Amatör futbol bakımından özellikle son yıllarda daha güçlü, başarılı olan İnegöl amatör takımlarının yakın geçmişe kadar ciddi başarıları bulunmuyordu. Bursa‘daki müessese ve bazı köklü kulüpler ile profesyonel takımları olmayıp tüm ilgiyi - bütçeyi - desteği alan İznik, Gemlik, Karacabey, Mudanya, Orhangazi gibi ilçe takımları İnegöl takımlarından bir tık daha güçlü, bütçeli oluyordu. Hal böyle olunca genelde Türkiye Şampiyonalarına onlar gidiyordu.

Bugünkü yazımızda Türkiye Şampiyonalarına giden amatör takımlarına yer verdik.

1995 – 1996 sezonunda Kurtuluşspor 4. Grupta oynadığı 18 maçın 16‘sını kazanarak 15 puan farkla İnegöl‘e uzun yıllar sonra şampiyonluğu getiriyordu. İbrahim Sak başkanlığındaki Kurtuluşspor, Bursa Şampiyonu olarak Türkiye Şampiyonasına katıldı. O yıl ayrıca 6 grup şampiyonunun katıldığı turnuvada Karacabeyspor birinciliği elde ederken Kurtuluşspor ikinci oluyordu.

Takımı şampiyon yapan Abbas Ay olsa da yönetim ile fikir ayrılığına düştüğü için Türkiye Şampiyonaya katılamadı. Yerine Köksal Demiral geldi.

1.Tur maçları Sakarya‘da oldu ve Kurtuluşspor altı takım arasından grup şampiyonu olarak ikinci tura çıktı. Sarı – Kırmızılılar, İstanbul Paşabahçespor‘u 1–0, Kütahya Tavşanlı Gençyurdu‘nu 2 – 0 ve finalde İstanbul Arnavutköyspor‘u penaltılarla 5 – 4 yenip Sakarya grup şampiyonu oluyordu.

2.Tur maçları yine Sakarya‘da oynandı. Sarı – Kırmızılılar 5 takım arasından averajla 3. Ligi kaçırdı. Bu maçlarda da teknik direktör Köksal Demiral‘dı .İstanbul Balkanspor‘u 2 – 1, Bolu Akçakocaspor‘u 1 – 0 yenip, Zonguldak PTT ile 1 – 1 berabere kalan Kurtuluşspor, İstanbul Dikilitaşspor‘a 2 – 1 mağlup olmuştu. Topladığı 7 puana rağmen ikili averaj ile 3. Ligi kaçırıyordu.

6 Bursa takımı arasında bütçesi en düşük olan Kurtuluşspor olmasına rağmen diğer beş takım ilk turda elenirken Sarı – Kırmızılı ekip kıl payı terfi etmeyi kaçırmıştı.

2006 – 2007 sezonunda Ergün Yıldız başkanlığındaki Gençlergücü Sadri Güler yönetiminde Türkiye Şampiyonasına katıldı. 02 Mayıs 2007 tarihinde İstanbul Feriköyspor ile Balıkersir‘de oynanan maçın normal süresi 1 – 1 sona erdi. Maçın uzatma dakikalarında yenilen gollerle 3 – 1 yenilenen temsilcimiz turnuvadan elendi.

2006 – 2007 sezonunda Kurtuluşspor‘da İbrahim Ergün başkan, Köksal Demiral’da teknik direktördü. Eskişehir‘deki ilk maçta İstanbul temsilcisi Kastamonu Kentyıldızspor‘u penaltılarla 5 – 4 eleyen Kurtuluşspor 11 Mayıs 2018 Cuma günü Çanakkale takımı Arslancaspor‘u 1 – 0 yenip finale kaldı. 13 Mayıs 2007 tarihinde ilk turun final müsabakasında oynandı. İki Bursa ekibi tur için mücadele etti. Kestelspor‘u 1 – 0 yenen Sarı-Kırmızılılar 2.tura yükseldi.

25 Mayıs 2007 tarihinde Bolu ‘daki karşılaşmada Kurtuluşspor rakibi Kavaklı Beylikdüzüspor‘a 3 – 1 kaybedip 3. Lig şansını bir kez daha kaçırmış oluyordu.

Kafkas Gençlik de aynı sezon Türkiye Şampiyonasına gitti. 2007 - 2008 sezonunda Nedim Sevim‘in başkan, Necati Erkmen‘in teknik direktör olduğu yıl Yalova‘ya gidildi. 30 Nisan 2008 tarihindeki müsabakada Hasan Sever‘in golü ile 1 – 0 önde olan Kafkas Gençlik son dakikalarda yediği gol ile berabere kaldı. Maç uzatmaya gitti. Temsilcimiz yediği gollerle Erdek Belediyespor‘a 4 – 2 kaybedildi.

2007 – 2008 sezonunda Kurtuluşspor İstanbul grubunda yer aldı. Temsilcimiz 30 Nisan 2008 tarihindeki müsabakada Balıkesir takımlarından Ayvalıkgücü Belediyespor‘a 3 – 1 kaybederek elendi.

2008 – 2009 sezonunda Kafkas Gençlik Eskişehir‘deki şampiyonada Recep Bayrak başkan, Köksal Demiral teknik patrondu. 29 Nisan 2009 tarihinde Eskişehir‘de oynanan müsabakada Kafkas Gençlik, Hendek Gençlik Gündoğduspor‘a 1 – 0 kaybedip ilk maçta elenmiş oldu.

2011 – 2012 sezonunda Kurtuluşspor birinci etapta başarılı sonuçlar alıp play–off‘a kaldı. Play – off maçları sonrası Bölgesel Amatör Ligi takımlarından Kestel Belediyespor ile baraj maçı oynadı. Lakin bu maçı 6 – 1 kaybederek Bölgesel Amatör Ligi‘ne çıkamamıştı.

Bu başarılarımızdan başka İnegölspor altyapı grupları defalarca Türkiye Şampiyonalarında ilçemizi ve Bursa‘yı başarıyla temsil etmiştir. Son yıllarda da Gazipaşaspor ve Kafkas Gençlik‘in altyapı grupları farklı illerde bu heyacanı yaşamaktadır.