Geride bıraktığımız Nisan ayında ülke siyasetinde baş döndürücü bir trafik yaşandı. Kim kiminle, hangi şartlarda ittifak yapar, muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı adayı kim olacak? derken, siyasi hamleler bizi bugün ki noktaya getirdi.

Yukarıda siyasi liderler birbirlerini ikna etmeye çalışa dursun, yerel dinamikler başka bir tatlı telaşın peşindeydiler. AK Parti, CHP, MHP, İyi Parti ve SP’de Milletvekili adaylığı için çalışmalar başladı. Her seçim dönemine renk katan Saadet Partisi, seçime dünden hazırmış gibi aday adaylarını kamuoyuna tanıtan ilk siyasi parti oldu.

Ancak şüphesiz tüm gözler AK Parti’deydi.
Mevcut Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’in yeniden aday olmamasının ardından İnegöl’ü TBMM’de kimin temsil edeceği sorusu sardı her bir tarafı. Kahvehane köşelerinde de, dernek lokallerinde de, çarşı, pazarda da en çok sorulan soru bu oldu. İsimler üzerinden tahmin yapanda, iddiaya girende oldu.

Sonra birden fotoğraf kadrajlarına AK Parti’nin İnegöl’deki kurucu üyeleri takılmaya başladı. Beklenti partinin ağır ağabeylerinin sahneye çıkarak yeni dizaynda aktif rol üstlenecekleri üzerine oldu. Diğer taraftan İl Başkanı Ayhan Salman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ta gönlünden geçen aday yada adaylar konusunda görüşlerini Ankara’yla paylaşabilir. Ancak son kapıya varılmadan önce listeleri Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun elekten geçireceğini de unutmamak lazım. Aday adaylığı için rekor başvurunun yapıldığı AK Parti’deki son gelişme temayül yoklamaları için tüm delegasyonun ve meclis üyelerinin Ankara’ya çağrılması oldu. Adayların açıklanmasının ardından AK Parti’nin siyasi hamlelerini nasıl yaptığına yönelikte bazı değerlendirmeler yapacağım.
24 Haziran seçimlerinin şüphesiz ne yapacağı, seçim sonuçlarına ne kadar etki edeceği merakla beklenen partisi İyi Parti olacak. İyi Parti’de kurucu GİK üyesi ve Bursa Milletvekili aday adayı Hasan Toktaş etkin bir rol oynayacaktır. Toktaş’a göre İyi Parti, Bursa’da rekor düzeyde oy alacak. Anket sonuçlarına göre Bursa’daki oy oranlarının %27’yi bulduğunu iddia eden Toktaş, İnegöl’deki oy oranlarının ise daha fazla olacağını öngörüyor. “Güçlü bir liste hazırlığındayız” diyen Toktaş, İnegöllü bir ismin Milletvekili olacağından emin. Liste çalışmalarına ilişkin pek renk vermeyen Toktaş, “Her şey İyi olacak” demekle yetindi. Bu arada 21. dönemde MHP’den Milletvekili olan ve daha sonra İyi Parti’ye geçen eski Bursa Milletvekili Burhan Orhan’da aday gösterilmeyi bekleyen diğer bir isim olarak göze çarpıyor.

CHP cephesinde de ayrı bir heyecan yaşanıyor. CHP İlçe Başkanı Necmi Demir Ankara’yla ilişkilerini sıkı tutuyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yakın markaja aldığı İnegöl’ü bu kez önemseyeceğini düşünen CHP’liler meclise bir ismi göndermekte kararlı. Milletvekili aday adaylığını açıklayan Kurşunlu eski Belediye Başkanı Erkan Dönmez’in beklentisi 2. sırada yer verilmesi. Ankara’ya çıkarma yaparak partinin üst düzey isimleriyle görüşmeler yapan Dönmez’in görüşmeler sonrasında umutlarını arttırdığı bilgisine ulaşıldı.
AK Parti’yle ittifak yapan MHP’de ise en güçlü aday adayları ilçe başkanlığından istifa eden Hayati Bedir ve İlçe eski Başkanı Fahri İnkaya. Her iki aday adayı da iyi bir sıralama yer almak için kapıları aşındırıyor. Önümüzdeki günlerde MHP’nin kimin yüzünü güldüreceğini hep birlikte göreceğiz.

Yani kısacası bu seçim diğer seçimler gibi olmayacak. 
Yerel seçim havasında yakalanan heyecanların birini de bu seçimde görmüş olacağız. Hele ki partiler seçilebilir sıralardan aday gösterirlerse, İnegöl’de bir bayram havasını yaşayacağımız kesin.
Mevlam görelim neyler, neylerse güzel eyler…