Biz millet olarak, ülkemize hizmet etmiş, yararlı olmuş, ülkemizin kültürüne zenginlikler kazandırmış olan değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz, ancak öldükleri zaman anlıyoruz, ah vah ediyor öldükten sonra değer veriyoruz. Ne yazık ki ölü sevisi bir milletiz. Keşke sağ iken kıymetlerini bilebilsek.

Bahsedeceğimiz kişi, usta bir yazar ve Türküye Yazarlar Birliği onursal Başkanı D. Mehmet Doğan.
D. Mehmet Doğan’a Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü verildi. Adına belgeseller çekilerek, kitaplar yazılmaya başlandı. Bunlar güzel şeyler, önemli olan bir yazara hayattayken değer verilip takdir edilmesi.

Ülkemizde ne yazık ki böyle şeyler az oluyor. Bir yazara, şaire, ülkesi ve milleti için güzel şeyler yapmış devlet adamlarına değer verilmesi, sahip çıkılması, desteklenmesi güzel bir şey. Aynı şey ülkesinin adını duyurmuş olan spor adamları için de geçerli. Bir okula, bir kütüphaneye, bir konferans salonuna, bir mahalleye isimlerinin verilmesi takdir edilecek bir şey. Bütün bunlar kişilerin sağlında yapılırsa işte o zaman daha güzel ve anlamlı hale geliyor. Yani yaşarken kadir kıymetini bilmek. D. Mehmet Doğan çok iyi bir araştırmacıdır. Birçok kitaba, yaptığı araştırmalar ile imzasını atabilmiştir. Türkiye’nin önde gelen yazarları ile ilişkiler, dostluklar kurup onlarla birlikte Türkiye’nin, milletimizin kültür dünyasına çok şeyler kazandırabilmeyi başarmıştır. Okumayı ve edebiyatı seven gençler ile bizzat ilgilenerek onların iyi yetişebilmelerine öncülük yapmıştır. Ayrıca meraklı olanlar için yazarlığın okulunu bile kurmuştur. Türkiye’nin her şehrine edebiyatı seven şair, yazar ve akademisyenler ile dostluklar kurup, edebiyat ve kültür adına çeşitli çalışmalara imza atmıştır. Türkiye Yazarlar Birliği denilince akla hemen D. Mehmet Doğan gelir. Bu isim kendisiyle bütünleşmiş gibidir artık. TYB için gecesini gündüzüne katarak kendisi gibi Ankara’da bu işe sevdalı arkadaşları ile yapmış oldukları çalışmaların neticesinde başlangıçta Yazarlar Birliği diye anılan Dernek daha sonra Türkiye Yazarlar Birliği ismini alabilmeyi hak etmiştir. D. Mehmet Doğan ve arkadaşları Türkiye’nin kültür dünyasına çok şey kazandırmışlardır. Yıllar önce bizzat D. Mehmet Doğan’ın yaptığı çalışmalara Türkiye Yazarlar Birliğinde bulunarak şahit olmuştum. Ayrıca TRT’de, gazetelerde, dergilerde ve Kültür Bakanlığı gibi yerlerde de çalışmıştı.
Yayıncılık, gazetelere köşe ve araştırma yazıları edebiyat dergilerine, edebiyat ile ilgili yazılar, sürekli konferanslar, M. Akif Ersoy ile ilgili çalışmalar, dünyadaki önemli edebiyat adamları, şair ve yazarlar ile bağlantı kurularak, ortak çalışmalar. TYB’nin her yıl kültür ve sanat yıllığı çalışması gibi çeşitli konularda nasıl çalıştığına, bu kadar şeye nasıl vakit ayırabildiğine aklım ermiyordu. İçimden sadece herhalde çok az uyuyor demek geliyordu. Ayrıca sürekli okumayı, araştırmayı çok seven üretken bir yazardı. Bunlara da vakit ayırabiliyordu.

Kültür dünyasının yorulmak bilmeyen bir yazarıdır. Yıllar önce gençlik yıllarındaki hali ile tanımış olduğum, D. Mehmet Doğan bugün hala eski yıllardaki gibi Türkiye’nin kültür dünyasına hizmet edebilmek için arı gibi çalışıyordu.
İşte bu yüzden uzun yıllar TYB’nin başkanlığını üstlenip bıraktıktan sonra bile, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanlığı unvanını alabilmeyi tartışmasız olarak hak etmiştir. D. Mehmet Doğan alçak gönüllü, iyi bir dost, iyi bir ağabey, iyi bir vatansever, tecrübeli usta üretken bir kalemdir. Kendisi ile tanıştığınızda hemen onun hakkında olumlu bir hisse kapılırsınız, D. Mehmet Doğan sanki sizin kendi ağabeyinizmiş gibi bir his uyandırır gönlünüzde.

D. Mehmet Doğan, Ağabeyimizin, adına sağlığında, kitaplar yazılması, devlet tarafından plaket ile ödüllendirilmesi takdire şayan çalışmalardır. Yaşarken kıymet bilinmesi sevindiricidir.
Hayatta aslında öyle değil mi, yaşarken hayatın kıymetini bilmek önemli değil mi? Anne ve babalar için de aynı şey geçerli değil mi? Hayattayken, yaşarlarken kıymetlerinin bilinmesi gerekmiyor mu? Yaşarken kıymet bilmek önemli. Böyle insanlar yaşarken her zaman anılması hatırlanması gereken insanlar. Bu dünyadan göçmeden, gitmeden kıymetleri, değerleri bilinmeli, takdir edilmeli. Edebiyat dünyasının üstadı D. Mehmet Doğan ağabeye hayırlı ve sağlıklı bir ömür içerisinde, daha nice başarılar dileği ile sözümüzü noktalıyoruz.