Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi, "Devlet Ana" olarak bilinen Hayme Ana, bu yıl 740’ıncısı düzenlenen anma etkinliklerinde dualarla anıldı.

Kütahya Valisi Ali Çelik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile milletvekillerinin katıldığı 740. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’nin onur konuğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar oldu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 6 asır 3 kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Domaniç’te Türk bayrakları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayraklarıyla karşılandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Vali Ali Çelik ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın yanı sıra AK Parti Kütahya Milletvekilleri Ahmet Tan, İshak Gazel, Ceyda Çetin Erenler, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Domaniç Kaymakamı Muhammed Enes İpek ile Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk eşlik etti.

HAYME ANA KABRİ BAŞINDA ANILDI

Anma programı, Hayme Ana’nın Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba Köyü’ndeki kabri başında düzenlenen programla başladı.

Vali Ali Çelik; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile milletvekilleriyle birlikte Hayme Ana’yı kabri başında ziyaret etti.

4 AYDA HAZIRLANAN YENİ PUŞİDE SERİLDİ

Ziyarette; Hayme Ana’nın sandukasının puşidesi yenilendi. Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından 4 ayda hazırlanan yeni puşide, Cumhurbaşkanı Tatar, Vali Çelik ile protokol üyeleri tarafından sandukanın üzerine serildi.

CUMHURBAŞKANI TATAR ANI DEFTERİNİ İMZALADI

Duaların ardından, anı defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Tatar şu ifadelere yer verdi:

“Hayme Ana'mızın huzurunda bulunmaktan büyük bir huzur duymaktayım. Ertuğrul Gazi, Osman Gazi'nin anne ve ninelerine, Osmanlı'nın yani Kıbrıs Türkü'nün de ecdadına, aynı soydan gelen Kıbrıs Türk’ü adına sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunarım. Büyük milletimizin bekası ve geleceği için geçmişimizi anmak, soyumuzun önemi ve mücadelemizin bilinciyle Hayme Ana'mızın başarıları, bir kadın olarak yaptıklarının ölümsüzleştirilmesi çok anlamlı. Mekânı cennet olsun."

CUMHURBAŞKANI TATAR İLE VALİ ÇELİK KIL ÇADIRLARI GEZDİ

Hayme Ana’nın kabrinin ziyaret edilmesinin ardından Vali Ali Çelik; Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ile milletvekilleri şenliklerin yapılacağı tören alanına yürüyerek geçti.

Şenlik alanında coşku ve ilgiyle karşılanan Cumhurbaşkanı Tatar ile Vali Çelik, alandaki kıl çadırları ziyaret edip vatandaşlarla sohbet etti.

HAYME ANA DUALARLA ANILDI

740. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam eden programda Hayme Ana ile ebediyete irtihal eden tüm kahramanlar dualarla yâd edildi.

 VALİ ALİ ÇELİK: KURULUŞUN VE KURTULUŞUN GURURUNU YAŞIYORUZ

Kuruluşun beşiği Domaniç’te iki gururun bir arada yaşandığını söyleyen Vali Ali Çelik, “Kuruluşun ve kurtuluşun şehri Kütahya’mızda Türk’ün şanlı anası, Kayı boyunun lideri Hayme Ana’mızı 740. kez anıyor; Domaniç’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü kutluyoruz” dedi.

“HAYME ANA TÜRK ANASININ EN GÜZEL ÖRNEĞİDİR”

Adına türbe yaptırılan ilk kadın olan Hayme Ana’nın dünya tarihinin en güçlü kadın figürlerinden biri olduğunu kaydeden Vali Çelik, “Hayme Ana’mız; Yörük, Türkmen kızıdır. Vefalı, fedakâr, cefakâr, cesur, bilge ve dili dualı Türk anasının en güzel örneğidir. Devlettir, bayraktır, vatandır. Konya-Karaman’da Zübeyde Hanım, Kütahya’da Nezahat Onbaşı, Kastamonu’da Şerife Bacı, Erzurum’da Nene Hatun, Malatya’da Songül Yarbay, Gölbaşı’nda Komiser Demet Sezen, Çorum’da Aybüke Öğretmen, Kıbrıs’ta Mürüvvet İlhan, Diyarbakır’da 3 yıldır evlat nöbeti tutan cesur analardır” ifadelerini kullandı.

“ÖĞÜTLERİNİ UNUTMAYACAĞIZ”

Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’nin tarih, kültür, vatan ve millet aşkını daha yakından tanıtma imkânı sunduğunu belirten Vali Ali Çelik, “Özellikle 15 Temmuz'da ortaya koyduğumuz irade ve son dönemde yurdumuzun dört bir tarafında yaşadığımız doğal afetlerde milletimizin birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun ön plana çıkması, Anadolu üzerinde bundan 740 yıl önce Hayme Ana’mızın attığı mayanın sağlam bir şekilde tuttuğunun en güzel örneğidir. Bizlere atalarımızın emaneti olan bu köklü mirasa her zaman sahip çıkacak, birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle, ülkemizi huzur ve refah içinde geleceğe taşımak için gece gündüz demeden var gücümüzle çalışıp, Hayme Ana'mızın öğütlerini unutmayacağız” diye konuştu.

Hayme Ana’nın göç hareketinin iman, ideal ve inançla kurulmuş bir utkunun seyrüseferi olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “O seyrüsefer ki nice savaşa gebe olmuş, alnı açık nice zaferle şad olmuş, geriye nice öğüt doğurmuştur” dedi.

BAKAN YARDIMCISI AHMET MİSBAH DEMİRCAN:  SORUMLULUĞUMUZ ÇOK BÜYÜK

Türklerin kadın ve erkek omuzdaşlığıyla bugünlere gelen bir neslin evlatları olduğunu ifade eden Demircan, “Böylesi bir nesle mensup olmanın kıymeti de sorumluluğu da elbette çok büyük! Türk milleti olarak damarlarımızda dolaşan kanın asaletinin kaynağını bilerek yürüdüğümüz yollar şahittir ki ecdadımızın kıymetli mirasını daima gururla yarınlara taşıdık ve taşımaya da devam edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade etmiş olduğu gibi, ‘Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez.’ Bugün burada ecdadımızın değerlerini birlik ve beraberlikle anmamızın sebebi de işte bu duygudur. Ömrü at üstünde cenk etmekle geçmiş yiğit atalarımız, cesur analarımız ve kahraman bacılarımızın vatan ve millet sevdasıyla verdikleri asırları aşkın bağımsızlık mücadelesinin izleri bugün her birimizin yüreğindedir. Bizim hikâyemiz Hayme Ana’mızın niyazlarıyla, dualarıyla, cesaretiyle abideleşen bir tarihin hikâyesidir. Gönlü ve dimağı onun ocağında pişmiş nesillerden esen medeniyet rüzgârının hikâyesidir. O rüzgâr öğretmiştir bizlere; zalimin zulmü karşısında gözü pekliğin kıymetini, bayrak uğruna içilen şehadet şerbetinin değerini, hakkaniyet, eşitlik ve kardeşliğin ilelebet barış, birlik ve refah getireceğini” diye konuştu.

“KURTULUŞUN 100. YILINI DA KÜTAHYA’DA KARŞILAMAK İSTİYORUM”

Daha sonra kürsüye KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar geldi. Kuruluşun beşiği Domaniç’te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Tatar, kurtuluşun 100. yılında da Kütahya’da olmayı arzu ettiğini söyledi.

“SİZLERE OLAN BAĞLILIĞIMIZ TARİHİN VERDİĞİ SORUMLULUKTUR”

1571'den bu yana Kıbrıs halkının Mehmetçikle beraber şehit düştüğünü belirten Tatar konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Sizlere olan bağlılığımız, Kıbrıs Türk insanının Türkiye'ye olan bağlılığı, hürmeti ve dolayısıyla gelecekte de beraber olabilmek ve tarihimizi yazabilmek, büyük milletin evlatları, neferleri olarak bu mücadeleyi taçlandırmak bizim görevimizdir, bize tarihin verdiği sorumluluktur. Bu anlamlı törende, Hayme Ana’mızı anarken geçmişimize baktığımızda büyük ulusumuzun mücadelesinde verilen gerçekten yürekli çabalara ve millet olarak geleceğimiz için bu coğrafyada refahımız için, gelecek nesillerin bekası için büyük milletin geleceği için hep birlikte birlik ve beraberliğimizi koruyabilmek ve çağın gerekleri neyse Kıbrıs’ta şu anda İHA’larla, SİHA’larla Doğu Akdeniz’de hâkimiyet ve dolayısıyla KKTC egemenlik temelinde varlığını devam ettirmesi, büyük milletin arzusu ve temennisi.”

Cumhurbaşkanı Tatar, programın düzenlenmesinde başta Vali Ali Çelik olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından mehteran, halk oyunları, atlı savaş sanatı gösterileriyle devam eden 740. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri temsili göç yürüyüşü ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim