Laminalar, özellikle ön grup dişlerde uygulanabilen çok ince porselenlerdir. Porselenin fiziksel özelliklerinin güçlendirilmesi çok daha ince yapılabilmelerini sağlamıştır. Günümüz diş hekimliği daha konservatif bir yaklaşımla, daha az doku kaybı gerektiren restoratif işlemleri ön plana çıkartmaktadır.

Porselen laminalar, diş dokusundan çok az veya çoğu zaman hiç preparasyon gerektirmeden uygulanabilen restorasyonlardır. Özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılan laminaların renk geçirgenliğinin çok iyi olması estetik olarak mükemmel sonuçlar alınmasını sağlar.

Laminaların sağlıklı, dayanıklı ve renk stabilitelerinin çok iyi olması, günümüzde çok yaygın bir restoratif seçenek olmasını sağlamıştır. Çok ince olarak üretilen laminalar, hassas tekniklerle elde edilir. Bu da diş ve çevre dokularla olan uyumunun mükemmel olmasını sağlar.

Yaprak porselen nasıl yapılır?
Öncelikle yaprak porselen uygulanmasına karar verilen kişiden ölçü alınarak dişlerin modelleri elde edilir. Bu modeller üzerine yaprak porselenlerin taklitleri üretilir ve ağız içerisinde örnek uygulama yapılır. Bu sayede kişi, dişlerinde hiçbir işlem yapılmadan önce 3 boyutlu olarak nasıl bir estetik sonuç elde edileceğini görebilir. Sonrasında dişlerin yüz ile uyumu kontrol edilir, gerekli aşındırma ve ilaveler ile yüze uygun ideal gülüş ve görünüm tespit edilir.

Kimlere uygulanabilir?
*Ön dişlerinde kırık olan kişilere,
*Dişlerinin ön yüzeyleri çeşitli faktörler (sert fırçalama vb.) nedeniyle aşınmış olan kişilere,
*Dişlerinin renginden memnun olmayanlara,
*Dişlerinde çapraşıklık olup tel-braket takmak istemeyenlere,
*Ön dişlerinde büyük dolgulara bağlı renk değişikliği olan kişilere,
*Dişlerinin arasında boşluk olanlara,

Avantajları nelerdir?
*Çay, kahve ve sigara gibi dış etkenler ile renk değiştirmezler.
*Dişleri küçültmeden uygulanırlar.
*Porselen bir uygulama yapıldığı anlaşılamayacak kadar doğal görünümlüdürler.
*Dişlerin dil tarafında hiçbir işlem yapılmadığından, hastalar yabancılık hissetmezler.
*Aşınmalara karşı çok dirençlidirler.
*Çürük gelişmesine engel olurlar.

Porselen laminalardan sonra nelere dikkat etmeliyim?

Porselen laminalar yapıştırıldıktan sonra dişlerinizin doğal bir parçası gibi olacaktır. Yine de porselen laminalarınızın hasar görmemesi için, tırnak yeme, kalem ısırma, diş gıcırdatma ve sıkma gibi alışkanlıklardan ve sert gıdaların ön dişlerle ısırılmasından kaçınmak gerekir

Porselen laminalar kimlere yapılamaz?

• Alt çenenin önde olduğu,
• Dişlerin baş başa kapandığı,
• Yeterli mine dokusu olmayan ,
• İleri derecede fluorozisli vakalarda (bu kişilerde laminadan yansıyabilen ileri derecede renkleşmeler vardır. Ayrıca sağlıklı bir yapışma da olmaz.)
• Diş gıcırdatma gibi kötü alışkanlığı olanlarda yapılmamalı veya bazı gerekli önlemler alınıp yapılmalıdır.