Eskiden yapılan şey ağrıyan dişin hemen çekilmesiydi. Hasta bu sayede işkenceye dönen diş ağrısından kurtuluyor ve daha rahat ediyordu. Ancak günümüz de ise doğru olarak çürük dişler kurtulmaya çalışılıyor. Bu sayede hasta kendi dişi ile yaşamına devam edebiliyor. Ancak dolgu ve kanal tedavisine rağmen bazı dişler aşırı iltihap ve travma sonucu kaybedilebiliyor.
Yine daha önceleri kaybedilen dişlerin yerine ya hareketli protez ya da kaplama dediğimiz yandaki dişler kesilerek yapılan protezler daha çok kullanılmaktaydı ki günümüz de bile bu protezlerin kullanımı devam etmektedir.
Ancak günümüzde hareketli protez kullanmak veya dişlerini kestirmek istemeyen hastalar bir nevi yapay kök olarak adlandırılabilecek diş implantlarını tercih etmektedirler.
Diş implantları, kaybedilmiş diş kökünün yerine yerleştirilen ve diş kökünün işlevini yerine getirmesi beklenen titanyum vidalardır. Protez diş, bu vidaların üzerine takılır. Bu sayede hastalar daha rahat bir şekilde yeme ve konuşma işlevini yerine getirebilmektedir.
Ağızlarında hiç dişi olmayan hastalarda dahi alt çeneye ve üst çeneye dört adet implant veya alt çeneye dört üst çeneye ise altı implant uygulanarak sabit bir protez yapılabilmektedir. Hatta hastanın kullanmakta olduğu hareketli protezleri var ise; bunları yeni yapılan implantlara uyarlayarak implantların kemikle kaynaşma süresi olan 3-6 ay boyunca sabit ve geçici protez olarak hastaya kullandırılabilmektedir. Ardından hastanın daimi protezleri yapılmaktadır.
Tek diş eksikliğinde veya birden fazla diş eksikliğinde de bu işlem yapılabilir. Bazen travmaya veya başka nedenlerden dolayı hastaların özellikle ön dişleri çekime gidebilmektedir. Bu gibi durumlarda yandaki dişlere zarar vermemek için implanta daha doğru bir tercih olacaktır.
İmplant uygulaması, diğer geleneksel protez uygulamalarına göre çok daha iyi sonuçlar verir. 
- Komşu dişlerin kesilmelerine gerek kalmaz, orijinal dişler korunur.
- Kemik erimesini engeller.
- Daha iyi konuşma, ısırma ve çiğneme fonksiyonu sağlar.
- Daha estetik ve dayanıklıdır.
- Hem hasta hem hekim açısından daha rahat ve güvenilir bir uygulamadır.