Abdülhamid Han Kültür Eğitim Derneği Başkanı Turgay Yazıcı, Karabağ’ı hukuksuz bir şekilde işgal eden Ermenistan’ın aynı şekilde Nahcivan’ı da işgal edebileceğini söyledi.

Abdülhamid Han Kültür Eğitim Derneği Başkanı Turgay Yazıcı, ülkemizin kuzey doğusunda devam Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederek yeni bir tehlikeye dikkat çekti. Azerbaycan karşısında ezilen Ermenistan’ın yeni hedefinin Nahcivan olabileceğini kaydeden Yazıcı, bu durumun da ülkemizi etkileyeceğini ifade etti.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Turgay Yazıcı, şöyle konuştu: “Nahcivan, Güney Kafkasya'da, Doğu-Batı koridoru üzerinde yer alır ve bu koridoru kontrol eder. Türkiye açısından bakıldığında, Nahcivan, Türkiye'nin Türk Dünyasına açılan kapısıdır. Nahcivan, bir Türk toprağıdır ve burada yaşayan halk ile Türkiye arasında güçlü bağlar vardır. Türkiye'deki gelişmeler Nahcivan'a, Nahcivan'daki gelişmeler de Türkiye'ye kaçınılmaz olarak yansır. Moskova ve Kars anlaşmaları, Nahcivan ile Türkiye'yi birbirine bağlayan bağlardan bir tanesidir. Ancak, hukuksal olan bu bağ, çok ciddi bir bağdır. Bu hukuksal bağ, Türkiye'ye Nahcivan konusunda hak tanıdığı ve sorumluluk yüklediği gibi, Türkiye'yi iradesi dışındaki olayların içine çekebilme özelliği de taşır. Türkiye eğer isterse, Nahcivan'ın statüsü ve geleceği konusundaki gelişmelere müdahale edebilir. Çünkü Moskova ve Kars anlaşmaları, bir tür ‘garanti ve anlaşması’ niteliğindedir ve Türkiye de yine bu anlaşmalara göre, bir tür ‘garantör ülke’ durumundadır.”

Gelinen noktada hukuksuz şekilde işgal ettiği Karabağ’da Azerbaycan tarafından ciddi kayıplar yaşayan ve adeta ezilen Ermenistan’ın yeni hedefinin Nahcivan olabileceğini de belirten Yazıcı, “Karabağ’ı hukuksuz bir şekilde işgal eden Ermenistan, aynı şekilde Nahcivan’ı da işgal edebilir. Şuanda Karabağ’dan büyük kayıplarla çekiliyorlar. Ancak yeni kirli plan Nahcivan olabilir” açıklamalarında bulundu.

Editör: TE Bilişim