Ziya Çalışkan, Ocak ayında yapılacak olan Mobilyacı Odası Başkanlığına adaylığını açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Mobilyacılar Odası Başkan adayı Ziya Çalışkan, sanayide kullanılan doğalgaza Kasım ayı için yüzde 48’lik zam yapıldığını, böylece yılbaşından bu yana yapılan toplam zam artışının yüzde 150 ye dayandığını ifade ederek bu zamların üreticinin maliyet yükünü iyice ağırlaştırdığını söyledi.

Enerji fiyatlarına gelen zamların üretici firma maliyetlerini arttırdığını belirten Ziya Çalışkan “Türkiye ve dünya pandemi etkilerini en sert şekilde hissetmeye devam      ediyoruz. Enflasyon, lojistik sıkıntılar, enerji maliyetleri zaten ham madde tedarik sıkıntısı yaşayan üreticinin belini iyice bükmüş durumdadır. Döviz kurundaki ani dalgalanmalar ile birlikte günlük değişen tedarik listeleri sağlıklı bir maliyet hesabı yapmamıza engel olmaktadır. En kötüsü bir sonraki günü ön görememekteyiz. Son 13 ayda doğalgaz fiyatlarına gelen 100 de 150 ye yakın zam artışı yaşanmıştır. Elektriğin yüzde 40’a yakını hala doğalgaz santrallerinden elde edildiği için doğalgaza zam elektrik zammı olarak yansıyacaktır. Üretici bu fiyatları sübvanse edilecek noktayı çoktan geçmiş bulunmaktadır. Türkiye’nin daha çok üretim, yatırım ve istihdama ihtiyacı olduğu bu dönemde doğalgaza yapılan bu zam enflasyonu da arttıracaktır. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumalıyız” dedi.

Mobilya sektörü gelen bu zamlardan mustarip olduğuna değinen Başkan adayı Ziya Çalışkan, “Bu durum biz sanayicilerin olduğu gibi çalışanlarımızın da ekonomik gücüne olumsuz anlamda etki edecektir. İhracatın dinamosu sanayiciyi teşvik etmek ülkenin bekası olması gerekirken yapılan zamlar bilhassa ihracatta Türk sanayicisinin elini zayıflatacaktır. Bizler üretim süreçlerinde işleyişin bozulma ihtimaline karşı endişeliyiz.”

Çalışkan, “İnegöl’ümüzün özelinde mobilyada ham madde boya, kereste, sunta, mdf, cam, sünger ve kumaş diğer girdilerin üzerine bu zamlar maliyet artışının zorlu süreçlerde bile üretmekten vazgeçmeyen iş insanları için motivasyon düşürücüdür. Sanayicimizin çarkları döndürebilmesi için omuzlarındaki maliyet yükünün hafifletilmesi gerekiyor. İnegöl iş dünyası olarak karar vericilerden alınan zam kararına yeniden gözden geçirmelerini talep ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim