Çapraşık veya ayrı dişler, doğru olmayan alt ve üst çene yapısı kişinin hem gülümsemesini hem de dış görünüşü üzerinde olumsuz etkilere sebep olmaktadır.

Özellikle ne yazık ki bizim ülkemizde ağız ve diş bakımı ve bunun önemi üzerinde yeterince durulmadığı için bu sıkıntılara daha fazla rastlanılmaktadır. Daha erken çocukluk çağında diş tedavilerinin aksatılması ilerleyen dönemlerde daha ciddi sıkıntılı durumlar ortaya çıkarmaktadır.

Tabi ki ortodontik tedavide artık yaş sınırı kalmamıştır. Lakin bu tedavi her yaşta yapılabilmesine rağmen özellikle sadece diş değil, bozukluğa çenelerinde eşlik ettiği durumlarda ergenlik öncesinde yapılacak müdahale daha hızlı ve olumlu sonuç vermektedir.

Özellikle okul çağı dönemindeki çocuklarda ortodontik tedavi amacı ile takılan diş telleri veya ağız içi ve dışı apareyler, çocuklar tarafından çok istenilen şeyler değildir. Ancak bu tedaviyi görmediği zaman o çocuk büyüdüğünde yamuk dişler yüzünden hem estetik hem psikolojik olarak daha fazla rahatsız olacaktır.
 Diş telleri arık tek tip değildir. Artık vakaya göre estetik teller, lingual (dil tarafından takılan) braketler ve şeffaf plaklar ile de bu tedavi sürdürülebilmektedir.

YETİŞKİNLER HER YAŞTA
BU TEDAVİYİ GÖREBİLİRMİ?
Evet görebilir. Eğer bahsettiğim gibi çeneler ile ilgili ciddi bir problem yok ise ortodontik tedavi ile kişi tedavi edilebilir. Ancak üst ve alt çenelerdeki gelişim bozuklukları eşlik ediyorsa hem tel tedavisi hem de çenelere uygulanacak bir ameliyat ile maksimum olumlu sonuç elde edilebilir.

Tabi ki birey bu bozukluğa sadece estetik amaçlı bakıyor olabilir ama bu durum hem sıkışık dişler dolayısı ile ağız içerisinde çürüklere ve dişeti rahatsızlıklarına davetiye çıkarıyor hem de sindirim bozukluklarına neden olabiliyor.

Kısacası bütün sağlık alanlarında olduğu gibi tedavi için geç kalmayalım çünkü erken teşhis ve tedavi gerçekten çok önemlidir...