlikeli hiçbir şeyde aşırıya gidilmemeli.

Size göre başarılı bir aktörün olmazsa olmazı nedir?

Aktör olması, rol yapmaması, oynaması iyi insan olması ve halkla iç içe olmasıdır.

Şahsınıza ait hiçbir senaryo çalışmanız oldu mu?

Yok olmadı hiç senaryo çalışmasında bulunmadım.

Bugüne kadar kaç filmde oynadınız? Filmlerinizin tamamının negatifleri mevcut mu?

Hayır efendim maalesef ne yazık ki Sütlüce depo yangını Türk sinemamızın birçok filmi mahvoldu, yok oldu. Bugüne kadar 130 sinema filminde oynadım. Hollanda´da bir arkadaşın ağabey filmlerinizin tamam mı koleksiyonum de var hepsi mevcut dedi. Belki tamamı olabilir de bilemiyorum.

Cüneyt Arkın oyunculuğun dışında resim sanatına de ilgi duyuyor, resim yapıyor, sizin resim sanatı ile aranız nasıl?

Çok güzel resim yapardım yapmış olduğum tablom var. Onların rahmetli Haruncuğuma vermiştim. Şimdi onları bana geri getirecekler. Resme çok kabiliyetim vardı. İlkokul çağlarında İlkokulu öğretmeni Eşref Oğlum sen güzel resim yapıyorsun derdi. Duvara asılacak resimleri ve haritaları hep bana yaptırırdı. Duvara astırdı. Yaptığım resimleri ve haritaları çok takdir eder ve beğenir di.

Yabancılardan beğendiğiniz etkilendiniz bir film oldu mu?

Yabancılardan Cary Cooper´in filmlerini beğenirdim. Daha önce belirttiğim gibi Cary Coopera idolümdür. Bende etkisi olmuştur. Filmlerindeki iyi oyunculuğu, rahatlığı aktörlerin hakkını vermesi beni etkilemiştir. Onun oyunculuğunu ve filmlerini beğenirim.

Türk sinemasında kiminle oynamak isterdiniz?
Bizden Turan Seyfioğlu ile oynamak isterdim. Onun oynamış olduğum bir filmim yok. Birlikte bir filmde oynama fırsatımız olmadı. Turan Seyfioğlu ile oynamamak içinde her zaman ukde olarak kalmıştır.

Bugün dünya sinemasında isim yapmış yabancı oyuncuların hiçbirinden eksiğiniz yok, hiç dışarıya açılmayı düşündüğünüz oldu mu? Yabancı filmlerde oynamak için hiçbir teklif aldığınız oldu mu?
Benim öyle bir düşüncem olmadı. Dünyanın her yerinden eski filmlerini seyredildiğine dair mektuplar ve telefonlar geliyor filmleri beğendiklerini takdir ettiklerini söylüyorlar. Film çalışmasına gelince Amerika´dan film çekme teklifi gelmişti. Amerika´da İkiz Kuleler hadisesi olunca İkiz Kuleler patlatılınca Amerika´da film çekme işi gerçekleşemedi, öylece kaldı. Bir daha ben de üzerine düşmedim.
Sizi seven seyircilerinden hala telefon, mektup geldiği oluyor mu?
Dünyanın her yerinde Avusturalya´da hem Kanada ve Amerika´ya kadar o zamanlar Fatih´de oturuyordum, adresi söyleyin o zamanlar Eşref Kolçak sanatçı Fatih İstanbul diye yazardı sadece bu şekilde olmasına rağmen sadece bu adrese mektuplar ve tebrik kartları gelirdi.
Oyuncuların çoğu ilerleyen yaşlarına rağmen hala emekli olamadık diye yakınıyorlar, siz sinemadan emekli olabilme hakkı kazana bildiniz mi?
Evet emeklilik hakkı kazanabilmek nasip oldu. İlk emeklilerdenim, 50 binin içindeyim.

Emekli olduktan sonra yeter artık bu işe bir nokta koyayım dediğiniz olduğu mu?

Ben yakınlarda oğlumu, eşimi kaybettim. Hepsi rahmetli oldular. Her şey yazılmış kaderde. Ne varsa onu yaşayacağız. Mukadderat hepsi imtihan. Acılarda sevinçlerde bizim için önemli olan sabredebilmek. Ben yakınlarımı kaybettikten sonra uzun süredir Yalnız yaşayan birisi olmama rağmen emeklide oldum. Yeter artık demedim. Hayattan çekilmedim, hayata küsmedim. Yaşamdan kopmadım. Mücadele ve yaşam mücadelesini ölünceye kadar devam edeceğimize inandım. Her şey kader önüne geçilmiyor.

Başarılı bir aktör olarak Eşref Kolçak Amerika´da yaşayan bir oyuncu olmuş olsaydı ne olurdu?

Çok şey değişirdi dünya sizi tanırdı telif problemi diye bir şey olmazdı. Daha çok arabalarınız, katlarınız, yazlıklarınız olurdu ama bu toprakların çocuğu bu toprakların bir ferdi olarak bu güzel vatan da yaşamanın güzelliğini böyle memleketin vatandaşı olmanın sevincini yaşar mıydınız derseniz, hiç zannetmiyorum. Böyle güzel bir memlekette yaşamanın herkese kısmet olamayacağını inanıyor ve güzel ülkemizi çok seviyoruz. Her şey şan şöhret ve para değil Amerika´da yaşamış olsaydık buradaki kadar mutlu olamayacağımıza inanıyorum, ben memleketimizi çok seviyorum. Hiçbir yere gitmek istemedim. Biz burada mutluyuz.

Sinema size ne kaybettirdi?

Maddi olarak çalışmamızın karşılığını alamamamız dışında bana bir şey kaybettirmedi. Daha çok kazandırdı. Ben eşim ve oğlumu kaybettim Allah´a şükür yaşıyorum. Yalnızlığımı sinema sayesinde yendim. Hayata yaşama tutundum, kendimi bırakmadım.

Sinemanın size göre en güzel tarafı nedir?

Sinemanın bizim kuşağa göre en güzel tarafı halkımızın bizleri hala zevkle seyretmeleri bizleri çok sevip saymaları yenilerde bunu göremiyoruz. Kendileri değiller, rol yapıyorlar yeni filmler eski filmler kadar sevilmiyor seyredilmiyor. Yeni oyuncular bu yüzden biz eski oyuncular kadar sevilmiyorlar.

Sinema size ne kazandırdı?

Sinema bize halkın sevgisini kazandırdı. 80 milyonu kazandırdı. Bütün Türkiye akrabamız gibi oldu halk bizleri sevdi ve sahip çıktık. Daha ne diyeyim bundan güzel şey mi var?