İnegöl'ün öncülük ettiği Marmara Kafkas Gürcü Federasyonu kuruldu.

Kocaeli, Balıkesir, Gölcük, Bursa, İnegöl, Orhangazi, İznik ve Gemlik Kafkas Gürcü Derneklerinin başkanlarıyla bir araya gelen Marmara Kafkas Gürcü Dernekleri Federasyonu kuruldu.

Bursa Merinos'ta düzenlenen toplantıya yoğun katılım gerçekleşti. Kocaeli, Balıkesir, Gölcük, Bursa, İnegöl, Orhangazi, İznik ve Gemlik Kafkas Gürcü Derneklerinin başkanlarıyla bir araya gelen Marmara Kafkas Gürcü Federasyonu Başkanı Ömer Faruk Demirtaş, diğer Kafkas Derneklerine çağrıda bulundu. Salonu dolduran dernek üyelerine seslenen Demirtaş, “1877-78 Osmanlı-Rus Harbi (93 Harbi) sonrasında, 1940’lı yıllara kadar, dalgalar halinde, Kafkasya dan  Anadolu ya göç etmek zorunda bırakılan Gürcü toplumu olarak, Anadolu da yerleşip yeniden yaşam kurmuş olduğumuz köy ve şehirlerde, Kafkasya dan Anadolu ya taşıdığımız Kültürel değerlerimizi yaşatmak üzere kurduğumuz yöresel derneklerle, kültürel benliğimizin örf ve adetlerimizin dilimizin kaybolmamasını sağlamak üzere, büyük çabalar sarf ettik. Eksiği ve fazlası ile Anadolu coğrafyasının belli bölgelerinde kurulu bu kültürel derneklerin, bireysel anlamda yaptıkları münferit çalışmalar, bugünlere gelmemizin yapı taşları olup, her türlü takdirin üzerindedir. Ancak,  her biri kendi başına bağımsız faaliyet gösteren bu yöresel derneklerimizin, üst bir çatı kuruluş altında daha kurumsal bir yapıda, bir araya gelmelerinin gerekliliği, organize edilen tüm dernek faaliyetlerinde, epey zamandır sıklıkla dile getirilen önemli bir gündem maddesi olmuştu” dedi.

Demirtaş açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Yöresel kültür derneklerimizin  son 30 yıla yakın bir süredir gündemlerinde olan birlik beraberlik olgusuna dayalı çalışmalarımızda, ilk somut adım , 3 il ve 5 ilçe Kafkas  Gürcü derneklerimizin aktif  katılımları ile, merkezi Bursa ili olmak üzere, “Marmara Kafkas Gürcü Federasyonu” kurulmuş faaliyetlerine de fiilen başlamıştır.  Bugün, sadece Bursa, Balıkesir ve Kocaeli il dernekleri, İnegöl, İznik, Orhangazi, Gemlik ve Gölcük ilçe derneklerinin bir araya gelmesi ile kurulan federasyonumuzun, Marmara Bölgesindeki diğer il ve ilçelerde faaliyet göstermekte olan diğer Batum göçmenleri ve  Kafkas Gürcü derneklerinin katılmaları ile, çok önemli bir kültürel misyonu, güçlü bir irade ve temsille yürütebilmeyi bu hareketin tüm bölgelere örnek olmasını hedefliyoruz.”

“Marmara Kafkas Gürcü Federasyonu’muzun, kurucu dernekleri ve yöneticileri olarak, bizlerle aynı vizyona sahip ve aynı misyona talip olan, bölgemizdeki tüm diğer il ve ilçelerdeki Kafkas Gürcü derneklerine, olabildiğince kısa bir zaman içinde, federasyonumuza katılmaları için çağrıda bulunuyoruz.”

“Federasyon çatısı altında, belli bir koordinasyon ve birlik-beraberlik anlayışı ile, Kafkas Gürcü kültürü adına, çok daha sistemli ve etkili çalışmaların yapılacağına inanıyoruz. Ayrıca, Marmara Kafkas Gürcü Federasyonu olarak, Türkiye ile Gürcistan arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin çok daha verimli olması için, yoğun bir çaba ve işbirliği içinde olacağımızı devletler arasında diplomatik misyonun aşamayacağı bir çok konuda Federasyonumuzun sivil insiatifle görev üstlenebileceği geçmişteki tecrübelerimizle sabittir. Bu nedenle Federasyonumuzun kuruluş misyonunun ehemmiyetini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Bugün, Anadolu coğrafyasında yoğun ve etkin bir nüfusa sahip olan Kafkas ya göçmeni Gürcülerin, tarihimizde  başta Çanakkale savaşı olmak üzere, Osmanlı devletinin son dönemindeki tüm savaşlara ve milli  Kurtuluş Savaşı’na ve sonrasında kurulan genç cumhuriyete yaptıkları katkılar  ile gösterdikleri yararlılıklar, tarihimizin altın sayfalarını teşkil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucuları arasında şerefle asli yerini alan Kafkas Batum göçmenleri Gürcüler, bugün de, devletimizin bekasının en güçlü savunucuları ve teminatları olarak, nesilden nesile bu haklı gururu ve şerefi aktarmaktadır. İşte bu anlayış ve inançla, kendi ata kültürümüzü yaşatmak üzere, ülkemizin kültürel zenginliğine yapacağımız katıklarla, gelecek nesillere, örnek teşkil edecek aynı zamanda Kadim bir kültürü var edip koruyacak kutsal bir  çabanın içine girmiş bulunmaktayız. Bu vesile ile, bir kez daha, bölgemizdeki il ve ilçelerde mevcut olan tüm Kafkas ve Gürcü derneklerini, Federasyonumuza katılarak, hem kültürel değerlerimizi birlikte yaşatmaya, hem de ülkemizin toplumsal bütünlüğü içinde, layık olduğumuz yeri hep birlikte almaya davet ediyoruz. Federasyonumuz Başta ülkemize ve milletimize, Ata topraklarımıza kültürümüze milli birlik ve beraberliğimize hayrılar getirmesini diliyor saygılar sunuyoruz.”

Editör: TE Bilişim