CHP Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çiçek, İnegöl’ün hava kirliliğiyle alakalı sorununu gündeme getirerek konu üzerinde yönetici, siyasi temsilciler ve STK’lar ile birlikte acil çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Sanayi Bölgelerinin İnegöl şehir merkezinin yakınlarına inşa edildiğini ve bu sebeple hava kirliliğinin arttığını belirten Çiçek, “İlçemizde hava kirliliğiyle bağlantılı hastalıklar giderek artmakta” dedi. Çiçek, Belediye Başkanı Alper Taban, siyasi parti temsilcileri ve STK’lar ile birlikte konu üzerinde çalışma yapılması doğrultusunda çağrıda bulundu.

Hüseyin Çiçek yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi;

GELİŞİYORUZ FAKAT HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEYEMİYORUZ

“Nüfus ve sanayi açısından Türkiye’nin sayılı ilçelerinden olan İnegöl’ümüzde kış aylarının gelmesiyle birlikte hava kirliliğinin had safhaya ulaşmış olması, halk sağlığını tehdit eder bir duruma getirdi İnegöl’de son 10 günde yapılan ölçümlerde hava kalitesinin genellikle hassas olarak ölçüldüğü hatta bazı günlerde sağlıksız olarak ölçümlendiği de görülmektedir. Gelişen sanayimiz ile ivme kazanmamıza rağmen, aynı ivmeyi hava kirliliğini önleme konusunda maalesef gösteremiyoruz.”

SANAYİ TESİSLERİ YANLIŞ KONUMLANMIŞ

“İlçemizde hava kirliliğine en çok neden olan İnegöl şehir merkezi ile Alanyurt bölgesi arasında sıkışıp kalan Organize Sanayi Bölgesi üzerindeki fabrika bacalarından çıkan dumanın şehrin üzerini adeta bir bulut tabakası gibi kaplaması İnegöl şehir merkezini yaşanmaz bir duruma getirmiştir. Bununla birlikte hava kirliliğine neden olan faktörler arasında sanayi tesislerinin yanlış konumlanması ve bunlara uygun teknolojilerin kullanılmaması, enerji üreten yakma ünitelerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıtların kullanılması, hızla artan nüfus, yanlış kentleşme, tarım ilaçları kullanımındaki gözle görülür artış, kullanılan kimyasal maddeler, trafikte motorlu araçların egzoz gazları gibi bir çok neden sayılabilir.”

HAVA KİRLİLİĞİ KAYNAKLI HASTALIKLAR ARTMAKTA

“İlçemizde hava kirliliğinin yüksek olmasından dolayı halkımızda, Astım, Alerji, Kronik akciğer hastalığı (KOAH) gibi kronik hava yolu hastalıklarını artırmakla birlikte, kanser hastalıklarının da çok olduğu görülmektedir. Ayrıca hava kirliliğinden en çok etkilenenler ise 5 yaş altı çocuklar, kronik hastalar ve yaşlılar olduğunu da söyleyebiliriz. Aynı zamanda kirli hava, özellikle duman insanlarda solunum yolu hastalıklarına sebep olmakta birlikte, cilt hastalıkları, saç dökülmesi, gibi bir çok hastalığa da yol açmaktadır. Ayrıca, sanayi, endüstri ve ısınmada kullanılan yakıtlar ile ormanların tahribi ve arazi değişmesi sonucu küresel ısınmaya yol açabileceği de görülmektedir.”

SANAYİ BÖLGELERİ ŞEHİR MERKEZİNİN UZAĞINA YAPILMALI

“Hava kirliliğinin çözümü için atılacak ilk adım olarak sanayi bölgelerinin mümkün olduğunca yerleşim yerlerinden uzağa yapılması, Şehir merkezlerine yakın organize sanayi bölgelerinde ise, sanayi tesislerinin bacalarına filtre takılması ve yetkililer tarafından gerekli kontrollerin her daim yapılması İlçemizdeki yeşil alanlar arttırılarak nefes almamıza ve nefes alan alanların oluşturulması, Nüfus yoğunluğu hızla artan ilçemize tramvay hatlarının yapılarak trafikte motorlu araçların egzoz gazlarından kurtularak hava kirliliğini bir bağlamda azaltabiliriz. Sağlık sistemimizi etkileyen hava kirliliğinin azaltılması ile birlikte sağlık harcamaları için bütçeden ayrılan payında azalacağını söylemek mümkündür.”

GEREKLİ ÇALIŞMALARI BAŞLATMALIYIZ

“Bizler Cumhuriyet Halk Partisi olarak, İnegöl Belediye Başkanımız sayın Alper Taban, tüm siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek ortak bir payda oluşturmak ve İnegöl’ümüzün hava kirliliğine, çözüm bulmak adına en yakın zamanda gerekli çalışmaları da acilen başlatmak için çağrıda bulunuyoruz. Bu konu ile alakalı ne gerekiyorsa da aktif görev alacağımızdan ve destek vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.” 

Editör: TE Bilişim