İnegöl ve Yenişehir ilçelerinde uygulanmakta olan Safran Üretim Projesinde çiçek hasadına başlandı. Proje ile 6 çiftçi 3. yılın sonunda 2,5 milyon TL’ye yakın gelir elde edecek.

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Safran üretiminin ve kullanımının ülke topraklarında uzun yıllara dayandığını belirterek, “Osmanlı döneminde önemli bir bitki olan safranın, 1858 yılında İngiltere'ye 10 ton ihracı yapılmıştır. Safran tarımı küçük aile işletmeciliğine uygun, iş gücünü iyi değerlendiren, üreticisini yormayan, fakat yüksek gelir sağlayan, vazgeçilmeyecek bir bitkidir. Bu yönüyle kadın, yaşlı ve emekliler için tavsiye edilmektedir. Yenişehir ilçesi Yazılı ve Papatya mahallelerinde 3 çiftçi, İnegöl ilçesi Halhalca, Hilmiye ve Tahtaköprü mahallelerinde 3 çiftçi olmak üzere toplam 6 çiftçinin arazilerine ekim yapılmış olup şimdi çiçek hasatlarına başlanmıştır. Ayrıca Yenişehir ilçesi Çeltikçi mahallesinde bir üretici bizim kontrolümüzde kendi finansmanı ile 1 dekar alanda ekim yapmış olup ilimizde toplam ekim alanı bu yıl ekilenler olarak 4 dekar civarındadır.”

 “Projenin asıl amacı olan yumru üretiminin artırılması doğrultusunda 3 yıl sonra soğan hasadı ile bu alan yaklaşık 100 dekara ulaşacaktır. Böylece İlimiz Safran üretiminde lider konuma yükselecektir. Ekilen yerlerin tamamında projemiz İl Müdürlüğümüz kontrolünde başarılı bir şekilkde sürdürülmektedir. Proje ile 6 çiftçi ve 3 dekarda başlayan çalışmamız ile 3. Yılın sonunda 7500 kg yumru ve 7,5 kg safran stigması elde edilecektir. Sonuçta 1.125.000 TL yumru geliri ve 187.500 TL stigma geliri olmak üzere toplam 1.312.500 TL gelir elde edilecektir. Proje ileri yıllarda çok daha önemli noktalara ulaşacak ve ülkemizin yumru ihtiyacını karşılayacak” dedi.

Editör: TE Bilişim