İnegöl Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Sekreteri Bengül Kavlan, Ertuğrulgazi Caddesi üzerinde yapılan çalışmaları ve Pazartesi Pazarı ile entegre yapılan tek yön uygulamalarını eleştirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, ölümlü ve yaralanmalı kazaların meydana geldiği Ertuğrulgazi caddesinde 2 kavşakta sinyalizasyon sistemini uygulamaya aldı. Sinyalizasyonların olduğu kavşakların bağlandığı Sanayi ve Sanayi Zafer Caddelerin de ise tek yön uygulamasına geçildi.

Cadde üzerinde yapılan çalışmaları ve tek yön uygulamalarını yanlış bulduğunu söyleyen Kavlan şu ifadeleri kullandı;

YAPTIM OLDU MANTIĞI İLE HAREKET EDİLMİŞ

“Mobilyanın başkenti İthalat ve ihracat fazlası veren bir şehrin göz bebeği parmakla gösterilmesi gereken Ertuğrulgazi Caddesi alt yapı ve otopark, sosyal alan yetersizliğinde maalesef vasat bir sanayi görüntüsü sergilenmektedir. Ertuğrulgazi Caddesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla yapılan akıllı kavşak uygulaması devreye alındı. Bu uygulama ile birlikte; Zafer Caddesi, Ertuğrulgazi Caddesinden giriş yönünde tek yön. Sanayi Caddesi, Osmanbey Caddesinden giriş yönünde tek yön. Osmanbey Caddesi'nden giriş yaparak Hasan Koyuncu Sokak’da tek yön oldu. Bu gibi kararlar alınırken bölge esnafından görüş alınmadan ben yaptım oldu mantığı ile hareket edilmiştir. Bu uygulama ile trafiğin akışı daha da rahatlayacak gibi düşünülmüş. Ancak tam tersine daha dar ve ara sokaklarda trafiğin yoğunlaşmasına sebep oldu. Bu karar UKM’den mi alındı bilmiyoruz. Bazı esnaflara ulaşmak için baya bir zorluk çekileceği, aşikârdır. Ertuğrulgazi Caddesinde 5 yıl içerisinde üç kez revize çalışması yapılmıştır. İyi istişare edilmemiş kararlar vatandaşın zararınadır.”

SIRADAN BİR CADDE DEĞİL

“Ertuğrulgazi Caddesi üzerinde iş yeri olan birçok esnaf utanç duyuyoruz, yurt içi ve yurt dışından gelen müşterilerimizden diyerek sistemlerini bildiriyor. Bir başka esnaf arkadaşımız mağazalarımızın ve araçlarımızın içi tozdan geçilmiyor diyor. Mağazalarda temizlik yapan emekçi kadınlarımız toza bir çözüm diyerek isyan ediyor. Burası Ertuğrulgazi Caddesi; herhangi sıradan bir cadde değil, İnegöl ün reklam yüzü, İnegöl’ün markasının sembolü olan bir cadde olması gerekirken, tam bir görüntü kirliliği gibi duruyor. Yollardaki yamalar, çukurlar. İnegöl'ün vitrini olan caddenin Yeşili nerede? Ortadaki alanın yeşili neden yok edilip beton oldu? İnegöl Bursa’dan değil de İnegöl’den yönetilseydi bunlar yaşanmazdı. Yapılan çalışmalar ile ilgili esnaf ile istişareler yapılsaydı bu görüntü kirliliği olmazdı. Tek yön olması ne kadar doğru, tek yön olması sanayide daha büyük bir çile değil mi?”

İNEGÖL YÖNETİLEMEYEN BİR ŞEHİR OLDU

“İnegöl 281 bin 382 kişilik nüfusu ile 19 ilden büyük, nüfus yoğunluğu bakımından da 43 ili geride bırakıyor. İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Balıkesir'in ardından Marmara Bölgesi'nin 6. en büyük yerleşim merkezi. Güçlü şirketlerin var olması ile göç alan bir şehir. Ekonomik anlamda değerlendirdiğimizde, 30 büyükşehir dahil olmak üzere pek çoğundan daha büyük bir değer ortaya koyan bir şehir. Bursa ilçelerine bakıldığında, daha önce en büyük müstakil ilçe olarak nitelendirilen bir şehir, Büyükşehir Yasası ile beraber müstakil ilçe olma özelliğini kaybeden bir şehir.  İl olması gereken bir şehir. Bursa merkez ilçeleri arasına katılan bir şehir oldu. İnegöl Merkezden yönetilmesi gereken bir şehirken. Bursa Büyükşehir tarafından yönetiliyor. Hatta yönetilemeyen bir şehir oldu.”

BÖYLE Mİ OLMALI?

“Mobilyanın başkenti, sanayi şehri İnegöl’ün vitrini, Ertuğrulgazi Caddesinin görüntüsü böylemi olmalı? Bizlerde İnegöl yöneticilerinden bu kente gerekli hassasiyeti göstermelerini, İnegöl'ün yüksek oranda ticaretinin yanı sıra yaşanabilir, sosyal kültürel bir kent olma konusunda yeterli olmadığını görüyoruz. İnegöl’ün gelişmişliğini daha ileri taşımak için, öncelikle bu tür görüntülerden kurtarmak gerekmektedir. İnegöl'ün her alanda bir Avrupa şehirleri ile kıyaslama yapılarak kararlar almak gerekiyor.”

Açılışının bugun  yapılacağı 21-26 Mart tarihlerindeki MODEF ULUSLAR ARASI FUARDA şehrimize gelen konukları İnegöl'ün marka yüzü bu caddeye nasıl misafir etmeyi düşünüyorsunuz? İnegöl hiç bu kadar sahipsiz kalmamıştı.

Editör: TE Bilişim