Mudanya’da kendilerinden önceki Belediye yönetimlerinin sattığı yerleri geri almaya çalıştıklarını ifade eden Türkyılmaz, “Dava açtık, usulsüz satmışlar, ihalesiz satmışlar, peşkeş çekmişler. Bunları geri almaya çalışıyoruz” dedi.

Önceki gün saat 17.00’de Ziraat Odası Meclis Salonunda gerçekleşen ziyarette Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, CHP İnegöl İlçe Başkanı Turhan Neşe ve bazı yönetim kurulu üyelerini, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ve bazı yönetim kurulu üyeleri ile İnegöl Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Çuluk ve muhtarlar karşıladı.

Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ziyaretten dolayı teşekkür ederek, “Geçtiğimiz yerel seçimlerde kendileri Mudanya Belediye Başkanı seçildiler. Görevlerinde başarılar dileriz” dedi.

TRİLYE TİPİ ZEYTİN, SİYAH ÜZÜM VE KARA İNCİR, MUDANYA’NIN DEĞERLERİ

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve geldiklerini ifade ederek, “Geldiğimiz günden itibaren de bütün sivili toplum örgütleriyle birlikte diyalog içerisindeyiz. Köylerimizdeki sorunların çözümü için komiteler oluşturduk. Gerekli toplantılarımızı yaptık. En uzaktaki köyün bile sorunları bizim bilgimiz dahilinde. Sırayla çöze çöze gidiyoruz. Arazi yollarının tümü açıldı. Bütün mezarlıkların bakımı yapıldı. Köy meydanlarının düzenlemesi yapıldı. Köyler arası yolların onarımı yapıldı. Bütün köy kadınları Ramazan’da Emir Sultan’a ve camilere gönderildi. Köylerimizin eksikleri sırasıyla çözülüyor. Görev yapacağımız 5 yıllık süre içerisinde bu sorunların tamamı çözülecektir. Tabi ki, burada önemsediğimiz bir şey var. Köylü, üreten insandır. Ürettiğinin de karşılığını bulması lazım. Ürettiğinin karşılığını bulamazsa giderek yok olur. Üreten insan, tarlasını ekip, biçen, emek veren insandır. Bunun içinde bizim projelerimiz var. Projelerimizin ilkini Mudanya Mütarekesinin yıl dönümü etkinliklerinde gerçekleştireceğiz. Bizim, Mudanya’mızda çok önemli 3 ürünümüz var. Trilye tipi zeytin, siyah üzüm ve kara incirimiz bizim değerli ürünlerimiz. Bu ürünlerimiz festivaller ve şenlikler şeklinde önümüzdeki günlerde hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalarda tanıtılacak. Yapılan şenliklerde hem geleneklerimizi yaşatılacak hem de ürünlerimiz tanıtılacak. Geçen sene Mudanya’da zeytinler ağaçta bırakıldı. Çünkü, işçilik parası toplayacağı zeytinden fazla olunca insanlar zeytini dalda bıraktı. Bizler de artık dalda kalmasın, o nimeti en iyi şekilde değerlendirmek için köylümüze destek veriyoruz. Köylümüzün, üreticimizin refah seviyesi yükselecek” dedi.

MERALAR TOKİ CANAVARINA TESLİM EDİLMEDEN HAREKETE GEÇECEĞİZ

6360 sayılı yasayla bütün köylerin mahalle olduğunu belirten Türkyılmaz, “Bizim söylediğimiz bir şey var. Geleneklerimiz, göreneklerimiz bozulmadan, köyün değerleri bozulmadan, çağdaş yaşama geçiş sürecini çok iyi planlamamız gerekiyor. Yani köylerimizin de birçok hakları var. Sahip oldukları ortak alanlar, birilerine peşkeş çekilmeden, TOKİ canavarına teslim edilmeden harekete geçeceğiz. O meralar, o otlakların yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Köyler ve köylüler sahiplenmeli, destek verilmeli. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Köylü milletimizin efendisidir.’ Bunu gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu bizim yaşatmamız gerekiyor” diye konuştu.

HANGİ PARTİYE OY VERDİĞİNİZ SORULMAZ

Kendilerinden önceki yönetimlerin sattığı yerleri geri almaya çalıştıklarını ifade eden Türkyılmaz, “Dava açtık, usulsüz satmışlar, ihalesiz satmışlar, peşkeş çekmişler. Bunları geri almaya çalışıyoruz. Ve bizim belediyemizde kimsenin torpile ihtiyacı yok. Hangi birimde işiniz olursa olsun, gelin işiniz görülür. Hangi partiye oy verdiğiniz sorulmaz. Rüşvet yok, hırsız yok. Adalet var, eşitlik var, hak var, hukuk var. Ötekileştirme yok. Bunu herkes böyle bilsin” şeklinde konuştu.

MAHALLE OLMAMIZ ZAMAN İSTER

Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Çuluk ise, “Bizim üreticimiz kaliteli mal çıkarırsa satabiliyor. Bazen kaliteli mal çıkarsa da ürün para yapmıyor. Yapmayınca da köylü eziyet çekiyor. Borcunu ödeyemiyor. Şuan köyler mahalleye döndü. Ama bizler 20-30 sene mahalle olamayız. Mümkün değil, köylerimiz nereden mahalle olacak? Merkeze 20-30 kilometre mesafedeki köylerimiz nereden mahalle oluyor? İlçedeki mahalle muhtarlarıyla köy muhtarlarını da bir tutmak mümkün değil. Bizim daha mahalle olmamız zaman ister” diye konuştu.

YAYLA SOFRASI İNEGÖL BELEDİYESİNİN BORÇLARI İÇİN SATILDI

CHP İlçe Başkanı Turhan Neşe’de, “TOKİ’lere peşkeş çekilmeden köylerimizin arazilerini sahiplenelim, değerlendirelim diyoruz ama İnegöl’de yaşadığımız bir temel sıkıntıyı da paylaşmak istiyorum. Tahtaköprü’de 600’e yakın insan imza topladı. Tahtaköprü’nün Yayla Sofrası İnegöl Belediyesinin borçları için satıldı. Ergün İnşaat dediğimiz firmaya ihaleyle 1 milyon 400 bin liraya, Belediyenin borcuna karşılık verildi. Şimdi oradaki insanların o boğazdan geçiş sağlayan arkadaki ıhlamurluk, topraklık dediğimiz geniş meraya hayvanların gidebilme imkanı kaldı mı? Tahtaköprü insanımız artık o merayı kullanamayacak. İlk satılan ve ilk kaybedilen toprağımız 60 dönümlük Yayla Sofrası oldu. Bu da bizim içimizi acıtıyor. Bu yasanın Tahtaköprü halkına kaybettirdiği gibi diğer köylerimizde de meralarda bazı şeyleri kaybedeceğini herkes bilmeli. Kulaca merasında Ulaşım Hizmetleriyle ilgili birim yapılırken, kimseye sorulmadı” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim